6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A falusi csok és a lakásfelújítási támogatás között a felhasználást tekintve több átfedés is van, vagyis vannak sokan, akik ugyanarra a lakáscélra különböző állami támogatások közül is választhatnak. A Bank360 elemzői arra keresték a választ, hogy az arra jogosultaknak falusi csokból vagy lakásfelújítási támogatásból érdemes-e inkább nekivágni egy ingatlan korszerűsítésének.

Amennyiben valaki olyan településen szeretne ingatlant bővíteni vagy korszerűsíteni, ahol elérhető a falusi csok, azzal a dilemmával szembesülhet, hogy bizonyos munkálatokat a falusi csok és az otthonfelújítási kölcsön terhére is elvégezhet.

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény speciális formája, 2019 júliusában vezették be. A támogatás, azok számára, akik valamelyik preferált kistelepülésen élnek, ingatlanbővítésre vagy -korszerűsítésre is felhasználható,ingatlanvásárlás nélkül.

Ezekre a célokra azonban szintén elérhető a lakásfelújítási támogatás, felmerül tehát a kérdés, hogy kinek, melyik támogatást érdemes választania. A Bank360 szakértői összegyűjtöttek néhány fontos szempontot, melyek alapján választani lehet a két támogatás között.

Gyermek nélkül felvehető a támogatás?

A gyermekvállalás mindkét támogatáshoz kötelező, van azonban egy fontos különbség: a lakásfelújítási támogatás csak akkor elérhető, ha a gyermek már megszületett vagy a magzat legalább 12 hetes, a falusi csokot viszont a jövőben tervezett gyerekek után is fel lehet venni.

Mitől függ, hogy mennyi támogatást lehet igénybe venni?

A falusi csoknál a gyerekek száma határozza meg az igényelhető támogatás összegét, a lakásfelújítási támogatásnál pedig a felújítás során kiegyenlített számlák összege, azzal a feltétellel, hogy az elszámolt anyagköltség és munkadíj aránya csak 50-50 százalék lehet, a támogatás pedig legfeljebb a felújítási költségek felét fedezheti, maximum hárommillió forintot.

Ez alapján így alakul az igénybe vehető támogatás összege:

Maximálisan igényelhető támogatások (Forrás: Bank360)
Maximálisan igényelhető támogatások (Forrás: Bank360)

Ugyanezek a tényezők befolyásolják a támogatások mellé felvehető kölcsönök összegét is, lényeges különbség ugyanakkor, hogy a lakásfelújítási kölcsön összege már tartalmazza a későbbi támogatás összegét, a falusi csok-hitel viszont nem.

(Forrás: Bank360)
(Forrás: Bank360)

Meg kell tervezni a korszerűsítést az igénylés előtt?

Míg a falusi csok esetében az előre megkötött támogatási szerződésben részletezett munkálatokat kell elvégezni, a lakásfelújítási támogatásnál ez a folyamat egyszerűbb, hiszen a támogatás igénylése nem a munkálatok megkezdése előtt történik, hanem utána. Ugyanakkor – ahogy a lakásfelújítási munkálatok megkezdése előtt mindig – ebben az esetben is érdemes pontosan megtervezni előre a folyamatot.

Hogyan történik a folyósítás?

A lakásfelújítási támogatás igénylése utólag, az utolsó számla kifizetése után történik, vagyis a felújítás költségeit az igénylőnek kell finanszíroznia. Ehhez lehet ugye akár a lakásfelújítási kölcsönt is igénybe veheti, ami 3 százalékos kamattal vehető fel.

A falusi csoknál szintén utólagos folyósításra lehet számítani, ugyanakkor a nagyobb volumenű munkák esetén a készültségi fokkal arányosan, szakaszosan is történhet a folyósítás, így pedig nem feltétlenül kell rendelkezni a teljes, felújításra szánt összeggel előre.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a folyósítás után?

A lakásfelújítási támogatásnál a folyósítás után még fél évig számíthat ellenőrzése az igénylő, mely során azt nézhetik meg, hogy az elszámolt munkálatok a leírtak szerint történtek-e meg. Ezután azonban nem köti semmilyen feltétel a támogatott családokat. 

A falusi csok ennél szigorúbb: az ingatlanra 10 évre elidegenítési jog kerül, vagyis nem lehet eladni, és kiadni sem - előbbire csak kivételes esetekben van lehetőség. Emellett az előre vállalt gyermekek meg nem születése a támogatás visszafizetését vonhatja maga után. 

Mire használható fel mindkét támogatás?

Az alábbi korszerűsítési munkálatokra mindkét támogatás felhasználható:

●    közművesítés: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
●    fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
●    fűtéskorszerűsítés: a falusi csok rendelet központi fűtés kialakítását vagy cseréjét teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál egyszerűen a fűtési rendszerre hivatkozik a rendelet. A megújuló energiaforrások alkalmazása mindkét esetben támogatott. 
●    szigetelés: itt is van egy különbség; a falusi csok a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál ezek mellett a lábazatszigetelés költségei is elszámolhatók.
●    nyílászárócsere: a falusi csok kifejezetten a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréjét támogatja, a lakásfelújítási támogatásnál ezzel szemben minden nyílászárócsere elfogadható, emellett elszámolható a redőny, a spaletta, a szúnyogháló, sőt akár a biztonsági rács felhelyezése is. 
●    tető cseréje, felújítása, szigetelése,
●    kémény építése, korszerűsítése,
●    belső tér felújítása: a falusi csokkal a belső burkolat cseréje, a galériaépítés, a belső elektromos- és vízhálózat csere, a fürdőszoba és WC-felújítás, illetve a konyhafelújítás oldható meg. A lakásfelújítási támogatással ezen felül cserélhetőek például a dugaljak, a villanykapcsolók, küszöbök vagy belső párkányok, de akár a helyiségek festése, tapétázása is kivitelezhető.  
●    a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása: mindkét támogatással megoldható, a falusi csoknál viszont van egy plusz feltétel, így a korszerűsítési költségek legfeljebb 30 százaléka fordítható erre,
●    kerítés építése (falusi csoknál csak a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig van erre lehetőség, ezt együtt kell számolni az előző ponttal).

A lakásfelújítási támogatás segítségével ezen felül további munkálatokat is el lehet végezni, erről a pontos lista itt található.

A két támogatás akár kombinálható is - csak a számlákra kell ügyelni

Egyik támogatás igénybevétele sem zárja ki a másik támogatás igénylését, tehát a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás akár kombinálható is, amennyiben a felújítás költségei meghaladják azt az összeget, mely a két támogatási formával külön-külön igénybe vehető. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ugyanaz a számla nem számolható el mindkét támogatásnál, ezt a Magyar Államkincstár külön ellenőrzi. 

Mivel a felújítási támogatás több célra használható fel a falusi csoknál, célszerű már a munkálatok megtervezésekor, az igénylés előtt eldönteni, hogy a különböző költségelemeket melyik támogatási forma segítségével szeretnénk fedezni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!