Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Vannak szektorok a gazdaságban, amelyekben az átlaghoz képest kimagasló a jövedelem, de az ezeknek helyet adó ipari körzetekben túl drága a lakás. Elvileg tehát megérné távolabb keresgélni a munkahelytől. A messze lévő kínálat és annak minősége azonban keveseket sarkall ilyen utazásra. Ennek ellenére érdekes összevetni, hogy melyik szektorban mennyit kell spórolni egy lakásra.

Magyarországon néhány szektor kiemelkedik a jövedelemi statisztikákban. Ilyen a járműgyártás, az informatika, a kiskereskedelem egy része, a logisztika, a magán egézségügy és természetesen a pénzügyi szolgáltatás. Rossz hír azonban az itt dolgozóknak, hogy többnyire olyan városokban és természetesen Budapesten kell dolgozniuk és lakniuk, ahol stabilan nagyon magasak a lakásárak.

A kínálat szerkezetéből látszik, hogy az eladói oldalon (mindegy, hogy új vagy használt lakásról van szó) eleve kalkulálnak az átlagos meghaladó jövedelemmel és az abból fakadó, általában magasabb műszaki és más minőségi igényekkel.

Budapesten több mint 11 évet kell dolgozni egy átlagos, 60 négyzetméteres lakásért (fotó: Mester Nándor)Budapesten több mint 11 évet kell dolgozni egy átlagos, 60 négyzetméteres lakásért (fotó: Mester Nándor)

Kevés elemzés látott napvilágot arról, hogy az egyes szektorokban dolgozóknak mennyit kell valójában dolgozni egy átlagos méretű (60 négyzetméteres) lakás megvételéhez. A Takarék Index szakértői most megtették ezt. Vizsgálataikból kiderült, hogy ha valaki például a legmagasabb átlagos nettó bérű szektorokhoz tartozó járműgyártásban dolgozik, akkor legkönnyebben Nógrád megyében tud lakáshoz jutni. Nem szerepelt a kutatásukban, de tudható, hogy éppen ott az egyik legrosszabb az ingatlanállomány az országban, eleve kevés a tranzakció, viszont kétségtelen, hogy az átlagtól elmaradó árak megfizethetőbbek a magasabb jövedelműeknek.

Tolna megyében a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás terén munkálkodók járhatnak sikerrel, Borsod-Abaúj-Zemplénben a vegyiipari dolgozók, Hevesben a számítógépet, elektronikai vagy optikai termékeket gyártó cégek alkalmazottai, míg érdekes módon Jász-Nagykun-Szolnok megyében a bányászati szektor emberei juthatnak legkönnyebben lakóingatlanhoz.

Ezekben a megyékben a jelzett legjobban fizető gazdasági szektor alkalmazottai nagyjából félhavi bérükből képesek megvásárolni egy lakás egy négyzetméterét, vagyis egy 60 négyzetméteres otthonra körülbelül háromévi jövedelmet vagy még annál is kevesebbet kell félretenniük.

És itt jön a neheze azoknak, akik ugyan jól fizető ágazatban keresik a nem is pusztán csak vajas kenyerüket, de szembesülniük kell a hihetetlenül magas árakkal. Például hiába dolgozik valaki a villamosenergia vagy gáziparban, ha nem az említett Tolnában, hanem Budapesten vagy Pest megyében van a munkahelye és ott is szeretne lakni, akkor egyetlen négyzetméternyi lakásért nem fél, hanem egyhavi pénzt kell félretennie.

Ugyanez a rossz hír vonatkozik a szállításban és raktározásban kiemelkedő fizetést húzó, de mondjuk Somogyban lakást keresőkre. (itt nyilván a szupermagas balatoni árak vitték fel az átlagárat –a szerk.) Vagyis egy 60 négyzetméteres otthonért több mint öt, Budapesten hatévnyi bért kell úgymond félretenni.

Lényegesen más eredményt mutat a megfizethetőség a legtöbb embert foglalkoztató szektorok esetében. Ebben az esetben is Nógrádban (humánegészségügyi, szociális ellátás) a legkönnyebb lakáshoz jutni, a második azonban már Győr-Moson-Sopron (járműgyártás), a harmadik pedig Komárom-Esztergom (gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása). Mindhárom megyében kevesebb, mint egyhavi bér egy tipikus lakás négyzetméterének ára.

A legtovább Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében (humánegészségügyi, szociális ellátás) kell spórolniuk a legtöbb embert foglalkoztató szektorokban dolgozóknak. Budapest (közigazgatás) ezen összehasonlítás alapján csak a harmadik.

Érdekes, hogy Nógrád más szektorok szempontjából is az élen áll. A járműgyártáson kívül ugyanez a helyzet a kereskedelemben. Az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók szintén a legkönnyebben Nógrád megyében juthatnak lakáshoz, míg a legnehezebben Hajdú-Biharban.

Utóbbi mutató azért alakulhatott ki, mert a megyeszékhely Debrecen hihetetlenül megdrágult az elmúlt 3-4 évben, megelőzte Győrt és a vidéki lista élére került. A Takarék kutatásában szintén nem szerepel, de lapunk is írt már arról, hogy a cívisváros erősen kezd felzárkózni a fővároshoz, az új építésű lakások átlagos négyzetméterára már 650-700 ezer forintot is eléri.

Békés is olcsó

Az úgymond olcsó megyék közé tartozik Békés is. Az egyébként bőven az átlag felett kereső pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők számára a bérükből a legegyszerűbb itt a lakásvásárlás, persze az ütemesen dráguló Pest megyében már ők is nehezen találnak számukra könnyen elérhető lakást vagy házat. Érdekesség, hogy bár Budapest magas lakásárai miatt általában a sor végén található a megfizethetőségi számokat illetően, a pénzügyi szektor magas bérei jól tudják ellensúlyozni az otthonok drágaságát, így ebben a szektorban a főváros megelőzi Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Pest megyét.

Az összesítésből az is kiderült, hogy a járműgyártásban és a pénzügyi szektorban dolgozók általánosságban könnyebb helyzetben vannak a lakásvásárlás során, mint a kereskedelemben vagy az egészségügyben, szociális ellátásban alkalmazottak.

A megyeszékhelyek esetében a legkönnyebb lakáshoz jutni Salgótarjában lehet, ahol egy tipikus árszintű, vagyis a leggyakrabban vásárolt árkategóriába eső otthonért mindössze kevesebb, mint háromévnyi bért kell megspórolni, míg a legtovább Debrecenben és Kecskeméten kell gyűjteni.

Nyugat-Magyarországon a legkedvezőbb a helyzet Kaposváron, itt több mint ötévnyi jövedelemre van szükség egy tipikus árszintű lakás megvásárlásához a 2019-es adatok alapján, a legtovább pedig a Veszprémben és Székesfehérváron lakásvásárlást tervezőknek kell félretenniük a bérüket. A vidéki helyzethez képest sokkal rosszabbnak tekinthető a fővárosiaké, itt kerülettől függően 7 és 17 év közötti jövedelemre van szükség egy tipikus otthon megvételéhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.