TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Bux elég lagymatag, így a sáv elhagyásáig sok újat nem tudunk mondani. Annál érdekesebb a tőzsde két nagy papírja, az OTP és a Mol, na meg, hogy akkor most van-e bennfentes kereskedés a pesti piacon vagy nincs?

Először is a Mol-ról. Pénteken a papírt felfüggesztették, miután a társaság bejelentette, hogy az Igazgatóság a tőkeszerkezet hatékonyabbá tételéről döntött. A gyakorlatban mindez azzal jár, hogy a cég visszavásárolja az alaptőke 10 százalékát az év végéig (ennél kicsit szofiszikáltabban fogalmaz a közlemény ). Nem nehéz kitalálni, hogy egy ilyen vételi oldal mit eredményez, a kérdés inkább csak az, hogy ez a második félévben mennyire fogja megdobni a részvény árát.
Ami jobban izgat: miért van az, hogy egyes befektetők ilyen pontosan ráéreznek, mikor kell beszállni a papírba... Tudom, hogy könnyű vádaskodni (merthogy bizonyítékom az persze nincs ), és még ha a hatóság venné is a fáradtságot, hogy nyomozzon sem valószínű, hogy bármi kiderülne, ám az ilyen esetek azért azt a kis tekintélyét is aláássák ennek a - világ nagy tőzsdéihez képest - porszemnyi piacnak, amit hosszú évek szívós munkájával megpróbáltak felépíteni.

Update Mol
A BÉT honlapján közzétettek szerint az OTP Banknak a Molban fennáló közvetlen és közvetett befolyása pénteken 9,098 százalékra, 9.752.158 darab részvényre emelkedett. A részesedésből 8.757.362 darab részvény értékpapír-kölcsönzési szerződés keretében került a bank birtokába, amellyel célja az OTP Bank Nyrt. új üzletágának kifejlesztése. A Mol saját részvényekre vonatkozó 10 százalékos korlátozás miatt megegyezést írtak alá 8.757.362 darab saját részvény kölcsönadásáról. Így a Mol 2.141.163 darab "A" sorozatú és 578 "C" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik majd. Ez lehetővé teszi, hogy további saját részvényeket vásároljanak a piacon.

A 2007. április 26-i évi rendes közgyűlés felhatalmazása alapján a Mol megbízást adott az ING Banknak, mint befektetési szolgáltatónak, hogy 2007. december 31-ig legfeljebb 10 százaléknyi "A" sorozatú saját részvényt vásároljon a tőzsdén. A társaság valamennyi tranzakcióról soronkívüli bejelentésben tájékoztatja a piaci szereplőket. A következő évi rendes közgyűlésen, 2008 áprilisában az igazgatóság felhatalmazást kér a saját részvények bevonására és további saját részvény vásárlásokra. Az igazgatóság fenn kívánja tartani a flexibilitását abban, hogy a saját részvényeket akvizíciók során fizetési eszközként használhassa fel - áll a közleményben.

Azért az érdekes, hogy a Mol nem talál olyan befektetési célpontot, amely a fejlődését segítené elő, és ehelyett inkább szűkíti az alaptőkét és a "részvényesi kört".

A Mol a felfüggesztés után 1000 Ft plusszal nyitott, minek köszönhetően a Bux is kilépett a 26600-27000-es sávból.

  • **


Ami az OTP-t illeti, ott egyelőre nincs hír, pedig a mozgolódás megindult


A Chartcenter ábráján is látszik, hogy a 9900 és a 10000 Ft-os szint lehet kemény dió a részvénynek. Ha ezeket átüti, akkor irány felfele. Kérdéses, hogy a Rahimkulov még 5 százalékot vesz pletyka igaznak bizonyul-e, illetve napvilágot lát-e bármilyen számottevő hír, ami megmozgathatja a papír árfolyamát.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.