TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Várhatóan az OBA nyújt majd garanciát az önkéntes pénztári vagyonra.

Lapunk elsőként foglalkozott alaposabban azzal a jegybanki javaslattal, hogy az önkéntes pénztárak mögé is állítsanak garanciaalapot. Ilyen működik már a pénzügyi szektorban, a banki betétek, befektetések bizonyos összeghatárig - 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig - biztonságban vannak, de még az elsorvasztott magán-nyugdíjpénztári rendszernek is megvan a maga garanciaalapja.

Windisch László, az MNB alelnöke Windisch László, az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke azt sürgeti, hogy az önkéntes vonalon is garantálja egy szervezet a vagyont. Windisch László hetekkel ezelőtt beszélt ennek szükségességéről, és az mfor ezt követően megkérdezte a kormány illetékesét, hogy készek-e támogatni az elképzelést. Varga Mihály pénzügyminiszter ebben a cikkünkben elmondta, hogy a kormány vizsgálja a jegybanki javaslatot.

Eddig nem volt világos, hogy milyen alap állna a pénztárak mögé. Szóba jöhettek a már működőek - mint a betétbiztosítási (OBA), vagy a befektetéseknél működő (BEVA), illetve a magánpénztáraké (Pénztárak Garancia Alapja), illetve az is benne volt a pakliban, hogy egy új alapot állítanak fel.

Windisch László ma is megszólalt az ügyben, és ez alapján úgy tűnik az OBA lehet a befutó.

Az alelnök az Országos Betétbiztosítási Alap 25 éves működésének ünnepségén beszélt arról, hogy a pénzügyi garanciarendszer kiszélesítése esetén az OBA hatékony alapkezelő lenne. Nem nehéz ebből kiolvasni, hogy a jegybank szerint az OBA-nál lenne a megfelelő helyen az önkéntes pénztári garancia.

Arról még nincs információ, hogy amennyiben működni kezd a garanciarendszer, a fedezetet jelentő alapot milyen forrásból építik fel: a tagok újabb költségelemmel szembesülnek, vagy a már meghatározott költséglimiten belül kell azt kigazdálkodniuk a pénztáraknak. Kormányzati forrásaink azt valószínűsítették, hogy ez újabb teher lehet a tagoknak, a jegybanki szerint viszont az alapba fizetendő összeget a pénztárak költségstruktúráján belül is elő lehet teremteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.