2019. május 20. 14:42
mfor.hu

Egyre valószínűbb, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború még egy ideig súlyosbodni fog. Az Egyesült Államok igyekszik Kínát arra kényszeríteni, hogy továbbra is olcsó fogyasztási javakat exportáljon, és továbbra is nagy mennyiségben vásároljon amerikai állampapírokat, de ezt nehéz lesz végig vinni azzal a Kínával szemben, amely strukturális reformok felé halad, és amely növelni kívánja a belső fogyasztást és támogatja a belső innovációt. Ilyen körülmények között a befektetőknek fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy mely szektorok mennyire érzékenyek a kereskedelmi háború következményeire, írja Althea Spinozzi, Saxo Bank elemzője. 

Eltérőek a lehetőségek aszerint, hogy amerikai dollárban vagy euróban kíván befektetni valaki a kötvénypiacon. Ha dollárban, akkor a biztonsági menedékként is szolgáló amerikai állampapírok több mint 2 százalékos hozamot kínálnak a hozamgörbe teljes hosszán. Érdekesnek ígérkeznek azonban a 7-10 éves állampapírok, mert egyrészt a hosszabb futamidejű papírok jobb eséllyel drágulnak a kereskedelmi háború erősödésével, másrészt a Fed bejelentette, hogy megkezdi a jelzálog-alapú eszközeinek kicserélését hasonló futamidejű állampapírokra – márpedig ez a 7-10 éves lejáratot jelenti. 

Találunk lehetőségeket a dollárban kibocsátott vállalati kötvények körében is, de itt figyelembe kell vennünk, hogy a kereskedelmi viszály következtében nőni fognak a hozamfelárak. Hosszabb távon ezért a befektetési kategóriájú kibocsátók kötvényei közül érdemes válogatni. 

Azoknak, akik euróban fektetnek be, a kockázatosabb politikai környezet, a gazdaság gyengélkedése és az alacsony hozamok teszik bonyolultabbá a helyzetét. Az olasz állampapírok volatilitása azonban érdekes lehetőséget teremthet: ha az európai parlamenti választások előtt Matteo Salvini elég erősen nekimegy a 3 százalékos deficit-szabálynak, az az olasz állampapírok esését hozhatja magával, és a 10 éves olasz állampapír 3 százalékos hozammal már megfontolandó lehet. Brüsszel ugyanakkor nem engedheti meg, hogy még egy ország ki akarjon lépni az EU-ból, így borítékolható a toleranciája az olasz populista kormánnyal szemben, ami támogatást jelenthet az állampapírok árfolyamának. 


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.