<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A várhatóan megugró kereslet miatt a tavalyinál magasabb bérleti díjra készülhetnek azok, akik nyáron a Balatonnál üdülnének vagy hossszabb időre odaköltöznének. Akik inkább vásárolni akarnak, azoknak azzal kell számolniuk, hogy a vízpart vagy annak közvetlen környéke csak budai árakon elérhető. Ennél olcsóbb házakat, lakásokat a tótól legalább 4-5 kilométerre lévő településeken kell keresgélni.

Nagyon valószínű, hogy megint sok tízezren vándorolnak hetekre a Balatonhoz, mint tavaly a járvány első hullámának idején és nyáron is. A közelgő tavasz fellendítheti a bérleti piacot. De a kínálat egyelőre soványka: aki nem a NER-hez köthető hotelekben foglal szállást mondjuk április-májusra, az kevés, rövidtávra szóló lakásbérlet közül válogathat március közepén. A biztonságra törekvés a balatoni, vízparthoz közeli apartman tulajdonosoknál is érzékelhető, sokan átváltottak a hosszútávú bérbeadásra – és egyelőre be is jött nekik. Elterjedt gyakorlat azonban, hogy májustól egészen szeptemberig áttérnek a kisebb periódusokra, vagyis egy-két hétre.

Füreden több apartmanház jelent meg a parthoz közel. (Fotó: Mester Nándor)
Füreden több apartmanház jelent meg a parthoz közel. (Fotó: Mester Nándor)

Az természetes, hogy a rövid időszak fajlagosan mindig drágább, de aki nem egy-két hétben gondolkodik, annak is jó mélyen kell a zsebébe nyúlnia. Megnéztünk pár parthoz közeli települést, többségükben az egy éves bérlet 150-200 ezer forint/hó+rezsi. Ez gyakorlatilag megegyezik a budapesti elit körzetekben tapasztalt árakkal, de legalábbis nagyon közel van azokhoz. És akkor még csak a tavaszi árakról volt szó, főszezonban az átlagár eléri a 300 ezer forintot, nem ritka a 400-500 ezer forint sem, ha kiemelkedő helen van az ingatlan.

Az északi parton nem meglepő módon Balatonfüred vezeti a sort, ott egy felújított, berendezett, 60-65 négyzetméteres lakásért, ami a Tagore sétányhoz visz le (több ilyen utca és apartman is van) általában 280-360 ezer forintot kérnek a főszezonban. A belvárosban hasonló méretű, újszerű lakást már 190-220 ezer forintért is kibérelhetünk havonta. De csak az előszezonban, mert május közepétől sok helyütt 250-300 ezer forint közé kúszik ez az ár ott is.

Munkások a bérlők között

Az ingatlanközvetítők nem nagyon kapkodnak a kiadó lakásokért vagy házakért. Ugyanannyi munka van vele, mint az adásvételekkel, a haszon viszont rendszerint kisebb. A bérleményeket szinte kizárólag maguk a tulajdonosok adják ki, és kisebb részük már profi üzemeltetőt vesz igénybe. A Füredimmo közvetítő cég képviselője azt mondta lapunknak, hogy a sok tó körüli építkezés miatt nagyon gyakori, hogy a kiadó két-háromszintes családi házakat a környéken dolgozó munkások lakják, nem ritka, hogy az őket foglalkoztató cég veszi bérbe az ingatlant. Más közvetítőktől is úgy hallottuk, hogy megszaporodott az olyan nagy méretű házak száma a bérleti piacon, amit az egyedül maradt szülő vagy rokonai ad-adnak bérbe. Egyik forrásunk szerint ha mégis eladásra kerül a sor, akkor a tulajdonosok általában a településen maradnának, de egy kisebb házba vagy lakásba kötöznének. A tranzakciók viszont az országos átlagnál (160-180 nap) is hosszabb ideig tartanak, mert többnyire nem sürgős, kivárják, míg megjön a vevő a magas árra.

Ne számítson jóra az, aki Füreden, az egykori „görög faluban” szeretne lakrészt bérelni, mert nem biztos, hogy megteheti. A város polgármestere ugyanis régóta ígéri, hogy elbontatja a lepusztult, szerinte a várostól idegen ingatlanokat. Erre akár már nyáron sor kerülhet, ha megegyeznek a kistulajdonosokkal, magyarán kifizetik őket.

Csopakon jó állapotban lévő kisebb házat vehetünk ki legalább fél évre 150-170 ezer forintos havi díjért. Vélhetően itt is emelkedik majd az ár, ahogy közeledik a főszezon. Keszthelyen némileg olcsóbbak a bérlemények, egy felújított, közepes méretű (50-70 négyzetméter) belvárosi lakást most már 90-120 ezer forintért is elvihetünk, de a parthoz közeli utcákban nyáron havi 250 ezer forint alatt nem lehet megúszni a lakásbérletet, jellemzőbb a 300 ezer forint körüli havi bérleti díj.

A déli parton azt figyeltük meg, hogy megdőlt egy korábbi trend, miszerint minél távolabb próbálkozik valaki Siófoktól Fonyód irányába, annál olcsóbb a lakás vagy házbérlet. (persze nem nagyságrendekkel, de havi 10-20 ezer forinttal mindenképpen – a szerk.) A sok társasházi beruházás miatt gyakorlatilag több település is felértékelődött és drágult is két-három év alatt legalább 20-30 százalékot. Itt is jellemzőbb lett a hosszútávú bérbeadás, de a rengeteg új apartmanházban pár hétre is bérelhetünk kisebb-nagyobb ingatlant.

Fonyódon - tavaszra foglalással - 80-120 ezer forint egy közepes méretű lakás havi bérleti díja, Balatonlellén több újszerű ház is kínálja magát, itt már 300-350 ezer forintot is elkérnek egy 90-100 négyzetméteres felújított, központi helyen lévő házért. Zamárdiban, a település nagyon kedvelt üdülőtelepén az 55-70 négyzetméteres lakásokat főidényben 250-300 ezer forintért lakhatjuk havonta.

A beruházók két célcsoportot alkottak maguknak: a felső kategóriát és a csak alvóhelyet és egyszerűbb ellátást, (de nem kempinget vagy fizetővendéglátást) keresőket. Az előbbiek kiszolgálására számtalan, lakóparknak nevezett többszintes társasház épült és épül most is. Ők saját stranddal, nagyobb parkkal „ellátott” 60-100 négyzetméteres, minőségi alapanyagokból és kényelmi felszerelésekkel készülő ingatlanokra számíthatnak. Utóbbiak kis alapterületű (23-30 négyzetméteres) apartmanokat kapnak, ahol legfeljebb egy főzőfülke van vagy még az sem, a felhasznált anyagok inkább a közép és felsőközép kategóriába tartoznak, de semmiképp sem a luxusba.

Épüló nyaralók Balatonszepezden, közel a vízparthoz (fotó: Mester Nándor)
Épüló nyaralók Balatonszepezden, közel a vízparthoz (fotó: Mester Nándor)

Az egyre dráguló bérlemények és persze a nagyon magas fővárosi vagy nagyvárosi árak miatt egyre többen szeretnének nem csupán pár hétre vagy hónapra, hanem végleg megtelepedni a Balatonnál. Jó állapotú használt házat vagy legalább közepes állapotú lakást azonban mind magasabb áron vehetnek a tóparti falvakban, városokban.

Siófokon már januárban megjelentek mind a befektetési vásárlók, mind a nyaralót vagy lakás célú ingatlant keresők a piacon, és az érdeklődés februárban sem csökkent. Az elmúlt évben a koronavírus járvány hatására érezhetően visszaesett a társasházi lakások iráni kereslet és elsősorban az önálló nyaralókat keresték az érdeklődők, most viszont minden ingatlantípusra élénk az érdeklődés. Az adásvételek ugyanakkor hosszabb időt vesznek igénybe, ami azzal magyarázható, hogy sokan hitelt vesznek igénybe a vásárláshoz - közölte lapunkkal az OTP Ingatlanpont.

Idén március elején a déli parton lévő Zamárdiban az újszerű lakásokért, pár száz méterre a tótól, 700-800 ezer forintot kértek négyzetméterenként, a házak 350-600 ezer forintos négyzetméteráron szerepelnek az ingatlanos oldalakon. Ugyanitt az új lakásoknál erősen fog a toll, 1,1-1,2 millió forintos négyzetméterárakat látni. Balatonföldváron a használt házak a Zamárdinál látottakhoz képest kissé olcsóbb, 300-400 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolhatók, ám ha újat szeretnénk, akkor itt is kicsit több mint egymillió forintot kell kifizetni négyzetméterenként.

Balatonlellén a vízparti, 4-6 emeletes társasházakban akár 1,5 millió forintos négyzetméterár vághat mellbe minket. Ugyanitt viszont a 25-30 éve épült házakat már 250-600 ezer forintos ársávban kínálják. Természetesen Siófokon a legnagyobb a kínálat és az árak is az élmezőnyben vannak. A partmenti társasházak új lakásait 800 ezer-1,3 millió forintos négyzetméteráron vehetjük meg.

Bár vannak, akik lakás céllal keresnek siófoki házat vagy lakást, a vevők túlnyomó többsége nyaralásra keresi a vízparti ingatlanokat. az OTP helyi irodája szerint Az újépítésű ingatlanok növekvő árai miatt a vízparttól távoli telkek, panellakások és használt ingatlanok árai is emelkedtek. A belföldi érdeklődők mellett megjelentek a külföldi befektetők is Siófokon.

Sűrűn egymás mellett sorakozó apartmanházak Siófokon. Balra a tó, jobbra a vasút (fotó: Mester Nándor)
Sűrűn egymás mellett sorakozó apartmanházak Siófokon. Balra a tó, jobbra a vasút (fotó: Mester Nándor)

Még a tehetősebbek sem feltétlenül akarnak azonban a víz partján ücsörögni. Ezért lett nagyon népszerű a Balatonfelvidék, de ott sok külföldi, főleg orosz, német és svájci, már évekkel ezelőtt felvásárolta a felújítható házak zömét, sokan boros pincékkel ellátott parasztházakat néztek ki maguknak. A kínálat így elég szűkös.

Viszont aki most keresgél 4-10 kilométerre a tótól, azt látja, hogy például Pécselyen 60-80 négyzetméteres, néhány éve felújított parasztházat már 45-48 millió forintért is megvehet. Dörgicsén a klasszikus Kádár-kockákat (kb. 90-100 négyzetméteres, négyzet alakú, 2 szobás házak) 45-50 millió forintért kínálják, sok ilyenhez 600-800 négyzetméteres kert is tartozik. Kővágóörsön vagy Káptalantótiban a jellegzetes bazaltból is épített, jó állapotú házakat 40-80 millió forintért tehetik a bevásárlókosárba, itt még nagyobb a telek, akár 2000-3000 négyzetméter is lehet.

A déli parton a Balatontól eltávolodva szintén csökkenek az árak, a Balatonvilágostól csak 4 kilométerre található Enyingben például 35-40 millió forintért már szépen felújított, korszerű gépészettel rendelkező családi ház kerülhet a nevünkre. A Siófokhoz közeli Balatonszabadiban jó állapotú 110-140 négyzetméteres házakat kínálnak 45-50 millió forintért. Balatonendréden pedig 35-38 milliós ársáv jellemző egy átlagos, 100 négyzetméter körüli házért.