2018. december 5. 10:34
mfor.hu

Trump imádja, ha szárnyal a Wall Street, most viszont úgy tűnik komolyan megbicsaklottak az indexek. Felmerül a kérdés, hogy az elnök akar-e a biztató szép szavakon túl is tenni azért, hogy újra lendületet vegyen a piac.

Kedden a kereskedés elején még úgy tűnt, akár emelkedhetnek is a piacok, miután Donald Trump egy megnyugtatónak szánt Twitter-bejegyzéssel próbált a befektetőkre hatni. A kínaiakkal folytatott kereskedelmi háború apropóján írta, hogy – bár bízik a megállapodásban, - ha nem sikerülne a kitűzött 90 napos moratórium alatt megegyezni Hszi Csin-pinggel, akkor is meghosszabbítható a vámok kivetésének elhalasztása.

 

 

Az üzenet azonban úgy tűnt, nem igazán hatott, sőt inkább kontraszelektívnek tűnt. A befektetők egy része ugyanis úgy véli, a G20-as csúcs pozitív hírei csak a reménykeltést szolgálták, de a felek álláspontja messze van egymástól, és nem várható megegyezést az USA és Kína között.

Trump "tőzsde fetisizmusáról" már az mfor.hu is írt korábban, az elnök ugyanis főleg a tavalyi év nagy emelkedését saját sikeres elnöki tevékenységével hozta összefüggésbe. Így amíg újabb és újabb rekordokokat döntöttek a Wall Street legfontosabb indexei, addig rendre beszámolt erről a Twitteren, majd a lejtmenet kapcsán nagy csönd következett, vagy olyan üzenetek, amelyek próbálták a befektetői hangulatot javítani.

Ezt a jelenséget egyébként az amerikai szaksajtó már el is keresztelte Trump Put-nak, amely a korábban használt Fed Put alapján született. Mint azt az Equilor elemzői megjegyzik, az eredetileg Alan Greenspan jegybankelnök alatt elterjedt Fed put lényege az volt, hogy ha rossz hírek jönnek a részvénypiacról, akkor a jegybank beavatkozik és kamatokat csökkent, így védve a piacot a jelentős eséstől. Ehhez hasonló a mostani helyzet is, az új megfigyelés szerint, amennyiben esnek a piacok Trump beavatkozik, hogy megállítsa azt.

Az elnök szeret a részvénypiacokra hivatkozni, ha a teljesítményéről kérdezik, így logikus, hogy sokat tesz azok esése ellen. Amikor komolyabb esések voltak, eddig mindig bejelentett valamit, amivel megnyugtatta a piacokat. Kérdés, hogy meddig tudja játszani ezt a játékot, és meddig hiszik el a piaci szereplők, hogy valóban képes megvédeni a piacokat az eséstől. A keddi nap tapasztalata az, hogy a szép szavakkal immár aligha lehet részvény vásárlásra ösztönözni a befektetőket, már csak azért is, mert közben a piacok a gazdaság erőteljes lassulását várják, illetve továbbra is fenyeget a Fed további kamatemelése.

A kérdés most az, hogy Trump számára mennyire fontos a tőzsdék helyzete, és az indexek emelkedése, és meddig hajlandó ezek ügyében elmenni. Az aktuális helyzet kapcsán például az sem egyértelmű az Equilor elemzői szerint, hogy mi fog történni, ha a piacok nyugtatásának súlyos politikai ára lehet, például egy jelentősen rosszabb megállapodás Kínával a kereskedelemmel kapcsolatban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.