2019. március 27. 10:01
mfor.hu

Egy héttel ezelőtt már a 310-es szinthez közelített a forint, ma viszont már közel 10 egységgel magasabb az euró árfolyama.

Március 20-án úgy tűnt a forint visszatérhet abba a 305-315-ös sávba az euróval szemben, amelyben korábban nagyjából két évig mozgott, ám tavaly nyár óta megközelíteni sem tudta. Az euró kurzusa aznap megközelítette ugyanis a 312 forintos szintet. A piacon ugyanis mindenki biztosra vette, hogy az emelkedő inflációs, illetve az MNB által elsődlegesen kezelt maginflációs adatokra reagálva a jegybank megkezdi a szigorítási ciklusát. Az elemzők pedig fel is vázolták az általuk optimálisnak tartott menetrendet, amely alapján a forint erősödése indokolt volt.

Hogy a várt szigorítás talán túlzott volt, azt jelezhette az is, hogy pénteken már gyengült a magyar fizetőeszköz, és a keddi Monetáris Tanács ülés előtt is óvatosnak tűntek a befektetők. A nagy pofon viszont az MNB döntését követően jött, hiszen a kedden még 315,5-316 között mozgó forint hirtelen nagyot gyengült, és az esés szerdán is folytatódott. Szerda délelőtt ugyanis már 319,6-ig kuszott fel  a kurzus.

A befektetők ugyan az MNB-től már tegnap is határozottabb lépést vártak, de nem elsősorban emiatt kezdtek forinteladásokba. Sokkal inkább elbizonytalanította őket a jegybank elnöke, Matolcsy György, aki azt hangsúlyozta, hogy továbbra is támogató marad a monetáris politika, a lépés nem egy szigorító ciklus kezdete, hanem szükséges, és elégséges lépés, a monetáris politika eszközei azonban változnak. Az elsődleges horgony továbbra is az indirekt adóhatásoktól szűrt maginflációs mutató, és annak a 3 százalék közelében való fenntartása.


 
Mint arról az mfor.hu is beszámolt az MNB döntése szerint az egynapos betéti rátát 10 bázisponttal, -0,05 százalékra emelték, és szűkítették az FX-swapok állományát, ezzel megkezdődött a monetáris politika normalizációja. Az ülés után az alelnök, Nagy Márton is megszólalt, ő azt mondta, hogy a BUBOR 10 bázisponttal fog emelkedni, és ügyelnek rá, hogy ennél ne legyen nagyobb, vagy kisebb mértékű a változás.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.