2018. június 8. 19:53
mfor.hu

Az Európai Központi Bank ugyan a jövő héten bejelentheti a kötvényvásárlási programjának felfüggesztését, ám a szakértőket inkább az lepné meg, ha erre reagálva elszállnak az euró árfolyama.

Az elmúlt időszakban meglehetősen változékony volt az euró árfolyama, hiszen két hete az 1,15-ös szintet is megközelítette, miközben az év elején még az 1,25-ös szinttel küszködött. Előbb a török események hatására emelkedett a zöldhasú, majd az olasz politikai bizonytalanság erősítette a dollárt az euró ellenében.

Az elmúlt napokban viszont új erőre kapott a közös pénz, amiben szerepet játszott, hogy - legalább időlegesen - rendeződött az olasz és a spanyol kormányválság. Emellett az Európai Központi Bank (EKB) vezetői több utalást is tettek arra, hogy a jövő heti ülésükön eldöntik, folytatódjon-e a kötvényvásárlási programjuk (QE).

Több banki vezető is megszólalt az ügyben, a napokban például EKB igazgatótanácsának tagja, Peter Praet jelezte, hogy a jövő heti ülésen dönthetnek a QE program kivezetéséről. Ez a monetáris szigorítás irányába mutat, mellyel együtt a befektetők a későbbi - esetleges - kamatemelésre is számítanak Európában, így emelkedik a hozamelvárás is. A szakértők szerint erre reagálva erősödött az utóbbi napokban az euró, ez azonban aligha lesz tartós.

Ezt azzal magyarázzák az elemzők, hogy a jövő héten csak az ütemterv láthat majd napvilágot, így az EKB arra utalhat majd, hogy a QE program szeptemberben véget ér, illetve a jövő évben megkezdődhet az új kamatemelési ciklus. A piac ezt kezdte el árazni, mivel azonban tényleges lépés még negyed évig nem lesz, az euró erősödése is limitált lehet.


Azt azonban figyelembe kell venni, jelzik az elemzők, hogy egy erősebb euró fel is nagyíthatja az EU déli országainak problémáját. Az olasz gazdasági helyzet ugyanis az új kormány színre lépésével nem hogy megoldódott, hanem várhatóan bonyolódni fog. Ráadásul a populista pártok Európa-szerte feszegetik a kereteket, ami dezintegrációhoz vezethet, amely az euró helyzetét nem fogja megerősíteni.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a dollár kamatelőnye a közeljövőben várható bejelentésektől sem fog eltűnni, így a hozamvadászat is az amerikai deviza felé fogja tolni a befektetőket. Látva persze Donald Trump meglehetősen kiszámíthatatlan politikáját és kommunikációját, benne van a pakliban, hogy olyan kijelentést tesz, amely megfordítja a mostani folyamatokat, és a dollár gyengülésével jár. Ezt azonban, hasonlóan Trump eddigi lépéseit igen nehéz előrejelezni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.