2018. május 24. 08:58
mfor.hu

Meglehetősen szkeptikusak a piacok az új olasz kormány kapcsán, amelyet jelez, hogy tovább növekedtek az ottani államkötvények hozamai.

Az olaszt 10 éves kötvény hozama 2,4 százalék felé emelkedett, ami közel 200 bps-tal magasabb a német 10 évesnél. A több mint 60 bsp-os elmúlt napok kitörésének oka az olasz kormányalakítás és program körüli turbulencia. A Liga és az Öt Csillag Mozgalom közös programja az euró övezet stabilitását veszélyezteti, mivel részleges államadósság elengedést tartalmaz, és jelentős kiadásnövelő tételeket nevez meg, mint alanyi jogon két évig járó 780 eurós alapjövedelem, társasági és személyi adócsökkentés, a korábban megemelt nyugdíjkorhatár részleges visszavonása, ami az amúgy is magas 130 százalékos GDP arányos államadósságot tovább duzzaszthatja, írja hírlevelében az Equilor. 

A tervek között szerepel Paulo Savona euroskeptikus közgazdász új gazdasági miniszterként, és Guiseppe Conte politikában nem jártas jogászprofesszor miniszterelnökként. Az olasz kötvény hozamemelkedése Dél Európa többi országára is hatással van.