2018. augusztus 7. 19:31
mfor.hu

A világ leghíresebb és leggazdagabb tőzsdei befektetője óriási készpénzállományon ül. Ez pedig nem sok jót jelent.

Warren Buffett a világ egyik legvagyonosabb embere, és napjaink legnagyobb hatású befektetője. Éppen ezért az általa irányított holdingvállalat, a Berkshire Hathaway jelentései különös figyelmet kapnak, hiszen abból sok minden kiderült a guru stratégiáját illetően. Miután évtizedek óta rendre veri a benchmarkok hozamát, a napvilágra kerülő információk alapján sokan próbálják követni Buffett-et, és azokba a részvények fektetni, mint amibe ő is fantáziát lát.

A most napvilágot látott jelentés viszont a részvényvásárlásokhoz nem sok kapaszkodót ad, sokkal inkább beillik valamiféle figyelmeztetésnek. A Berkshire Hathaway ugyanis 111 milliárd dolláros készpénzállományon ül, ami történetének legmagasabb összege. A második negyedévben jelentősen felpezsdült az összeolvadási és felvásárlási (merger and acquisition - M&A) piac, a tengerentúli tőzsdéken is több óriási volumenű üzletet bonyolítottak. Május közepéig rekord szinű, 2000 milliárd dollár értékben születtek ilyen tranzakciók, ám a Berkshire Hathaway jelentése azt sejteti, hogy Buffett és kollégái "kimaradtak ezekből a bulikból".

Több kommentár is megjelent, hogy Buffett stratégiája évtizedek óta arról szól, hogy igyekszik megtalálni az alulértékelt részvényeket, míg a túlértékelt papírokat, ahogy a valós értéket nélkülöző eszközökből sem vásárolt. Utóbbi kapcsán a szakértők felemlegetik, hogy a 90-es évek végén kimaradt a dotkom őrületből, igaz amikor összeomlott a piac, akkor az ő veszteségei elhanyagolhatóak voltak más alapkezelőkéhez képest. Hasonlóképpen ódzkodott a tavalyi év sokak által favorizált termékeitől, a kriptovalutáktól, így ugyan kimaradt egy nagy emelkedésből, de a visszaesés során sem égette meg magát.

Általában Buffett nevet a végén! Általában Buffett nevet a végén!

Visszatérve a Berkshire Hathaway óriási készpénzállományára többen azt a konklúziót vonták le, hogy Buffett és csapata túlértékeltnek tarthatja a részvénypiacot. Tekintve, hogy általában a bölcsessége igazolódik a piacokon ez mindenképpen figyelmeztető jelzés a befektetők számára.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincs egy-egy olyan egyedi sztori, amiben fantáziát látnának, hiszen nem is olyan rég a guru egy nyilatkozatában az Apple papírjait méltatta, ám az kijelenthető, hogy általánosságban közel sem lehet olcsónak tekinteni a mostani részvényárakat. Érdemes megjegyezni azt is, hogy Buffett már a tulajdonostársainak írt év elejei levélben is a vonzó árak hiányáról panaszkodott. Azóta ráadásul tovább drágultak a részvények. A vállalatok jelentései ugyan sok esetben dinamikus növekedésről szóltak, ám a részvények értékeltsége így is tovább növekedett.  

A történéseket, és a Berkshire Hathawayről megjelent adatokat kommentálva Russ Mould, az AJ Bell befektetési igazgatója azt mondta a CNBC-nek, hogy az M&A piacon a kiugróan magas forgalom is figyelmezető jel lehet, nem véletlen, hogy Buffett is kivár. Az akvizíciós piacon is megfigyelhető egy olyan trend, hogy ha már a vállalatvezetők is túlértékeltnek tartják a saját cégük papírjait, akkor sokkal szívesebben adják el azokat, vagy használják fizetésre azokat egy részvény cserés összeolvadás során.

Így változott az S&P 500-as index értéke és a Berkshire Hathaway készpénzállománya Így változott az S&P 500-as index értéke és a Berkshire Hathaway készpénzállománya

Ahogy a fenti ábra is tükrözi, Buffet  meglehetősen jó érzékkel sáfárkodott a a Berkshire Hathaway szabad eszközeivel az elmúlt két évtizedben. Amikor túlértékeltnek tűnt a piac, akkor volt türelme kivárni, majd amikor eljött a várva várt visszaesés, akkor jelentős vásárlásokat tudott eszközölni, és az S&P 500-as index alacsonyabb értékeinél rendre csökkent a társaság készpénzállománya.