2018. július 20. 07:36
mfor.hu

Vagyis olcsóbbá válhat a magyar adósság finanszírozása.

A forintpiaci felfordulásról kérdezték a parlamentben a Pénzügyminisztériumot, miután a kormányszóvivő, Kovács Zoltán bejelentése szerint spekuláció állhat az árfolyam gyengülése mögött, amit a kormány kivizsgál.

Tállai András Tállai András

Mesterházy Attila szocialista képviselő érdeklődésére a tárca azt a választ adta, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek, de a jegybankok kamatemeléseinek hatására mérséklődik a fejlett és a feltörekvő régiók hozamkülönbsége, befektetők "jóval kockázatérzékenyebbé váltak".

A minisztérium kiemelte, hogy a magyar gazdasági folyamatokat a nemzetközi hitelminősítők is elismerik. Már mind a három nagy hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország, sőt, kettő hitelminősítő pozitív kilátással látta el hazánkat. Vagyis a jövőben további felminősítések várhatók - tette hozzá Tállai András, a PM államtitkára.

Ez azt is jelentené, hogy a globális befektetési alapok még nagyobb arányban tarthatnák portfóliójukban a magyar papírokat (bár az igaz áttörést a kategóriaváltás eredményezte az elmúlt időben). Ennek eredményeként pedig - a megnövekedő kereslet miatt - alacsonyabbak lehetnek a hozamszintek.

Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságát a Moody's Baa3-as kategóriába sorolja, stabil kilátással, a Fitch Ratings és a Standard @ Poor's ítélete pedig BBB-, pozitív kilátással.