Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Kisebb környezetterhelést kért a beruházótól az I. kerületi önkormányzat, ennek megfelelően alakították át a sikló terveit - közölte lapunkkal a Gellérthegyi Sikló Kft.

Az I. kerületi városvezetés részéről megfogalmazott elvárásoknak megfelelően aktualizálja a terveket a Gellért-hegyi sikló építésére készülve a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. Azt ígérte a cég, hogy hamarosan elkezdik a kivitelezést és kevesebb, mint másfél év alatt megépülhet a Tabán és a Citadella közötti felvonó. A projekt több éve húzódik, részben a főváros és a kormányzat közötti nézeteltérések miatt. Most ott tartanak, hogy várni kell a módosított tervek engedélyére, majd folytatódhat a kötelező régészeti feltárás. Ha nyárig meglesznek az engedélyek, akkor ez a munka várhatóan még ősszel befejeződik, így talán idén hozzáláthatnak a kivitelezéshez és 2023 első felében megindulhat a forgalom. 

A főbejárat mostani látványterve (fotó: Gellérthegyi Sikló Kft.)A főbejárat mostani látványterve (fotó: Gellérthegyi Sikló Kft.)

Arról semmit sem közöltek, hogy mekkora összegből készülhet el ez az új attrakció. Három évvel ezelőtt 4,5-5 milliárd forintról szóltak a hírek. Akkor még azt mondták, hogy 2020-ban átadják - igaz, akkor még más volt a főváros és az I. kerület vezetése is. Walton Imre ügyvezető akkor is másfél éves kivitelezésről beszélt, mint a mostani közleményben.

Tavaly júliusban már arról kellett tudósítanunk, hogy sem az időpont, sem a költségek nem állnak meg a jelzettnél. Különösen a kivitelezés megdrágulása lehet kellemetlen, hiszen az elmúlt években folyamatosan emelkedett az anyagok ára és a munkadíjak is. A legoptimistább becslések szerint is legalább 30 százalékos anyagdrágulás volt két év alatt, a munkadíj még ennél is nagyobb arányban nőtt. A korábbi közlés szerint a kft. részben hitelből teremti elő a forrást. Tavaly májusban a projektcég többségi tulajdonát birtokló SIKLÓ-BERUHÁZÓ Befeketetési és Tanácsadó Kft-ben kisebbségi tulajdonos lett Kreinbacher József ismert nagyvállalkozó, milliárdos üzletember.

(fotó: KÖZTI)(fotó: KÖZTI)

A fővárosi székhelyű Gellérthegyi SIKLÓ Kft. 2005-ben indult projektcégként, alapításának célja a Gellért-hegyi sikló tervezése és megvalósítása. A társaság 25 százalékban a Budapesti Közlekedési Központ tulajdona, amely mellett 75 százaléknyi tulajdonrészt a magyar befektetői érdekeltégbe tartozó SIKLÓ-BERUHÁZÓ Befektetési és Tanácsadó Kft. birtokol. 

A siklóval kiváltható lesz a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalom. A felpörgő idegenforgalom miatt napi többszáz busz jelenhet meg a környéken, részben ezek kulturált elhelyezését célozza a kerületi önkormányzat új elképzelése. Ennek alapján a közeli Mészáros utcában alakítanának ki egy nagy parkolót, de a helyi lakosok hevesen tiltakoznak ez ellen. 

Az engedélyes tervek alapján a sikló bejárata a Tabán területén, a Hegyalja út alatti új gyalogosaluljáróból fog nyílni, és az Orom utcáig, mintegy 100 méteres szakaszon a föld alatt fog közlekedni. Innen pedig már egy 3-4 méter magas hídszerkezeten a felszín felett folytatódik, egészen a Citadella sétányhoz csatlakozó, felső állomásig; azaz a felvonó nem egy a Budavári siklóéhoz hasonló betonteknőben fog futni. A tervek szerint a felvonó nyomvonalán közlekedő kocsik egyszerre legalább 40 utas szállítására lesznek alkalmasak, kevesebb, mint másfél perces menetidővel, így a sikló óránként mintegy 1000 fő feljuttatását teszi lehetővé a Gellért-hegy tetejére.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.