2018. április 11. 16:19
mfor.hu

A nyugat-európai és az amerikai piacok az utóbbi napokban felettébb optimisták voltak, szerdán viszont Trump megint olyan üzenetet küldött a Twitteren, amitől megijedtek.

Az elmúlt hetekben amikor úgy tűnt, ismét növekedési pályára állhatnak a tőzsdeindexek a februári nagy zuhanás után, az amerikai elnök rendre bedobott valamit, ami miatt gyorsan összecsuklottak a piacok. Úgy tűnik most is hasonló történik, hiszen végre megoldódni látszódott az elmúlt hetek legnagyobb kérdése, a kereskedelmi háború. Legalábbis a kínai elnök azt mondta, hajlandók szélesebbre tárni a kapukat a nyugati járművek importja előtt. A tőzsdék erre reagálva kedden nagyon komoly emelkedést mutattak, ám az optimizmus nem tartott sokáig.

Donald Trump most közvetve az oroszokat fenyegette ugyanis meg. Az elnök szerint Oroszország egy tömeggyilkost védelmez, amikor kiáll Bassár el-Asszád mellett Szíriában. A hétvégi szíriai vegyi támadásokra válaszul Trump azt ígérte, hogy válaszként rakétákat fognak kilőni a szír kormánycsapatokra. A régióban lévő orosz nagykövet ugyanakkor keményen visszaválaszolt, jelezte, hogy semmilyen támadást nem fognak válasz nélkül hagyni.

Nem véltelen, hogy Trump immár úgy vélekedi, soha nem volt ilyen rossz Amerika viszonya az oroszokkal, a gyakran nagyotmondó elnök szerint még a hidegháború idején sem.

A politikai feszültség rossz hatással volt a piacokra is, a reggel még az előző napi szinteken álló indexek a déli órákban lefele vették az irányt. Nagy kérdés, hogy az amerikai tőzsdéken is ijedtség lesz-e úrrá. Amennyiben az utóbbi hónapokban tapasztalt erősebb kilengés jön ismét, akkor a következő napokban könnyen komolyabb lejtmenet lehet a világ jelentősebb piacain.