TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 20. 14:42
mfor.hu

Egyre valószínűbb, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború még egy ideig súlyosbodni fog. Az Egyesült Államok igyekszik Kínát arra kényszeríteni, hogy továbbra is olcsó fogyasztási javakat exportáljon, és továbbra is nagy mennyiségben vásároljon amerikai állampapírokat, de ezt nehéz lesz végig vinni azzal a Kínával szemben, amely strukturális reformok felé halad, és amely növelni kívánja a belső fogyasztást és támogatja a belső innovációt. Ilyen körülmények között a befektetőknek fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy mely szektorok mennyire érzékenyek a kereskedelmi háború következményeire, írja Althea Spinozzi, Saxo Bank elemzője. 

Eltérőek a lehetőségek aszerint, hogy amerikai dollárban vagy euróban kíván befektetni valaki a kötvénypiacon. Ha dollárban, akkor a biztonsági menedékként is szolgáló amerikai állampapírok több mint 2 százalékos hozamot kínálnak a hozamgörbe teljes hosszán. Érdekesnek ígérkeznek azonban a 7-10 éves állampapírok, mert egyrészt a hosszabb futamidejű papírok jobb eséllyel drágulnak a kereskedelmi háború erősödésével, másrészt a Fed bejelentette, hogy megkezdi a jelzálog-alapú eszközeinek kicserélését hasonló futamidejű állampapírokra – márpedig ez a 7-10 éves lejáratot jelenti. 

Találunk lehetőségeket a dollárban kibocsátott vállalati kötvények körében is, de itt figyelembe kell vennünk, hogy a kereskedelmi viszály következtében nőni fognak a hozamfelárak. Hosszabb távon ezért a befektetési kategóriájú kibocsátók kötvényei közül érdemes válogatni. 

Azoknak, akik euróban fektetnek be, a kockázatosabb politikai környezet, a gazdaság gyengélkedése és az alacsony hozamok teszik bonyolultabbá a helyzetét. Az olasz állampapírok volatilitása azonban érdekes lehetőséget teremthet: ha az európai parlamenti választások előtt Matteo Salvini elég erősen nekimegy a 3 százalékos deficit-szabálynak, az az olasz állampapírok esését hozhatja magával, és a 10 éves olasz állampapír 3 százalékos hozammal már megfontolandó lehet. Brüsszel ugyanakkor nem engedheti meg, hogy még egy ország ki akarjon lépni az EU-ból, így borítékolható a toleranciája az olasz populista kormánnyal szemben, ami támogatást jelenthet az állampapírok árfolyamának. 


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.