Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A Magyar Nemzeti Bank tavaly hirdette meg versenyképességi programját, amelyben egyebek mellett a digitális tartalmak fejlesztése és a hitelügyintézés gyorsítása is nagy hangsúlyt kapott. A jegybank szerint a hazai személyi kölcsön ügyintézés - bár történt javulás - még mindig lassú, amelyen sokat segíthet a minap bejelentett elektronikus keresetkimutatás és a hamarosan életbe lépő azonnali átutalás.

A digitális tartalmak fejlesztése mellett is akad azonban feladat. Az MNB ugyanis a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek után megteremti a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök fogalmát és annak kereteit is. Ezek az elvárások szerint kiszámíthatók és gyorsak lesznek, a kamatuk is maximalizálva lesz.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

Gyorsaság, kiszámíthatóság, alacsony kamat

A gyorsaság már ma is adott, vagyis ezzel már nem lesz külön feladat, várhatóan két napon belüli ügyintézés fog szerepelni a követelményekben. A kiszámíthatóság leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a hiteleket fix és állandó feltételek mellett lehet majd igényelni - egységes dokumentumlista, egységes kritériumok menték kell elbírálni az ügyfeleket, vagyis már az ügyintézés elején nagyjából tudni lehet, hogy kaphatunk-e hitelt vagy sem.

Az olcsó hitel relatív, de a Bank360 vélekedése szerint nagyjából az alapkamatra számolt 10-13 százalék felárban határozhatja meg a fogyasztóbarát mértéket a jegybank. A jelenleg fellelhető ajánlatok között is van olyan, amelyik megfelel ennek a kritériumnak. A kamatnak végig fixnek kell lennie, de természetesen a hitelösszeg, a jövedelem és a futamidő függvényében az egyes ajánlatok THM-e eltérő lesz.

Mi lesz a gyorskölcsönök sorsa?

Amelyik személyi kölcsön a kritériumoknak nem felel meg, az nem kapja meg a fogyasztóbarát jelzőt. A pontos szabályok és előírások egyelőre nem ismertek, várhatóan nyárra léphet életbe az új rendszer. Ahogyan az a fogyasztóbarát lakáshitelek esetében történt, valószínűleg a személyi kölcsönök esetében is az lesz, hogy a nagy bankok kínálnak majd az előírásoknak megfelelő hitelt akkor is.

Kérdés, mennyire lesznek népszerűek így a gyorskölcsönök, illetve pontosan mit is nevezünk majd úgy, hogy gyorskölcsön. Amikor ezek megjelentek a piacon, a banki kölcsönökhöz képest gyorsabban és egyszerűbben elérhetők voltak, cserébe magasabb THM-et kellett vállalni. Lassan azonban elkezdett eltűnni a különbség a gyorsan megszerezhető, de relatíve drága gyorskölcsönök és a lassabban hozzáférhető, ámde alacsonyabb kamatú személyi kölcsönök között. Sok esetben csak az elnevezésben van különbség.

A gyorskölcsönöket kínáló pénzügyi intézmények számára kihívás lehet, hogy versenyképesek tudjanak maradni a fogyasztóbarát személyi kölcsönökkel szemben. A gyorsaság szempontjából már most sem tud többet egy gyorskölcsön, mint egy online igényelhető személyi kölcsön. Ha életbe lép a szabályozás, és megjelennek a piacon a fogyasztóbarát termékek, akkor a kiszámíthatóság is mellettük fog szólni. Vagyis a gyorskölcsönt kínáló cégek esetében valószínűleg a kamatcsökkentés lesz a járható út, ha versenyben akarnak maradni - illetve másfajta előnyt kell kínálniuk.

A Bank360.hu arra számít: a fogyasztóbarát hitelek és a fogyasztóbarát lakásbiztosítás után várhatóan egyéb fogyasztóbarát minősítés is megjelenhet, például a fogyasztóbarát életbiztosítás is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.