2018. március 7. 20:05
mfor.hu

A piaci pletykák szerint a Tesla részvényesei, és a vállalat igazgatósága nem szeretne belemenni az Elon Musk által tervezett részvényopciós programba.

Januárban röppent fel a hír, mely szerint a Tesla alapító-vezetője elképesztő bónuszt eredményező javadalmazási rendszer bevezetését kezdeményezte. A 10 évre tervezett ösztönző program komoly feltételeket támasztana, és nagy növekedést várna el a Teslától, mind árbevétel, mind kapitalizációt tekintve. Ugyanakkor, a kijelölt 12 pont teljesülését elképesztő összeggel ellentételeznék, a bónusz összege ugyanis 55 milliárdról szólhat.

Az opciós program egyik legfontosabb és talán legnehezebb kitétele, hogy a Tesla értékének a következő években ugrásszerűen kell növekednie, ugyanis a mostani 56 milliárd dollár helyett 650 milliárdra kellene felugrania. Ez még akkor is nagyon sok, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi években az elektromos autókat gyártó vállalat papírjai az átlagosnál jobban drágultak. Az elmúlt 12 hónapban például 33 százalékkal ugrott meg a Tesla árfolyama, miközben a benchmarknak számító S&P 500-as index 14 százalékkal növekedett.

A 650 milliárdos szint egyébként önmagában elképesztő összeg ugyan, ám a legnagyobb amerikai vállalatok rangsorában még az első ötbe se férnének be. A dobogóra február közepén 700 milliárd dollár feletti összeg kellett, az Amazon akkor előzte meg a Microsoftot, ugyanakkor még mindig megelőzi őket a listán a Google (745 milliárd) és az Apple (850 milliárd) is.

Elon Musk felajánlotta, hogy amennyiben a vállalat tulajdonosai és igazgatósága elfogadja a menedzseropciós programot, akkor a következő egy évtizedben semmilyen más javadalmazásra nem tart igényt, sem fizetésre, sem bónuszokra. A történetben persze van egy olyan csavar, hogy különböző juttatások nem csak akkor járnának, ha mind a 12 felállított célkitűzés teljesül, hanem a 2, 4, és 8 részcélok elérésekor is. Rögtön az első kifizetés a Tesla kapitalizációjának egy százalékát érintené. A félmilliárdos tétel óriási összeg, ugyanakkor Musk most is a részvények 22 százalékát birtokolja.

Sajtóértesülések szerint a vállalat igazgatósága és a nagyobb részvényesei nincsenek lenyűgözve Musk javadalmazási ötletétől. Attól tartanak ugyanis, hogy az akár 55 milliárd dollárt elérő csomag túl költséges lenne a vállalat számára. Ráadásul a részvényesi értéknövekedést mérsékelné a program keretében kifizetésre kerülő részvénycsomag. Ha pedig mindezt tőkeemeléssel finanszírozzák akkor a részvényeket túlzottan "hígítanák".

Elon Musk Elon Musk

Hivatalosan a Tesla nem kommentálta az ügyet, de a Marketwatch szerint az eredeti javaslatban szereplő potenciális összegnél jóval kisebbel akarják „kiszúrni a szemét”. A hírek szerint maximalizálnák a javadalmazási programban megszerezhető összeget, ez egyes értesülések szerint 2,6 milliárd dollár lenne, más források 3,7 milliárd dolláros összeget emlegetnek. Emellett azt is javasolnák, hogy a kifizetések ne lépcsőzetesen történjenek, hanem csak az összes feltétel teljesülése esetén.

Nagy kérdés persze, hogy egy ilyen csomagot hajlandó-e elfogadni Musk, akiről az elmúlt hónapokban olyan pletykák is elterjedtek, hogy visszavonulna a Tesla éléről, és inkább az űrutazások szervezésére koncentráló Space-X projekttel foglalkozna. Az alapító részéről felmerült javadalmazási rendszer esetén biztosan maradna az autógyártó vállalatnál, ám igazgatóság által felajánlott csomag már korántsem bír ilyen vonzerővel.