6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Hiába jönnek az ingyenmilliók a kormánytól, ha valaki építkezni vagy felújítani szeretne, akkor a januárinál magasabb anyag- és kivitelezői árakkal kell számolnia az új évben és a drágulás a jövőben sem fog leállni, legfeljebb lassulni. Az idei árnövekedés mértékét széles sávba teszik az érintettek, de senki sem mondja, hogy az öt százaléknál kisebb lesz. A romló forint is csak növeli a költségeket, ezek jelentős részét nyilvánvalóan áthárítják a végfelhasználókra.

Két törvénymódosítás és három kormányrendelet születik ahhoz, hogy életbe léphessen a kormány új lakáspiaci csomagja, aminek a tárgyalását csütörtökön kezdték meg a parlamentben. Vélhetően a csomag élénkíti az építőipart is, amely már régóta vár erre az injekcióra.

Hatalmas hurrával fogadták az építésgazdaság szereplői az újonnan bejelentett kormányzati lakásépítési és -felújítási támogatásokat. Megnő a kereslet, csak győzzük anyaggal és emberrel – sóhajtott fel sok szereplő. Most, november elején még távol vagyunk attól, hogy ömlenének a megrendelések, az érintettek kivárnak, elhalasztanak egyes döntéseket, illetve reménykednek, hogy az üzletmenet már tavasszal jobbra fordul, ha tényleg meglesz a vakcina.

Építőanyagból nem lesz hiány - ígérik a forgalmazók (forrás: Mester Nándor)Építőanyagból nem lesz hiány - ígérik a forgalmazók (forrás: Mester Nándor)

Különféle becslések léteznek arról, hogy milyen gyorsan lendítheti fel az építőipart ez a csomag. Az építőanyagok forgalmazói és a kivitelezők többsége legalább egy, de inkább másfél-két évre teszi azt, míg magára talál az ágazat.

Az alapanyagok és a szolgáltatások drágulásának mértékét 5-8 százalék körülire tippelik erre az évre.

Mivel a gyártók, a kereskedők és a kivitelezők is a saját költségeik növekedésével számolnak, nem tehetik meg, hogy ezeknek a pluszterheknek egy jelentős részét ne hárítsák át a végfelhasználókra. Igaz, jó esetben ezek a drágulások egy magasabb minőségi szintet, újabb fejlesztések eredményét tükrözik majd, s ezzel mindenki nyerhet.

Az új kormánycsomag eddigi elemei

  • 5 százalékos áfa az új lakásokra országosan
  • a CSOK-ot felhasználók visszaigényelhetik az új lakás áfáját
  • lakásbővítéshez is felhasználható a teljes CSOK
  • legalább egy gyermekesek a felújítás felét, maximum 3 millió forintot visszakaphatnak számla ellenében

Nem meglepő, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!



Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.