2007. június 22. 07:15

A Bux elég lagymatag, így a sáv elhagyásáig sok újat nem tudunk mondani. Annál érdekesebb a tőzsde két nagy papírja, az OTP és a Mol, na meg, hogy akkor most van-e bennfentes kereskedés a pesti piacon vagy nincs?

Először is a Mol-ról. Pénteken a papírt felfüggesztették, miután a társaság bejelentette, hogy az Igazgatóság a tőkeszerkezet hatékonyabbá tételéről döntött. A gyakorlatban mindez azzal jár, hogy a cég visszavásárolja az alaptőke 10 százalékát az év végéig (ennél kicsit szofiszikáltabban fogalmaz a közlemény ). Nem nehéz kitalálni, hogy egy ilyen vételi oldal mit eredményez, a kérdés inkább csak az, hogy ez a második félévben mennyire fogja megdobni a részvény árát.
Ami jobban izgat: miért van az, hogy egyes befektetők ilyen pontosan ráéreznek, mikor kell beszállni a papírba... Tudom, hogy könnyű vádaskodni (merthogy bizonyítékom az persze nincs ), és még ha a hatóság venné is a fáradtságot, hogy nyomozzon sem valószínű, hogy bármi kiderülne, ám az ilyen esetek azért azt a kis tekintélyét is aláássák ennek a - világ nagy tőzsdéihez képest - porszemnyi piacnak, amit hosszú évek szívós munkájával megpróbáltak felépíteni.

Update Mol
A BÉT honlapján közzétettek szerint az OTP Banknak a Molban fennáló közvetlen és közvetett befolyása pénteken 9,098 százalékra, 9.752.158 darab részvényre emelkedett. A részesedésből 8.757.362 darab részvény értékpapír-kölcsönzési szerződés keretében került a bank birtokába, amellyel célja az OTP Bank Nyrt. új üzletágának kifejlesztése. A Mol saját részvényekre vonatkozó 10 százalékos korlátozás miatt megegyezést írtak alá 8.757.362 darab saját részvény kölcsönadásáról. Így a Mol 2.141.163 darab "A" sorozatú és 578 "C" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik majd. Ez lehetővé teszi, hogy további saját részvényeket vásároljanak a piacon.

A 2007. április 26-i évi rendes közgyűlés felhatalmazása alapján a Mol megbízást adott az ING Banknak, mint befektetési szolgáltatónak, hogy 2007. december 31-ig legfeljebb 10 százaléknyi "A" sorozatú saját részvényt vásároljon a tőzsdén. A társaság valamennyi tranzakcióról soronkívüli bejelentésben tájékoztatja a piaci szereplőket. A következő évi rendes közgyűlésen, 2008 áprilisában az igazgatóság felhatalmazást kér a saját részvények bevonására és további saját részvény vásárlásokra. Az igazgatóság fenn kívánja tartani a flexibilitását abban, hogy a saját részvényeket akvizíciók során fizetési eszközként használhassa fel - áll a közleményben.

Azért az érdekes, hogy a Mol nem talál olyan befektetési célpontot, amely a fejlődését segítené elő, és ehelyett inkább szűkíti az alaptőkét és a "részvényesi kört".

A Mol a felfüggesztés után 1000 Ft plusszal nyitott, minek köszönhetően a Bux is kilépett a 26600-27000-es sávból.

  • **


Ami az OTP-t illeti, ott egyelőre nincs hír, pedig a mozgolódás megindult


A Chartcenter ábráján is látszik, hogy a 9900 és a 10000 Ft-os szint lehet kemény dió a részvénynek. Ha ezeket átüti, akkor irány felfele. Kérdéses, hogy a Rahimkulov még 5 százalékot vesz pletyka igaznak bizonyul-e, illetve napvilágot lát-e bármilyen számottevő hír, ami megmozgathatja a papír árfolyamát.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.