2018. február 19. 20:43
mfor.hu

Az utóbbi időszakban több alkalommal foglalkoztunk a világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a vagyonával. Most a vállalata ért fontos mérföldkőhöz, az Amazon ugyanis a világ harmadik legértékesebb tőzsdei vállalata lett. A képzeletbeli rangsorban azért tudott előre lépni, mert a mögöttünk hagyott napokban újra lendületet vett a papírok ára, és jobban emelkedett, mint a Microsoft részvényeké.

Érdekesség, hogy a két cég legendás alapítója, Jeff Bezos (Amazon) és Bill Gates (Microsoft) a világ két leggazdagabb embere jelenleg. Ugyanakkor Bezos az utóbbi hónapokban szilárdította csak meg a vezető pozícióját. Még tavaly nyáron néhány napra élre állt a Krőzusok közt, ám később Gates visszakerült az élre. Az ősz folyamán viszont az Amazon papírjai jobban erősödtek, mint a Microsoft részvények, így a leggazdagabbak között Jeff Bezos lett az első.

Most a részvények versenyében is hasonló játszódott le, a múlt hét közepén ugyanis az Amazon kapitalizációja meghaladta a Microsoftét. Ugyanakkor pénteken korrigáltak az árak, és (időlegesen) a szoftveróriás visszalépett a dobogóra. A szakértők ugyanakkor azt várják, hogy a jövőben is jobban teljesíthet majd az Amazon, így a helycsere a tavasz folyamán véglegessé válhat. Ezt azzal magyarázzák, hogy az e-kereskedelemből kinőtt vállalat immár sokkal több fronton játszik fontos szerepet. A dinamikus növekedés mellett pedig a nyereségmutatója is javult, amit a közelmúltban publikált negyedéves eredménye is alátámasztott.

Noha a Microsoft is igyekszik terjeszkedni, a napokban például a Chalkup nevű oktatási start-upba szállt be, úgy tűnik, az Amazon sokkal nagyobb léptékben tud fejlődni. A (fizikai üzletekben történő) kiskereskedelmből tavaly nyáron szakított nagyot a Whole Food felvásárlásával, sőt az idén már az a pletyka is elindult, hogy egy nagyobb láncot, a Targetet is megvehetik. Emellett két másik óriáscéggel, a J.P. Morgan Chase bankkal és a világ leggazdagabb tőzsdei befektetőjének vagyonkezelőjével a Berkshire Hathaway-jel összefogva egészségbiztosítási piac felforgatását fontolgatják. Az is nagy dobásnak ígérkezik, hogy saját futárszolgálatot indíthatnak, amivel a logisztikai piac ezen szereplőinek (UPS, FedEx) komoly kihívói lehetnének.

Felforgatja Észak-Amerikát az Amazon székház-projektje Felforgatja Észak-Amerikát az Amazon székház-projektje

A múlt héten szerdán, amikor az Amazon piaci értéke a 3. helyre ugrott, a vállalat teljes értéke 702,5 milliárd dollárt tett ki, míg a Microsoft, 700 milliárdot ért. (Péntekre utóbbi vállalat értéke elérte a 708 milliárdot, miközben az Amazon 702 milliárdot ért.) Az alapítók versenyében – a részvényárak eltérő ütemű növekedése miatt – Bezos közel 120 milliárd dollárral áll, a december 31-i adatok szerint az Amazon részvények 16,3 százaléka volt a tulajdonában, közel 79 millió darab papír. A Bloomberg Billionaires Index adatai szerint Bill Gates becsült vagyona 90 milliárd dollár. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a Microsoft alapítója több tízmilliárd dollárt áldozott az elmúlt években jótékony célokra. Egyes becslések szerint, ha a feleségével közösen működtett alapítványnak nem adott volna ennyi részvényt, akár vezethetné a milliárdosok rangsorát.

A vállalati rangsorban az Amazon-Microsoft páros előtt még belátható távolságban van a második helyen a Google, amelynek piaci értéke 745 milliárd dollár. A tavalyihoz hasonló növekedéssel az Amazon akár meg is előzheti idén. Az első helyre azonban aligha tudnak elérni, miután az Apple kapitalizációja 850 milliárd dollár.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.