2012. május 7. 06:19

Már az ázsiai kereskedés során is erőteljesen gyengült az euró a dollárral szemben, majd kora reggel, az európai piacokon a lélektaninak tartott 1,30-as szint is elesett.

Esett az euró árfolyama hétfőn az ázsiai piacokon, miután a kormányzó pártok vereséget szenvedtek a franciaországi és a görögországi választásokon. A gyengülés a hajnali és kora reggeli európai kereskedésben folytatódott. A francia és görög választási eredmények láttán a befektetők nyugtalankodnak az adósságválság elleni küzdelmet célzó európai gazdasági megszorító intézkedések jövője miatt.

Az euró gyengélkedése magával rántotta a forintot is. Az eurót reggel 287,26 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben az előző esti 285,87 forint után. A dollár árfolyama ekkor 221,15 forint volt, miközben pénteken délután még 219,50 körül forgott a deviza.

Frissítés

10 óra körülre stabilizálódtak a devizapiacok, és a reggeli számokhoz képest határozott javulást mutattak. Az euró a dollár ellenében felkúszott az 1,3015-ös szintig. A forint is számottevően javult, hiszen a magyar fizetőeszköz ekkor már 286,30-on állt az euró, és 219,95-ön a dollárral szemben.

Háttér

Mint ismert, Franciaországban a szocialista Francois Hollande nyerte meg az elnökválasztást vasárnap a konzervatív Nicolas Sarkozyvel szemben, s azonnal az európai politika újratájolását ígérte. Görögországban is megelégelték a választók a nemzetközi hitelezők nyomására két éve megkezdett és azóta is folyamatos nadrágszíjmeghúzó politikát, s a felelősnek tartott két nagy pártot keményen megbüntették szavazataikkal.

Az egyik legnagyobb ausztráliai pénzintézet, a National Australia Bank (NAB) hétfőn kiadott elemzésében rámutatott, hogy Hollande győzelme nem meglepő, de azt bizonyítja, hogy az Európai Unión belül a gazdasági megszigorító politika képviselőinek nehéz elérniük újraválasztásukat. A megszigorító intézkedések jövőjével kapcsolatos kérdések nyomást gyakorolnak az euró árfolyamára.

A NAB szerint a görögországi parlamenti választások eredménye még több instabilitást okozhat. Úgy tűnik, hogy nincs egyértelmű nyertese a választásnak, de lesznek a gazdasági megszorító politikával járó reformok lecsillapítását célzó felhívások. Ennek negatív következményei lesznek az euróra nézve, ha Németország ugyanakkor tartja magát szigorú álláspontjához.

MTI/mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.