2018. április 19. 20:00
mfor.hu

Hiába indultak meg végre ismét a részvényárak, csak pünkösdi lesz ez a királyság? Vannak olyanok, akik meglehetősen borús képet festenek.

Az elmúlt napokban végre úgy tűnt, hogy a politikai kockázatok eloszlanak, és az USA-ban a most kezdődött jelentési szezon is jó számokkal indult. Több szakértő mégis nagy zakót vár az amerikai piacon. A legismertebb talán a feltörekvő piacok nagy szakértője, Mark Möbius, aki a napokban ismertette várakozását. Az egykor a magyar állampapírok legnagyobb befektetőjének számító szakértő, aki nagyon sokáig optimizmusával lepte meg a piacokat most komoly visszaesést jelez, amely akár a 30 százalékot is elérheti. A szakértő szerint ugyan egyelőre az optimizmus az úr a piacon, és emiatt a következő időszakban még akár tovább is emelkedhetnek az árak, ám szerinte belátható időn belül jön a fordulat, ami a mélybe taszítja az indexeket.

Möbius szerint az esés katalizátorai az úgynevezett ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) lehetnek, amelyek óriási népszerűségre tettek szert az utóbbi években. Úgy látja, hogy ha jóslata bekövetkezik, és valóban lejtőre kerül a Wall Street, akkor az esést más piacok sem ússzák meg, és mindenki bajba kerül.

 

 Möbiusnál kisebb név, de egy óriási összegeket mozgat Doug Kass alapkezelő, aki a Marketwatch írása szerint öt okot is felsorolt miért érdemes most kiszállni a piacról. Az első, hogy sokan ugyan nagyon megörültek annak, hogy az elnök mégsem forszírozta az Amazon megleckéztetését vagy a Netflix kiválló negyedéves eredményének, a probléma azonban az, hogy a tavalyi évvel ellentétben, amikor a piac széles bázison emelkedett, most szinte csak a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) kvintettől várják a befektetők a csodát.

A szakértő szerint eközben ismét nagyon megindultak a kötvényhozamok. A rövid, 2 éves papírok esetében például napról-napra emelkedés látható, és immár 2,4 százalék körüli hozammal forognak. Ez és az idei évben várható kamatemelések nem fognak segíteni a piacoknak. A szakértő szerint a befektetők óvatossága ismét nagyon elült, amit jelez, hogy ismét padlót fogott a VIX index. Ha mindenki ennyire nyugodt, és egy irányba várja a piacot, akkor egy váratlan eseménynél hirtelen "szűk tud lenni a kijárat".


Doug Kass szerint a negyedik tényező, hogy a tőzsde emelkedésével párhuzamosan az arany ára nem akar visszaesni, sőt inkább emelkedik, ami szerinte megint csak nem jó előjel. A pénzügyi szektor nagyágyúit is inkább tartja kockázati tényezőnek, mint jó befektetési célpontnak, noha az elmúlt napokban a nagyobb bankok egymást felülmúló negyedéves számokat produkáltak. Ezek alapján Kass is komolyabb esést vár, szerinte 2400 pont körül lenne S&P 500-as index fair értéke a mostani 2700-as szint helyett.