2018. április 13. 09:27
mfor.hu

A következő hetekben lát napvilágot az USA-ban vállalatok első negyedéves eredménye. Nagybankok teszik közzé először a számaikat.

Pénteken az amerikai első negyedéves gyorsjelentési szezon a nagy bankok eredményeivel kezdődik, jelent a Citigroup, a JPM és a Wells Fargo is. Amerika bankjai profitálnak a támogató kamatkörnyzetből, hiszen a növekvő alapkamattal a hitelkamatok is együtt növekednek, viszont a betétek kamatai ezt messze nem követik egyelőre, írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A piacokon megnövekedett volatilitás is kedvez a nagy pénzintézeteknek, a kereskedési bevételek, elsősorban a részvény-kereskedésből származó bevételek növekedése várható tőle. A kötvénykibocsátásokból és piaci tranzakciókból származó díjbevétel viszont kissé mérséklődhet, mert a növekvő kamatkörnyezet hűti a vállalatok ilyen irányú aktivitását.

A Citibanknál a fenti iparágat érintő tényezőkön túl a lakossági banki szektor növekedése várható a növekvő hitelkihelyezéseknek köszönhetően, A JPM-nél az új hitelek magasabb kihelyezése a kereskedelmi, ipari, ingatlan, és lakossági területen egyaránt segítik a magasabb kamatbevételeket. A Wells Fargo gyenge vállalati menedzsmentje és kockázatkezelése hátráltatja a bankot a növekedésben. Legfőbb tevékenységi területe a jelzáloghitelezés is lassulásra van ítélve a növekvő kamatkörnyzetben, mivel a hitelek refinanszírozása már kevéssé éri meg a hitelezetteknek.