2018. május 25. 14:07

Szinte a teljes tavalyi évi nyereséget kifizette osztalékként a stadionépítésben verhetetlen Pharos 95 Kft.

Minden szempontból kiváló évet zárhatott a stadionépítésekben jártas, felcsúti székhellyel is rendelkező Pharos 95 Kft, hiszen nemcsak tovább növelte az árbevételét, de jókora osztalékhoz is jutott a tulajdonos, Végh Gábor.

A Pharos 95 tavaly majdnem 3,6 milliárd forintos árbevételt realizált a korábbi 3,4 milliárd után - derül ki a társaság legfrissebb beszámolójából. Bár a kiegészítő melléklet szinte semmilyen részletes információt nem tár fel, annyi az eredménykimutatásból tudható, hogy a cég belendülhetett a külföldi munkákat illetően. Exportértékesítésből ugyanis a 2016-os 54 ezer forint után tavaly majdnem 170 milliós bevételre tett szert. Tekintve, hogy Végh Gábor 2017 nyara óta a lendvai Nafta 1903 labdarúgóklub elnöke - noha ez csak spekuláció - egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy innen származhat az exportbevétele a cégnek.

A Pancho Aréna gyepszőnyege is a Pharos 95 keze munkáját dicséri A Pancho Aréna gyepszőnyege is a Pharos 95 keze munkáját dicséri

A bevételek növekedésével párhuzamosan jócskán megugrottak a költségek is, főként az anyagjellegű ráfordítás, 350 millióval többet, 3,3 milliárdot számoltak el tavaly ezen a soron. Ezen belül is az anyagköltség a korábbi 591 millió után tavaly 1,1 milliárdot emésztett fel. A személyi jellegű kiadások annak ellenére sem változtak érdemben - csupán 600 ezer forinttal mérséklődtek 91,9 millióra -, hogy az átlagos foglalkoztatotti létszám 10 fővel 33-ra csökkent. Ezek alapján az átlagos bér 232 ezer forintra nőtt a korábbi 179 ezer forintról.

Mindezek eredményeként üzemi szinten rosszabb éve volt a Pharosnak a 2016-osnál, akkor ugyanis 231,7 milliós nyereséget tudtak kimutatni szemben a tavalyi 82 millió forinttal. Ezt azonban a pénzügyi eredmény szépen felhúzta. Az eredménykimutatás szerint ugyanis pénzügyi egyéb bevételként több mint 71 millió forintot könyveltek el. Hogy valójában ez a bevétel minek köszönhető, az a kiegészítő melléklet szűkszavúsága miatt nem derül ki.

Az adó megfizetése után a cégnek 134,3 millió forintos nyeresége maradt, amiből 130 millió osztalék formájában a tulajdonoshoz került. Az osztalék nagysága jó eséllyel a cég történetének legnagyobb kifizetése lehet, hiszen 2008-ig visszamenőleg hasonló nagyságrendnek még csak a közelében sem voltak (2016-ban 60 milliót fizetett a cég). Bár minden évben vesz ki pénzt a tulajdonos, 2011-ig csupán pár millió forintról volt szó, majd egészen a tavalyi évig néhány tízmilliós nagyságrendekről beszélhetünk. 2010 óta összesen egyébként 432 millió forintos osztalékot vehetett fel a tulajdonos.

Forrás: mfor.hu, beszámoló Forrás: mfor.hu, beszámoló