2018. február 20. 15:22

Ismét felerősödhetnek a félelmek a tengerentúli tőzsdéken. A hétfői ünnepi szünet után borús előjellel indul a kereskedés.

Kedden az amerikai tőzsdei nyitás előtt ismét az aggodalmak dominálnak a piacokon. A befektetők az állampapír piaci hozamok emelkedésétől tartanak, ami negatívan hathat a tőzsdékre. A félelmek motorja, hogy keddtől 250 milliárd dollárnyi állampapír kerül aukcióra, rövidebb kétéves kötvények éppen úgy lesznek a kínálatban, mint 3, 5, 7 éves papírok. A legnagyobb érdeklődés ugyanakkor a benchmarknak tekintett 10 éves kötvények kibocsátását kísérheti, amelyek vészesen közelítenek a 3 százalékos hozamszinthez. A lélektani pont esetleges áttörése a szakértők szerint további tőzsdei leértékelődést indíthat el.

A magasabb hozamok ugyanis kétféle módon is a részvénybefektetések ellen hatnak, egyrészt az alternatív hozamok, immár nem nulla körüliek, hanem érzékelhetőek. Másrészt a magasabb hozamok a cégeket is érinti, hiszen a hitelköltségeik drágulnak. Ez pedig már csak azért sem elhanyagolható, mert a vállalati hitelállomány rekordszinten van az USA-ban.Van egy további közvetett ok is, ami miatt a kötvényhozamok érdekesek, ez pedig a részvénypiaci értékelése. A kvázi nulla százalékos alternatív hozamok mellett is rendkívül túlárazottak az amerikai papírok, ha azonban a hozamok, illetve a kamatok emelkednek, akkor ezek a mutatók még csúnyább képet festhetnek.

A piaci hozamemelkedés mellett pedig az alapkamat emelése is terítéken van az USA-ban. A legutóbbi inflációs adatokat követően egyre több szakértő véli úgy, hogy a korábban várt két idei kamatemelés helyett négyszer is léphet a Fed. Ez pedig tovább erősítheti a várakozásokat, és növelheti a kötvénypiaci hozamokat, illetve generálhat eladásokat a részvénypiacon.

mfor.hu