4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A világ leghíresebb és leggazdagabb tőzsdei befektetője óriási készpénzállományon ül. Ez pedig nem sok jót jelent.

Warren Buffett a világ egyik legvagyonosabb embere, és napjaink legnagyobb hatású befektetője. Éppen ezért az általa irányított holdingvállalat, a Berkshire Hathaway jelentései különös figyelmet kapnak, hiszen abból sok minden kiderült a guru stratégiáját illetően. Miután évtizedek óta rendre veri a benchmarkok hozamát, a napvilágra kerülő információk alapján sokan próbálják követni Buffett-et, és azokba a részvények fektetni, mint amibe ő is fantáziát lát.

A most napvilágot látott jelentés viszont a részvényvásárlásokhoz nem sok kapaszkodót ad, sokkal inkább beillik valamiféle figyelmeztetésnek. A Berkshire Hathaway ugyanis 111 milliárd dolláros készpénzállományon ül, ami történetének legmagasabb összege. A második negyedévben jelentősen felpezsdült az összeolvadási és felvásárlási (merger and acquisition - M&A) piac, a tengerentúli tőzsdéken is több óriási volumenű üzletet bonyolítottak. Május közepéig rekord szinű, 2000 milliárd dollár értékben születtek ilyen tranzakciók, ám a Berkshire Hathaway jelentése azt sejteti, hogy Buffett és kollégái "kimaradtak ezekből a bulikból".

Több kommentár is megjelent, hogy Buffett stratégiája évtizedek óta arról szól, hogy igyekszik megtalálni az alulértékelt részvényeket, míg a túlértékelt papírokat, ahogy a valós értéket nélkülöző eszközökből sem vásárolt. Utóbbi kapcsán a szakértők felemlegetik, hogy a 90-es évek végén kimaradt a dotkom őrületből, igaz amikor összeomlott a piac, akkor az ő veszteségei elhanyagolhatóak voltak más alapkezelőkéhez képest. Hasonlóképpen ódzkodott a tavalyi év sokak által favorizált termékeitől, a kriptovalutáktól, így ugyan kimaradt egy nagy emelkedésből, de a visszaesés során sem égette meg magát.

Általában Buffett nevet a végén!
Általában Buffett nevet a végén!

Visszatérve a Berkshire Hathaway óriási készpénzállományára többen azt a konklúziót vonták le, hogy Buffett és csapata túlértékeltnek tarthatja a részvénypiacot. Tekintve, hogy általában a bölcsessége igazolódik a piacokon ez mindenképpen figyelmeztető jelzés a befektetők számára.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincs egy-egy olyan egyedi sztori, amiben fantáziát látnának, hiszen nem is olyan rég a guru egy nyilatkozatában az Apple papírjait méltatta, ám az kijelenthető, hogy általánosságban közel sem lehet olcsónak tekinteni a mostani részvényárakat. Érdemes megjegyezni azt is, hogy Buffett már a tulajdonostársainak írt év elejei levélben is a vonzó árak hiányáról panaszkodott. Azóta ráadásul tovább drágultak a részvények. A vállalatok jelentései ugyan sok esetben dinamikus növekedésről szóltak, ám a részvények értékeltsége így is tovább növekedett.  

A történéseket, és a Berkshire Hathawayről megjelent adatokat kommentálva Russ Mould, az AJ Bell befektetési igazgatója azt mondta a CNBC-nek, hogy az M&A piacon a kiugróan magas forgalom is figyelmezető jel lehet, nem véletlen, hogy Buffett is kivár. Az akvizíciós piacon is megfigyelhető egy olyan trend, hogy ha már a vállalatvezetők is túlértékeltnek tartják a saját cégük papírjait, akkor sokkal szívesebben adják el azokat, vagy használják fizetésre azokat egy részvény cserés összeolvadás során.

Így változott az S&P 500-as index értéke és a Berkshire Hathaway készpénzállománya
Így változott az S&P 500-as index értéke és a Berkshire Hathaway készpénzállománya

Ahogy a fenti ábra is tükrözi, Buffet  meglehetősen jó érzékkel sáfárkodott a a Berkshire Hathaway szabad eszközeivel az elmúlt két évtizedben. Amikor túlértékeltnek tűnt a piac, akkor volt türelme kivárni, majd amikor eljött a várva várt visszaesés, akkor jelentős vásárlásokat tudott eszközölni, és az S&P 500-as index alacsonyabb értékeinél rendre csökkent a társaság készpénzállománya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!