TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.

A megnövekedett volatilitás miatt a New York Stock Exchange (NYSE) vezetői módosítanak az eddigi szabályokon, és az extrém árfolyamváltozások esetén új limiteket vezetnek be a kereskedés átmeneti felfüggesztésére. Március folyamán hosszú idő után többször is előfordult, hogy olyan mértékű volt az indexek elmozdulása, hogy 15 perces kereskedési szünetet kellett elrendelni.

Az új szabályok szerint három limitértéket vezetnek be az S&P 500-as indexnél a kereskedés felfüggesztésére. Az első szint 7 százalékos elmozdulás esetén lép életbe, és ekkor jön az első kényszerpihenő. A következő 13 százalék esetén lép életbe, majd 20 százalékos emelkedés vagy zuhanás esetén jön a harmadik kényszerpihenő.

Ezeket az átmeneti felfüggesztéseket alaphelyzetben azért találták ki, hogy a nagymértékű elmozdulások esetén a befektetők szélesebb rétegéhez eljuthassanak az információk, és kis időt adjanak, hogy mindenki átgondolja a döntéseit. Az elmúlt évtizedben ez azzal egészül ki, hogy a kereskedés egy jelentős hányada programozott módon, számítógépek algoritmusai alapján zajlik. A fundamentális és technikai szempontokat figyelembe véve a gépek döntenek arról, hogy hol vegyenek vagy adjanak, ez viszont már okozott korábban indokolatlan kilengést, erre vezetik vissza a szakértők azokat a flash crashnak nevezett hirtelen tőzsdei zuhanásokat, amelyek közül a 2010-es a leghíresebb. Sok program ugyanis trendkövetére van optimalizálva, és ha az indexek egy meghatározott irányba elindulnak, azt egyes esetekben a gépek nagyon fel tudják erősíteni.

A tőzsdéken a kereskedés felfüggesztése így abban is segít, hogy azokat a trendeket, amelyeket a programozott kereskedésben megállítsák, ilyenkor arra is van egy kis idő, hogy számítógépek "megbolondulása" esetén korrigálják a problémákat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.