TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

S még ugyanekkora mértékben finanszírozhat kormányközeli cégeket.

Újabb két céggel, immár 28-asra bővült az a kör, amelynek tagjai élnek azzal a lehetőséggel, hogy úgynevezett kötvények kibocsátásából vonhatnak be forrást, általában még a bankhiteleknél is kedvezőbb feltételekkel. Hála annak, hogy az egyes sorozatok akár 70 százalékát is lejegyezheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A két új szereplő közül a TV2 Média Csoport Zrt. a nevesebb. Az Andy Vajna idén januári halálát követően Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója érdekeltségébe került társaság 30 milliárd forintos forrásbevonásához kapott zöld jelzést a német Scope Ratings GmbH hitelminősítőtől. A kötvények értékesítéséből befolyt összeggel a TV2 – a hitelminősítő indoklása szerint – a korábban, drágábban felvett bankhiteleit cseréli le, ugyanakkor hazai készítésű műsorok és sorozatok gyártására is juthat a friss forrásból.

Az ugyancsak német Euler Hermes GmbH hitelminősítő a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ Kft. 5 milliárd forintos kötvénykibocsátására adott áldást. A legnagyobb, kizárólag hazai tulajdonban lévő, debreceni székhelyű, közel 250 közúti gépjárművel és 185 ezer négyzetméteres raktárkapacitással rendelkező logisztikai vállalatcsoport nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 20,4 milliárd forintot. A tízéves lejáratú, 2020-ban kibocsátani tervezett papírok értékesítéséből befolyt pénzt a cég a raktárkapacitása bővítésére, illetve adósságállománya csökkentésére fordítja – derül ki a hitelminősítő indoklásából.

A TV2 beszállásával tovább nőtt a növekedési kötvényprogramban forrást bevonó NER-es cégek száma. Ezek a következők (zárójelben a kormányközeli tulajdonosuk, majd a kötvénykibocsátásuk összege):

 • 4iG (Jászai Gellért) 30 milliárd,
 • Duna Aszfalt (Szíjj László) 30 milliárd,
 • TV2 (Vida József) 30 milliárd,
 • Baromfi-Coop (Bárány László) 29,4 milliárd,
 • Opus Global (Mészáros Lőrinc) 28,6 milliárd,
 • Appeninn (Tiborcz István) 20 milliárd,
 • Budapesti Ingatlan (Schmidt Mária) 20 milliárd,
 • Market Építő (Garancsi István) 20 milliárd forint.

Az ugyancsak Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó Tigáz még nem számszerűsítette elképzeléseit.

Eddig összességében 430,5 milliárd forint értékű kötvény kibocsátásáról született döntés, ennek tehát több mint a 40 százaléka, 178 milliárd kötődik NER-es cégekhez.

Tíz cég már értékesítette is a kötvényeit, összesen 237 milliárdos értékben. Ebből az MNB 137,9 milliárd forintnyit vett meg, 113,6 milliárdot már a jegyzéskor, 24,3 milliárdot pedig azt követően, a másodlagos forgalomban – derül ki a jegybank közléséből.

A 137,9 milliárdos forrásból közel 81 milliárd forint került a NER-es cégekhez:

 • 18,12 milliárd a Duna Aszfalthoz,
 • 17,7 milliárd a Baromfi-Coophoz,
 • 17,3 milliárd az Opus Globalhoz,
 • 13,95 milliárd az Appeninnhez,
 • 13,92 milliárd a Market Építőhöz.

Mindenesetre kimerülőben van az MNB 300 milliárd forintos kötvényvásárlási kerete, az eddigi kibocsátási döntésekből fakadóan ugyanis a jegybank 24 cég papírját összesen 286,9 milliárd értékben vásárolhatja meg. S további négy társaság még nem fedte fel, mennyi forrást kíván bevonni e csatornán keresztül, a már említett Mészáros-féle Tigáz mellett az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor két érdekeltsége, a Bonafarm Csoport és a Pick Szeged, valamint a Veres Tibor Wallis-alapító ingatlancége, a Wingholding. A jegybank lapunk korábbi érdeklődését, miszerint tervezik-e növelni a keretet, elhárította.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.