<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az elmúlt másfél évben több tőzsdei vállalkozásban is számottevő részesedést szerzett - közvetlenül vagy áttételesen - Mészáros Lőrinc. A cégek részvényeinél viszont az elmúlt hónapokban valami megtört.

Világraszóló történet volt tavaly az akkoriban még tandemben hasító Konzum- és Opus-részvények teljesítménye. A Konzum papírok a 2016-os évet 51 forinton zárták, és a következő év tavaszán még a 150-200 forint közötti sávban mozogtak - ekkor látott napvilágot Mészáros Lőrinc tulajdonszerzése. Ezután óriási változások történtek, az év végére már a legnagyobb, a blue chipeket is meghaladó forgalmat generált a kereskedés bizonyos napokon. A Konzum árfolyama 2017-ben 6600 százalékkal emelkedett, miután az évet 3434 forinton zárta. Igaz előtte decemberben járt még ennél magasabban is a kurzus, amikor megközelítette a 3800-as szintet.

Januárban azonban elfogyott a lendület, ráadásul a választások előtti politikai történések, így például a Fidesz váratlan hódmezővásárhelyi veresége is elbizonytalanította a vevőket. A papírok árfolyama emiatt március végéig folyamatosan lefele tartott. Április 8-án az újabb kétharmados választási győzelem után azonban úgy tűnt, a részvényesek szerencse csillaga újra felragyog, ennek megfelelően kilőttek a részvények. Erre az is rátett egy lapáttal, amikor április végén kiderült, Mészáros Lőrinc lemond a felcsúti polgármesteri címről, hogy üzleti érdekeltségeire koncentrálhasson. Ezt követően elindultak a pletykák, amelyek egyrészt a meglévő társaságok további akvizícióiról szóltak, másrészt újabb tőzsdei cégek megszerzéséről.

A remények azonban nem váltak valóra. A Konzum ugyan a korábban bejelentett idegenforgalmi akvizíciókat (Hunguest Hotels, illetve más szállodák) és az ezek végrehajtásához szükséges tőkeemelést végrehajtották, de egyelőre további lépések nincsenek képben. Igaz, a helyzeten még javíthat valamit a részvények feldarabolása, az úgynevezett split. Ennek kapcsán Fekete Péter, a Konzum Nyrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta, a split célja az, hogy vonzóbbá tegyék a kisbefektetők és intézményi befektetők számára a Konzum-részvényeket. A befektetői bázis szélesítése, illetve az ebből adódó kereslet- és forgalombővülés pedig potenciálisan árfolyamnövelő hatással is járhat, amelyet korábban már több hazai blue chipnél is megfigyelhettünk.

Ugyan ilyen lépésről nem adott számot, de az árfolyamát tekintve a Konzumhoz hasonló utat járt be a másik "régi" Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő cég, az Opus is. A részvény 2016-ot 40 forinton zárta, hogy aztán 2017 végére már 700-at érjen. Azonban a médiaérdekeltséget is magába foglaló vállalat is járt előtte néhány héttel magasabban (794 forint volt a történelmi csúcsa). A tavaszi lejtmenet után ugyan itt is láthattunk egy feltámadást áprilisban, az utóbbi napokban viszont a 600 forintos szintet vette célba a részvény.

Az egyik leggazdagabb magyar érdekeltségébe tartozó biztosító a CIG Pannónia a tavalyi esztendőt 488 forinton zárta, míg az utóbbi napokban már a 420-as szint alatt is járt. Hasonló a helyzet az ingatlanportfóliója miatt megvásárolt Appeninn papírjaival, melyek árfolyama az év végi 719 forinttal szemben 580 forinton jár.

Miután a Mészáros-papírok közül eddig egyetlen részletes elemzés látott napvilágot a Konzumról, ezért ilyen információkra nem igazán lehet támaszkodni a történek mögött álló okok feltárásakor.

A további lejtmenet mellett szól az a tény, hogy a befektetők úgy általában negligálják a magyar eszközöket. Ez az utóbbi időszakban megmutatkozott a forintra nehezedő nyomásban éppen úgy, mint az emelkedő kötvényhozamokban. Ez egyébként a részvénypiacon is látszik, hiszen a BUX az év eleje óta számottevően csökkent. Januárban a csúcsa 41 500 pont felett volt, az utóbbi napokban pedig 35 000 pont körül mozog az index. Többek között ennek is betudható, hogy hiába került be a Konzum egy regionális indexbe (MSCI), az intézményi befektetők nem egyelőre nem tolonganak a papírért. Ugyanakkor a technikai elemzések szerint mind a Konzum, mind az Opus túladott szinten van, így némi korrekció akár időszerű lehetne.