<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A héten két magyar blue chip vállalatunk, a MOL és a Magyar Telekom is közzéteszi negyedik negyedéves számait, míg a kisebb papírok közül a Graphisoft Park, a Rába és a CIG Pannónia rántja le a leplet eredményeiről.

A társaságok közül éjszaka a MOL-ra figyelhetünk, olvasható az Equilor hírlevelében. A kitermelés éves bázison némileg csökkenhetett, továbbá a dollár forinttal szembeni gyengülése növelte a szénhidrogén-termelés fajlagos költségét. Az EBITDA-ra ugyanakkor pozitív hatást gyakorolhatott a Brent olaj áremelkedése, és ezzel együtt a várhatóan magasabb realizált szénhidrogénárak.

A Downstream esetében jelentősebb eredménygyengülésre számítunk. A csoportszintű finomítói és a petrolkémiai árrések egyaránt jelentősen romlottak 2017 végén, amely egyfelől a szezonálisan is gyengébb téli időszakkal, így különösen a motorbenzin oldalán látott árrés szűkülésével volt magyarázható. Másfelől a Brent-Ural közti spread szűkült, továbbá az emelkedő olajár is nyomást gyakorolt a marzsokra, melyet várhatóan nem tudott ellensúlyozni a nagykereskedelmi árrés alakulása. Várakozásunk szerint a MOL csoportszintű CCS EBITDA-ja visszaesést mutathatott éves bázison, melyet elsősorban a Downstream húzhatott le.

A MOL 2017-es éves célkitűzéseit tekintve a csoportszintű CCS EBITDA várhatóan tudja hozni a 2,3+ milliárd dolláros értéket, miközben a tőkeberuházások a negyedik negyedéves értékkel sem lépik túl az előirányzott 1,0 milliárd dollárt. A fentiekből adódóan az egyszerűsített FCF is 1,3+ milliárd dollár lehet, teljesítve a célkitűzést.
 
Szerdán piaczárás után teszi közzé a Magyar Telekom az eredményeket, írják az Equilor elemzői. 2017 utolsó negyedéve igen kedvező lehetett a mobilkészülék és a mobiladat értékesítés tekintetében, az előbbit a már exportpiacra történő eladások is támogatták. A bevételi oldalon az RI/IT szegmens is növekedést mutathatott, mellyel együtt a Magyar Telekom könnyedén teljesíthette a 2017-re kitűzött 580 milliárd forintos bevételi szintjét. A Telekom további éves céljait tekintve arra számítunk, hogy az EBITDA előirányzott 182 milliárd forintos szintjét is megugrotta a társaság, köszönhetően a relatíve erős első kilenc hónapnak.

Úgy gondoljuk, hogy a vállalat óvatos osztalékpolitikát fog folytatni idén, és a következő években, elkerülve a 2013-2014-es szituációt. A 2017-es eredmények után nem várunk emelést, azaz 25 forinton maradhat a részvényenkénti kifizetés, és jelenleg 2018-ra vonatkozóan is hasonló szintre számítunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.