2018. február 19. 14:14
mfor.hu

A héten két magyar blue chip vállalatunk, a MOL és a Magyar Telekom is közzéteszi negyedik negyedéves számait, míg a kisebb papírok közül a Graphisoft Park, a Rába és a CIG Pannónia rántja le a leplet eredményeiről.

A társaságok közül éjszaka a MOL-ra figyelhetünk, olvasható az Equilor hírlevelében. A kitermelés éves bázison némileg csökkenhetett, továbbá a dollár forinttal szembeni gyengülése növelte a szénhidrogén-termelés fajlagos költségét. Az EBITDA-ra ugyanakkor pozitív hatást gyakorolhatott a Brent olaj áremelkedése, és ezzel együtt a várhatóan magasabb realizált szénhidrogénárak.

A Downstream esetében jelentősebb eredménygyengülésre számítunk. A csoportszintű finomítói és a petrolkémiai árrések egyaránt jelentősen romlottak 2017 végén, amely egyfelől a szezonálisan is gyengébb téli időszakkal, így különösen a motorbenzin oldalán látott árrés szűkülésével volt magyarázható. Másfelől a Brent-Ural közti spread szűkült, továbbá az emelkedő olajár is nyomást gyakorolt a marzsokra, melyet várhatóan nem tudott ellensúlyozni a nagykereskedelmi árrés alakulása. Várakozásunk szerint a MOL csoportszintű CCS EBITDA-ja visszaesést mutathatott éves bázison, melyet elsősorban a Downstream húzhatott le.

A MOL 2017-es éves célkitűzéseit tekintve a csoportszintű CCS EBITDA várhatóan tudja hozni a 2,3+ milliárd dolláros értéket, miközben a tőkeberuházások a negyedik negyedéves értékkel sem lépik túl az előirányzott 1,0 milliárd dollárt. A fentiekből adódóan az egyszerűsített FCF is 1,3+ milliárd dollár lehet, teljesítve a célkitűzést.
 
Szerdán piaczárás után teszi közzé a Magyar Telekom az eredményeket, írják az Equilor elemzői. 2017 utolsó negyedéve igen kedvező lehetett a mobilkészülék és a mobiladat értékesítés tekintetében, az előbbit a már exportpiacra történő eladások is támogatták. A bevételi oldalon az RI/IT szegmens is növekedést mutathatott, mellyel együtt a Magyar Telekom könnyedén teljesíthette a 2017-re kitűzött 580 milliárd forintos bevételi szintjét. A Telekom további éves céljait tekintve arra számítunk, hogy az EBITDA előirányzott 182 milliárd forintos szintjét is megugrotta a társaság, köszönhetően a relatíve erős első kilenc hónapnak.

Úgy gondoljuk, hogy a vállalat óvatos osztalékpolitikát fog folytatni idén, és a következő években, elkerülve a 2013-2014-es szituációt. A 2017-es eredmények után nem várunk emelést, azaz 25 forinton maradhat a részvényenkénti kifizetés, és jelenleg 2018-ra vonatkozóan is hasonló szintre számítunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.