4p

Miközben Donald Trump elnökségének eddigi szakaszában gyakorlatilag egyetlen ígéretét sem tudta végrehajtani, a tőzsdék töretlenül száguldanak felfelé. A finoman szólva is egoista elnök természetesen magának tudja be a szárnyalást.

Donald Trump egy évvel ezelőtti elnökké választása után ugyan sokan kétkedtek a személyében, ám a jól hangzó választási ígéretek mégis komoly hátszelet adtak a múlt év végén, illetve az idei év elején a részvénypiacoknak. Ha figyelembe vesszük, hogy a megígért gazdaságösztönző és adócsökkentő programokból semmi sem valósult meg egy év alatt, akkor nem túlzás az elnöki adminisztráció első évét sikertelennek nevezni. Igaz, most komoly esély van arra, hogy jövőre legalább az adócsökkentési tervekből törvény szülessen, a költségvetés legalábbis teret biztosít erre.


Érdekes módon a felfokozott várakozások beépültek az árakba, a kudarcok miatt viszont nem volt visszaesés, és a tőzsdék rekordot rekordra halmoznak. Soha nem volt még példa arra, hogy a legfontosabbnak tartott átfogó index, az S&P 500-as 243 napig 3 százalékos visszaesés nélkül emelkedjen (az eddigi rekord 241 nap volt). Ahogy a 11 hónapon át tartó havi erősödésre is csak egyszer volt példa eddig a tőzsde történetében, ahogy az is szinte példa nélküli, hogy 9 éven keresztül folyamatosan pozitív évet zárjon az index. Az egyetlen alkalom, amikor ez sikerült, a 90-es években volt, igaz után három komoly eséssel záródó esztendő következett. Egy rekord megdöntése várat még magára, az 5 százalékos visszaesés nélküli emelkedésé. Ez jelenleg 330 napnál tart, míg a csúcs 394 nap. Ugyanakkor a mostani nagyon pozitív hangulat könnyen kitarthat az év végéig, amellyel át is adnák a múltnak ezt a csúcsot is.

Egy bő hete még a 23 ezer pontos szintet ostromolta a Dow, lehet, hogy a hónap végére 24 ezer lesz?

A napról napra erősödő mutatók és történelmi csúcsokat döntő indexek persze jó hivatkozást jelentenek Donald Trump számára, hogy a tevékenységét fényezze. Október 16-a óta 8 alkalommal írt a Twitterre a tőzsdei rekordok kapcsán, értelemszerűen nem feledkezve meg önmagáról sem. Így volt ez kedden is, amikor a Catepillar vártnál jobb eredménye miatt a Dow ismét komolyabbat lépett felfele, miközben az S&P 500 és a Nasdaq indexe csak minimálisan tudott felfele mozdulni. Minden esetre ennek örömére kedden is posztolt az elnök:


Az biztos, hogy a tervezett törvények elmaradása miatt frusztrált elnök számára kulcsfontosságú, hogy legalább egy területen sikeresnek tűnik, még ha nem is járult hozzá semmivel a tőzsde szárnyalásához. Ezt jelzi az is, hogy az adócsökkentő terveknek megágyazó költségvetés elfogadása különösen fontos volt a republikánusok számára. Steven Mnuchin pénzügyminiszter például arra figyelmeztette a szenátorokat, hogy amennyiben kudarcot vallanak az adóreformmal, ennek komoly következményei lennének a tőkepiacokon.

Más kérdés, hogy éppen az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank mutatott rá, hogy a statisztikák szerint az adócsökkentés korábban nem volt hatással a tőzsde teljesítményére. Sőt, azokban az években, amikor a kormányzat mérsékelte a terheket, rendre alulteljesítettek a piacok. Ez egyébként most is könnyen előfordulhat, ennek magyarázataként a szakértők azt hozzák fel, hogy a mostani őrült rally mögött részben a számolatlanul a piacokra pumpált jegybanki pénzek a felelősek. Az amerikai jegybank viszont elzárta a csapokat, és legutóbbi ülésen arról döntöttek, hogy nagyon lassan elkezdik a piacról kiszívni a pénz egy részét. Továbbá a terek szerint mérsékelt kamatemelés is várható. Ezek a tényezők pedig könnyen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a korrekció nélkül erősödő piacok emelkedése megálljon.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!