<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb történelmi csúcsokra emelkedett az euró forintárfolyama, ma már 372-nél is járt. Az okok között szerepel a török líra összeomlása, amely nyolc-kilenc százalékot zuhant az euróval szemben. Az erős dollár és a durvuló járványhelyzet sem tesz jót a forintnak.

A forint ma tovább gyengül, leggyengébb pontján megközelítette a 372 forintot az euró ára (371,925 volt). Jelenleg 370,90 forint egy euró, a dollár pedig 329,40.

A forint gyengülése nem jár egyedül, a lengyel zloty és a cseh korona is hasonlóan viselkedett az utóbbi napokban. Amint a grafikonon látható, egy évre visszatekintve a zloty egyébként többet esett, mint a forint.

Az euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona árfolyamok változása egy év alatt (Tradingview.com)
Az euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona árfolyamok változása egy év alatt (Tradingview.com)

Egy fontos mögöttes oka mindenképp van mindennek, hogy a befektetők általában és globálisan is óvatosabbak a kockázatosabb eszközökkel. Ez látszik a növekedési és technológiai részvények, számos árupiaci termék, az európai részvények, a kriptodevizák és egyes feltörekvő piaci devizák süllyedő árfolyamán egyaránt.

Beindult a Powell-bika, majd ki is fulladt

Jerome Powell ismételt kinevezése a Fed elnökévé kezdetben javította az USA-ban tegnap a tőzsdék hangulatát. Később azonban az a nézet kerekedett felül, hogy Powell egy viszonylag szigorú monetáris politikát képvisel majd, legalábbis a másik jelölttel, Lael Brainarddal szemben. Erre nagyot erősödött a dollár és felmentek a kötvényhozamok. Ez a növekedési, technológiai részvényekre és más kockázatos eszközökre is rossz hatással volt.

Erdogan szabadságharca miatt esik tovább a forint?

A forintgyengülésben szerepe lehetett annak is, hogy óriásit esett a török líra, közel kilenc százalékkal 13,8 fölé ment az euróval szemben (a dollár pedig majdnem 12,3 líra).

A líra összeomlása Erdogan elnök beszéde miatt következett be, aki megvédte a közelmúltban végrehajtott drasztikus kamatcsökkentéseket, és megerősítette, hogy folytatni szeretné a “gazdasági függetlenségi háborút”. (Ez teljesen szembe megy azzal, amit a közgazdasági tankönyvek írnak.)

A török líra és a forint euróárfolyamának változása, egy év (Tradingview.com)
A török líra és a forint euróárfolyamának változása, egy év (Tradingview.com)

Miért alulteljesítők a magyar eszközök?

Globális szinten egyértelműen alulteljesítő jelenleg a BÉT, érződik a koronavírus miatti félelem, és a kockázatosabb piacok térvesztése – írta hírlevelében a Random Capital. A forintnál megállapítják, hogy “megvan az új, de egyáltalán nem örömteli historikus csúcs”.

A legnagyobb kérdés, hogy mennyi és milyen minőségű fegyvere maradt az MNB-nek erre reagálni, mert ha a múltból indulunk ki, a 370 feletti euróárfolyam már a kellemetlenül magas tartományba esik a jegybanknál teszik hozzá.

A dollár nyomasztja a forintot?

A KBC Equitas pedig részben a dollár számlájára írja a forintgyengülést.

Miután Powell maradása biztossá vált, a dollár erősödésnek indult, így ez kihatással volt a forintra is, amely tovább gyengült a délután folyamán. 

A vírus miatti félelem is rosszat tesz

Csúnyán esnek a részvényárak az EU-ban, aminek fő oka a járványhelyzet lehet, pedig közben viszonylag jó beszerzésimenedzser-indexek érkeztek. Németországban különösen súlyos a probléma, erős vita van a bevezetendő intézkedésekről, és vezető politikusok még a teljes lezárást sem zárják ki. A befektetők pedig, főleg, ha messziről nézik a kontinenst, attól tarthatnak, hogy más országokban is szigorúbb intézkedésekre lesz szükség.

Elesett minden lehetséges ellenállás

A technikai elemzés oldaláról a forint előtt álló kulcsfontosságú ellenállás – az eddigi csúcsnál, a 369,50-es szintnél – elesett, így megnyílt a tér felfelé. Erre utal a Société Generale elemzése, amit az FX Street ismertetett