2018. október 6. 07:25

A tavalyi év egyértelműen a kriptoeszközöké volt, óriási árfolyamnyereséget produkáltak. A lendület azonban az év elején kifulladt, most a kannabisz részvények lettek a piac sztárjai.

A nemzetközi gazdasági sajtó az elmúlt hetekben komolyan felkapta a kannabiszt termelő cégek történetét, gyakorlatilag nincs olyan nap, amikor ne jelenne meg valamely fontos médiumban írás a témában. A cikkek többsége ráadásul meglehetősen rózsaszín jövőképet fest, azt sugallják, hogy az eddig tiltott termékek legalizálásával óriási piaci lehetőség előtt állnak a marihuánát termelő vállalkozások. A történet legfontosabb mozgatórugója, hogy valóban kinyílik a piac. Azok után, hogy az orvosi célú marihuána fogyasztás Kanadában és egyes amerikai államokban is engedélyezett, Montreal jóváhagyta, hogy az országban október 17-étől az úgymond rekreációs fogyasztást is legalizálják.

Emiatt sok szakíró véli úgy, hogy ami a piacokon 2017-ben a kriptovaluta volt, az idén a kannabisz részvény lesz. Ennek megfelelően a szereplők nagyon gyorsan reagáltak, hiszen nem csak az egyes vállalatokkal lehet a tőzsdéken kereskedni, hanem erre szakosodott befektetési alapok jöttek létre, és megjelentek az iparági ETF-ek is.

Mi az ETF?
Az ETF az Exchange Traded Fund rövidítése, azaz Tőzsdén Kereskedett (befektetési) Alap. A hagyományos befektetési alaphoz képest, amelyik naponta egyszer közöl árat, az ETF-ek ára a többi részvényhez hasonlóan percről-percre változik, attól függően, hogy a benne található értékpapírok vagy nyersanyagok ára hogyan változik a piacon.

Őrült mozgás indult

A fent említett kriptoeszközök tavalyi féktelen száguldásához hasonlóan a kannabisz papíroknál is elkezdődött a mánia, több olyan részvény is van, amelynek árfolyama néhány nap alatt megduplázódott. Ilyen például a sajtóban leggyakrabban előkerülő Tilray: ennek a cégnek szeptember közepén volt egy nagyon erős időszaka, amikor három kereskedési nap elég volt a kétszeres ár eléréséhez. Ahogy az a lenti ábrán is látszik, a kockázatokat jól jelzi, hogy a papír hasonló idő alatt képes volt visszaadni ezt a nyereséget, így aki rosszkor szállt be, néhány nap alatt megfelezte a befektetését.

Vannak azonban ennél is durvább történetek a szektorban, ilyen például az India Globalization Capital, amely nagyon sokáig 50-60 cent körül mozgott, majd a mánia beindulásával augusztusban előbb megduplázta értékét, és 1 dollárig emelkedett, majd szeptemberben kilőtt az árfolyam, és 13 dollárig ugrott, ami másfél hónap alatt nagyjából 25-szörös növekedést jelent. Hogy azonban ezek a befektetések inkább az orosz rulettre hasonlítanak, azt az mutatja, hogy az október 2-i rekordszinthez képest két nappal később már csak 6,41 dollárt adtak érte.

Számos hasonló történet és grafikon sorakoztatható a kannabisz részvények kapcsán, amelyek azt mutatják, hogy rövid távon erősen túlvettnek tekinthető minden ilyen típusú papír. Ha azonban visszakanyarodunk a Bitcoin hasonlathoz, akkor könnyen elképzelhető, hogy az október 17-i dátum környékén, illetve azt követően ezekben a papírokban óriási mozgások lesznek majd.

Mégis lehet bennük fantázia?

A kannabisz részvények értékelését megnehezíti, hogy jelenleg mindenki csak tapogatózik a sötétben, nehéz ugyanis pontosan felmérni, hogy mekkora piacról beszélünk. Vannak, akik azt mondják, hogy a papírok kapitalizációja már most meghaladja a várható piaci méretet, amivel szemben azok a vélemények állnak, hogy a legalizációval jelentősen megugrik majd a kereslet. Olyanok is fogyasztói lesznek a termékeknek, akik eddig kerülték a marihuána minden formáját, mert nem akartak büntetőjogi szabályok ellen véteni. A napokban megjelent például egy felmérés, amit a C.D. Howe Institute szakértője Rosalie Wyonch jegyzett, és amely két amerikai tagállam, Colorado és Washington legalizálási tapasztalatai alapján modellezte a potenciális kanadai keresletet. A felmérés arra jutott, hogy az első napokban vélhetőleg a megnövekedett keresletet ki tudják majd elégíteni az engedéllyel rendelkező forgalmazók, később azonban könnyen lehet, hogy hiány lesz majd a termékből, ami áremelkedéssel járhat.

Érdekesség egyébként, hogy Rosalie Wyonch meglehetősen visszafogott, 200 ezer kilós forgalommal számolt, miközben más becslések 4-500 ezer kiló közé teszik a várható forgalmat. Ennél is többet vár ugyanakkor a kanadai egészségügyi hivatal, amely közel 930 ezer kilós éves fogyasztásra számít.

Amikor a piaci potenciálról beszélünk, akkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a fogyasztói szokások változnak. Egyes felmérések azt mutatják, hogy komoly növekedés elé néz a piac, a fiatal generáció ugyanis sokkal jobban preferálja a kannabiszt, mint az alkoholt. Ha megnézzük, hogy csak az Egyesült Államokban jelenleg az alkoholos italok piaca 58 milliárd dollár, míg a legális fűbizniszben ennek töredéke fordul meg, akkor a demográfia változásokkal kalkulálva sejthető, hogy óriási a növekedési potenciál. Napvilágot látott például olyan előrejelzés, amely szerint 10 éven belül a kannabisz-ipar beérheti az alkohol piacát és 50 milliárd dollár körül lehet az értéke.

A fiatalok körében a marihuána fogyasztásnál ráadásul nem a tudatállapot elvesztése a cél, hanem egyfajta szociális tevékenység, az esetek döntő többségében ugyanis közösen szívnak el egy-egy jointot. A 18 évesek körében készült, és a Yahoo News által publikált felmérés szerint az elmúlt két és fél évtizedben meredeken nőtt a kannabisz fogyasztás: míg 1992-ben a válaszadók 1,9 százaléka vallotta magát fogyasztónak, addig tavaly már közel 6 százalékuk.

Ezzel pont ellentétesen változott a naponta alkoholt fogyasztók aránya. A felsőoktatásban tanulóknál a 80-as években még 6,5 százalék volt a rendszeresen alkoholizálók aránya, ez 2016-ra 4,4, majd 2017-re 2,2 százalékra sűllyedt. A mostani adatok szerint egyébként a jövő egyértelműen a marihuánáé, hiszen az USA-ban rekreációs céllal füvet szívók 55 milliós táborából komoly részarányt képvisel a milleniumi korosztály.

A hírek szerint egyes gyártók ugrásra készen várják a legalizálást, több cég is készül arra, hogy két szegmensből is szakítva kannabiszos italt dobjon piacra. Ráadásul erre a területre nem csak a piac új csillagai szeretnének betörni, hanem a hírek szerint olyan mamutok is, mint a Coca-Cola. A világ legnagyobb üdítőital-gyártója olyan italok bevezetésének lehetőségét vizsgálja, amelyekben megtalálható a kannabisz egyik vegyülete, a fájdalomcsillapító hatású kannabidiol. Persze mielőtt rájuk sütnék a drogárus bélyeget, a vállalat leszögezte, hogy olyan italok bevezetését célozzák meg, amelyeknek nincs pszichoaktív hatásuk, de csökkentik a fájdalmat és gyulladást.

Az amerikai piac megnyitása lenne a nagy durranás

A kanadai legalizáció mindenképpen irányadó, ahogy az is jelzés értékű, hogy egyre több amerikai tagállamban oldják fel a tiltást. Nagy ugrást mindazonáltal az jelentene, ha az Egyesült Államokban teljesen legalizálnák a fogyasztást. Hogy ez megvalósul vagy sem, az elsősorban a politikai döntéshozókon múlik. Egyes konzervatív politikusok mereven elutasítják ezt, míg a demokraták között számos lelkes támogatója van az ügynek.

A kérdés súlyát mindenesetre jelzi, hogy az időközi választásokon is téma lett a legalizáció. A múlt hónap elején a Motley Fool, majd a héten az egyik mértékadó gazdasági magazin, a Barrons is arról közölt cikket, hogy a marihuána fogyasztás engedélyezése komolyan befolyásolhatja a választók akaratát.

Nem csak a politikusokról szavaznak az USA-ban novemberben (Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia) Nem csak a politikusokról szavaznak az USA-ban novemberben (Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia)

A két elnökválasztás közötti időszakban tartott választásokon az amerikai képviselőház teljes, valamint a szenátus egyharmadának összetételéről, kormányzókról és számos egyéb tisztségről döntenek az amerikai szavazók, ugyanakkor bevett szokás az Egyesült Államokban, hogy a választások idején egyéb, az adott államot érintő kérdésekről is a voksolnak. Missouri államban az orvosi, míg Michiganben és Észak-Dakotában az úgynevezett rekreációs célú marihuánafogyasztás törvényessé tételéről döntenek. Emellett Utahban az orvosi célú marihuánafogyasztás legalizálásáról dönthetnek a szavazók.

Ha a választók többsége a lazítást pártolná mindenütt, akkor 11 államban legális lehet a szabadidős, és 33 államban az orvosi célú marihuána-használat. Ez pedig egyre nagyobb piacot jelentene, hiszen az amerikai lakosság negyede szabadon fogyaszthatna marihuánát, míg kétharmaduk lakóhelyén az orvosi célú felhasználás válna törvényessé.

Hogy lehet ilyen papírokba fektetni?

Egyes papírok külföldi kereskedési platformokon is elérhetőek, ezeknél ugyanakkor a befektetők gyakran nem kapnak semmiféle jogi védelmet abban az esetben, ha a társaság megtagadja a kifizetéseket, vagy csődbe megy. Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy számos, az interneten magát brókercégként, befektetési társaságként hirdető társaság valójában nem jogosult ilyen tevékenység végzésére. Igaz, az MNB Felügyelet mindent megtesz, hogy kiszűrje ezeket a vállalkozásokat, és rendszeresen figyelmezteti a fogyasztókat az ilyen kockázatokra, ám így is sokan vannak, akik ilyen vállalkozásnál próbálnak kereskedni.

Mivel a kannabisz papírok - ahogy azt fent is írtuk - egyébként is kifejezetten magas kockázatot jelentenek, érdemes legalább a szolgáltatóval kapcsolatos rizikót kikerülni. Amennyiben valaki a magyar jogszabályi védettség mellett szeretne befektetni, úgy egyes értékpapírok hazai platformon keresztül is elérhető.

Az Mfor Trader rendszerén például megvásárolható a Constallation Brands papírja. A vállalat alapvető profilja a szeszesitalok értékesítése, de jelenleg is 10 százalékos részesedése van a cégnek a Canopy Growth marihuána-gyártóban, amelyet a közeljövőben 50 százalékra növelhet. Ha valaki közvetlenül a Canopy Growth papírjait venné, arra is van lehetőség. Aki a szektor potenciális növekedéséből szeretne részesedni, de az egyes cégekkel kapcsolatos kockázatot nem szívesen vállalná, az megveheti például egy tőzsdén jegyzet alap, az ETFMG Alternative Harvest ETF papírjait.

Jogi közlemény

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapján szereplő adatok, információk, elméleti és gyakorlati elemezések, kommentárok, előadások és egyéb írások (a továbbiakban együttesen: „Honlaptartalom”) tájékoztató céllal készülnek, azok befektetési ajánlást nem tartalmaznak, és így nem valósítanak meg a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi 138. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési elemzést vagy befektetési tanácsadást.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) nem befektetési vállalkozás, amely kiegészítő tevékenysége körében befektetési elemezéseket készít, vagy befektetési tanácsadást nyújt az ügyfelei részére. A Menedzsment Fórum (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a Menedzsment Fórum (mfor.hu) függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlaptartalma a szerzők magánvéleményét tükrözi. A honlaptartalom szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A honlapon szereplő bármely szerzői műnek vagy azok részleteinek a szerzők előzetes írásbeli engedélye nélkül való bármilyen felhasználása tilos.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapjának üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával.