3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Az utóbbi időszakban több alkalommal foglalkoztunk a világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a vagyonával. Most a vállalata ért fontos mérföldkőhöz, az Amazon ugyanis a világ harmadik legértékesebb tőzsdei vállalata lett. A képzeletbeli rangsorban azért tudott előre lépni, mert a mögöttünk hagyott napokban újra lendületet vett a papírok ára, és jobban emelkedett, mint a Microsoft részvényeké.

Érdekesség, hogy a két cég legendás alapítója, Jeff Bezos (Amazon) és Bill Gates (Microsoft) a világ két leggazdagabb embere jelenleg. Ugyanakkor Bezos az utóbbi hónapokban szilárdította csak meg a vezető pozícióját. Még tavaly nyáron néhány napra élre állt a Krőzusok közt, ám később Gates visszakerült az élre. Az ősz folyamán viszont az Amazon papírjai jobban erősödtek, mint a Microsoft részvények, így a leggazdagabbak között Jeff Bezos lett az első.

Most a részvények versenyében is hasonló játszódott le, a múlt hét közepén ugyanis az Amazon kapitalizációja meghaladta a Microsoftét. Ugyanakkor pénteken korrigáltak az árak, és (időlegesen) a szoftveróriás visszalépett a dobogóra. A szakértők ugyanakkor azt várják, hogy a jövőben is jobban teljesíthet majd az Amazon, így a helycsere a tavasz folyamán véglegessé válhat. Ezt azzal magyarázzák, hogy az e-kereskedelemből kinőtt vállalat immár sokkal több fronton játszik fontos szerepet. A dinamikus növekedés mellett pedig a nyereségmutatója is javult, amit a közelmúltban publikált negyedéves eredménye is alátámasztott.

Noha a Microsoft is igyekszik terjeszkedni, a napokban például a Chalkup nevű oktatási start-upba szállt be, úgy tűnik, az Amazon sokkal nagyobb léptékben tud fejlődni. A (fizikai üzletekben történő) kiskereskedelmből tavaly nyáron szakított nagyot a Whole Food felvásárlásával, sőt az idén már az a pletyka is elindult, hogy egy nagyobb láncot, a Targetet is megvehetik. Emellett két másik óriáscéggel, a J.P. Morgan Chase bankkal és a világ leggazdagabb tőzsdei befektetőjének vagyonkezelőjével a Berkshire Hathaway-jel összefogva egészségbiztosítási piac felforgatását fontolgatják. Az is nagy dobásnak ígérkezik, hogy saját futárszolgálatot indíthatnak, amivel a logisztikai piac ezen szereplőinek (UPS, FedEx) komoly kihívói lehetnének.

Felforgatja Észak-Amerikát az Amazon székház-projektjeFelforgatja Észak-Amerikát az Amazon székház-projektje

A múlt héten szerdán, amikor az Amazon piaci értéke a 3. helyre ugrott, a vállalat teljes értéke 702,5 milliárd dollárt tett ki, míg a Microsoft, 700 milliárdot ért. (Péntekre utóbbi vállalat értéke elérte a 708 milliárdot, miközben az Amazon 702 milliárdot ért.) Az alapítók versenyében – a részvényárak eltérő ütemű növekedése miatt – Bezos közel 120 milliárd dollárral áll, a december 31-i adatok szerint az Amazon részvények 16,3 százaléka volt a tulajdonában, közel 79 millió darab papír. A Bloomberg Billionaires Index adatai szerint Bill Gates becsült vagyona 90 milliárd dollár. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a Microsoft alapítója több tízmilliárd dollárt áldozott az elmúlt években jótékony célokra. Egyes becslések szerint, ha a feleségével közösen működtett alapítványnak nem adott volna ennyi részvényt, akár vezethetné a milliárdosok rangsorát.

A vállalati rangsorban az Amazon-Microsoft páros előtt még belátható távolságban van a második helyen a Google, amelynek piaci értéke 745 milliárd dollár. A tavalyihoz hasonló növekedéssel az Amazon akár meg is előzheti idén. Az első helyre azonban aligha tudnak elérni, miután az Apple kapitalizációja 850 milliárd dollár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.