2018. március 26. 14:06
MTI

Így szeretnének mentességet kapni az amerikai importvámok alól.

A dél-koreai kormány elismerte, beleegyezett az Egyesült Államokba irányuló acélexortjának 30 százalékos csökkentésébe, valamint a dél-koreai platós kisteherautókra kivetett amerikai vámok fenntartásának meghosszabbításába, hogy megmentse a két ország szabadkereskedelmi egyezményét és mentességet kapjon az importált acélra kivetett amerikai vámok alól.

A dél-koreai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy több hétig tartó tárgyalások után elvi megállapodásra jutottak a 2012-ben megkötött kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény felülvizsgálatáról. A felek hamarosan véglegesítik az egyezséget.

illusztráció (forrás: MTI) illusztráció (forrás: MTI)


Az új megállapodás tervezete szerint Szöul beleegyezett, hogy szélesebbre tárja autópiacát az amerikai gyártók előtt, és elfogadja a dél-koreai pickupokot sújtó amerikai vám fenntartásának meghosszabbítását. Így 2021 helyett 2041-ig terheli 25 százalékos vám ezeket a járműveket.

Az acélexport esetében Szöul beleegyezett abba, hogy éves kvótát állapítsanak meg a vámmentes keretre. A kialkudott 2,68 millió tonna az utóbbi három év átlagának 70 százalékát teszi ki, a dél-koreai kormány az Egyesült Államokba exportált acél mennyiségének 30 százalékos csökkentését vállalta a 25 százalékos védővám elkerüléséért cserébe. Az éves kontingensen felül exportált dél-koreai acélra viszont büntetővámot vetnek ki az Egyesült Államokban.

Kim Jon Song dél-koreai kereskedelmi miniszter ugyanakkor jelezte, hogy az egyezség dacára újabb kereskedelmi vitákra számít az Egyesült Államokkal.

"Még mindig vannak kereskedelmi kockázatok. Úgy hiszem, hogy Donald Trump elnököt újraválasztják, és nyolc évig lesz a Fehér Ház lakója. Véleményem szerint ez idő alatt maradnak a kockázatok" - fogalmazott a miniszter. a keres.A dél-koreai gazdaság erősen exportorientált, és az Egyesült Államok a második legnagyobb külkereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelemben az Egyesült Államok által felhalmozott hiány 2012-ben 7,7 milliárd dollárt, 2015-ban 18,6 milliárd dollárt, 2017-ben pedig 10,3 milliárd dollárt tett ki.

Március 23-tól kezdve az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja az Egyesült Államok. A döntés alól ideiglenes jelleggel mentességet kapott Mexikó és Kanada, az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) két részes tagállama, valamint az Európai Unió, Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.