2018. március 9. 19:14
mfor.hu

A Wall Street egyik legnagyobb bankja, a JP Morgan társelnöke szerint akár 40 százalékos zuhanás is jöhet a tőzsdéken.

Már tavaly év végén is több negatív vélemény volt a tőzsdék kapcsán, a februári nagy esés igazolni látszott a szakértői félelmeket. Azóta kevesebb tekintélyes szakember hangoztatta a kételyeit, most viszont egy igazi nagyágyú, a J.P. Morgan bank társelnöke, Daniel Pinto festett igencsak borús képet a kilátásokról. A Bloomber TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a korrekció a levegőben volt, szinte mindenki számolt visszaeséssel a piacon, még ha ezt a véleményét nem is verte nagydobra.

A visszaesés mértéke nagyjából 10 százalék volt az amerikai piacon, ami egészséges korrekciónak felel meg. Pinto szerint azonban ennél jóval nagyobb visszaesés is lehet. Szerinte akár további 20-40 százalékot is zuhanhat a piac. Ha egy ekkora esés bekövetkezik, azzal furcsa módon még mindig csak az utóbbi két év nyeresége tűnne el, bár tény, hogy ennek komoly következményei lennének. Két év alatt az S&P 500-as mutató 38, míg a Dow Jones indexe 45 százalékkal ugrott meg.

Daniel Pinto szerint a gazdasági helyzet ma még jó, de a háttérben már megindultak olyan folyamatok, amelyek komoly kockázatot jelentenek. Az egyik ilyen a Donald Trump által bevezetett importadó, amely az acél és alumínium termékeket sújtja. A sarc miatt várhatóan az ellenérdekelt országok is korlátozó lépéseket tesznek, ez pedig elvezethet a sokak által rémképként felfestett kereskedelmi háborúhoz.

A JP Morgan vezetője szerint érdekes és a korábbinál jóval volatilisebb időszak elé nézünk. A növekedést hozó gazdasági ciklus még nem ért véget, akár 2-3 évig is eltarthat, ám a politikai kockázatok ezt a periódust le is rövidíthetik. Mivel a részvénypiac árazása továbbra is rekordszinten áll, ezért hosszabb ideig kellene tartania a gazdasági expanziónak, hogy a piac által kialakított árak „valóban érvényesek” legyenek. Egy gazdasági lassulás, vagy visszaesés esetén a cégek az immár meglehetősen hosszú megtérülési ideje (például a vállalat által termelt nyereség és a részvényár hányadosa) irreálisan megnyúlna. Ez pedig egy idő után nem lenne tartható, így egy alacsonyabb piaci ár alakulhat ki.

A piac túlértékeltségére január végén a Nobel-díjas Robert Shiller Davosban egy nyilatkozatában hívta fel a figyelmet. Éppen az általa fejlesztett CAPE mutatóra hivatkozva jelezte, hogy az elmúlt másfél évszázadban csupán kétszer voltak ennyire magasan a az inflációval korrigált vállalati eredményvárakozások. Legutóbb a dot-com lufi kidurranása előtt, illetve az 1929-es gazdasági világválságot megelőzően. Az akkori visszaesésekhez képest eddig még megúszták a piacok, bár az esés így is számottevő volt, 2016 februárjában zártak utoljára ilyen gyenge hete a New York-i piacok.

Durva visszaesést vár a pénzügyi óriás Durva visszaesést vár a pénzügyi óriás


Érdekesség, hogy miközben tavaly ősszel a féktelen emelkedésben a Wall Street nehézsúlyú bankjai még optimista hangokat pengettek, addig most majd minden nagybank (vagy valamely vezetőjük) a pesszimisták táborát erősíti. A fent idézett JP Morgan vezető mellett például a Goldman Sach elemzői azt állították, hogy ha tovább emelkednek az USA-ban a kötvénypiaci hozamok az 25 százalékos zuhanást hozhat a részvénypiacon.