TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Trump imádja, ha szárnyal a Wall Street, most viszont úgy tűnik komolyan megbicsaklottak az indexek. Felmerül a kérdés, hogy az elnök akar-e a biztató szép szavakon túl is tenni azért, hogy újra lendületet vegyen a piac.

Kedden a kereskedés elején még úgy tűnt, akár emelkedhetnek is a piacok, miután Donald Trump egy megnyugtatónak szánt Twitter-bejegyzéssel próbált a befektetőkre hatni. A kínaiakkal folytatott kereskedelmi háború apropóján írta, hogy – bár bízik a megállapodásban, - ha nem sikerülne a kitűzött 90 napos moratórium alatt megegyezni Hszi Csin-pinggel, akkor is meghosszabbítható a vámok kivetésének elhalasztása.

 

 

Az üzenet azonban úgy tűnt, nem igazán hatott, sőt inkább kontraszelektívnek tűnt. A befektetők egy része ugyanis úgy véli, a G20-as csúcs pozitív hírei csak a reménykeltést szolgálták, de a felek álláspontja messze van egymástól, és nem várható megegyezést az USA és Kína között.

Trump "tőzsde fetisizmusáról" már az mfor.hu is írt korábban, az elnök ugyanis főleg a tavalyi év nagy emelkedését saját sikeres elnöki tevékenységével hozta összefüggésbe. Így amíg újabb és újabb rekordokokat döntöttek a Wall Street legfontosabb indexei, addig rendre beszámolt erről a Twitteren, majd a lejtmenet kapcsán nagy csönd következett, vagy olyan üzenetek, amelyek próbálták a befektetői hangulatot javítani.

Ezt a jelenséget egyébként az amerikai szaksajtó már el is keresztelte Trump Put-nak, amely a korábban használt Fed Put alapján született. Mint azt az Equilor elemzői megjegyzik, az eredetileg Alan Greenspan jegybankelnök alatt elterjedt Fed put lényege az volt, hogy ha rossz hírek jönnek a részvénypiacról, akkor a jegybank beavatkozik és kamatokat csökkent, így védve a piacot a jelentős eséstől. Ehhez hasonló a mostani helyzet is, az új megfigyelés szerint, amennyiben esnek a piacok Trump beavatkozik, hogy megállítsa azt.

Az elnök szeret a részvénypiacokra hivatkozni, ha a teljesítményéről kérdezik, így logikus, hogy sokat tesz azok esése ellen. Amikor komolyabb esések voltak, eddig mindig bejelentett valamit, amivel megnyugtatta a piacokat. Kérdés, hogy meddig tudja játszani ezt a játékot, és meddig hiszik el a piaci szereplők, hogy valóban képes megvédeni a piacokat az eséstől. A keddi nap tapasztalata az, hogy a szép szavakkal immár aligha lehet részvény vásárlásra ösztönözni a befektetőket, már csak azért is, mert közben a piacok a gazdaság erőteljes lassulását várják, illetve továbbra is fenyeget a Fed további kamatemelése.

A kérdés most az, hogy Trump számára mennyire fontos a tőzsdék helyzete, és az indexek emelkedése, és meddig hajlandó ezek ügyében elmenni. Az aktuális helyzet kapcsán például az sem egyértelmű az Equilor elemzői szerint, hogy mi fog történni, ha a piacok nyugtatásának súlyos politikai ára lehet, például egy jelentősen rosszabb megállapodás Kínával a kereskedelemmel kapcsolatban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.