<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kriptodevizák a 2020 végi, 2021-es bikapiac után nagyot zuhantak, a szektort botrányok sorozata rázta meg, és sokan hátat fordítottak neki. De már látszik némi konszolidáció, és a vállalkozók tovább fejlesztenek, maradtak rajongók is és az ágazat távolról sem tűnt el. Mi várható az idén, merre tart ez az iparág? Ezt a kérdést járták körül főszerkesztőnk, Csabai Károly és Eidenpenz József szakíró a legújabb podcastunkban.

Szörnyű évük volt a kriptodevizáknak, a szektort botrányok sorozata rázta meg, a fontosabb érmék pedig elveszítették az értéküknek mintegy háromnegyedét. Azután valamennyire stabilizálódtak az árfolyamok az év végére, ez év elejére, de így is nagy kérdés, hogy hogyan tovább.

A fontosabb kriptodeviza-piaci trendek között egészen biztosan ott lesz, hogy a csőd- és botránysorozat nyomán a hatóságok és a törvényhozók megpróbálják majd nagy erőkkel szabályozni ezt a szektort. A befektetők oldaláról pedig felmerül az igény a biztonságosabb kriptodeviza-tárolásra, a szektor intézményei közötti okosabb választásra, az elemzésre, a tanulásra.

Jól használható blokklánc-alkalmazások kellenek

Szintén fontos tendencia, hogy a kriptodeviza-vállalkozók, programozók egyre inkább próbálnak olyan blokkláncalapú megoldásokat találni, olyan szoftvereket készíteni, amelyek a gyakorlatban jól használhatók. Legyen szó online játékról, szórakozásról, szerencsejátékról, adattárolásról vagy pénzátutalásokról, itt az ideje, hogy különösebb informatikai képzettség nélkül is tudja valaki használni ezeket.

Befektetői oldalról a kriptodevizapiac iszonyúan bonyolult és sokrétű lett, új és új megoldások keletkeznek szinte minden nap, amelyek egymásra is hatnak, egymást másolják, egymást javítják és szárnyalják túl. Az egész egy dzsungelhez és egy bonyolult evolúciós folyamathoz hasonlít. Emlékeztet az 1990-es évek végén kibontakozott internetmániához (dotkom-lufihoz), vagy akár a 19. századi amerikai részvénykibocsátási és vasútépítési lázhoz.

Csak akkor akarnak venni, amikor drága

Arra a kérdésre, hogy a kisbefektetőknek érdemes-e ezt a szektort ajánlani, és ha igen, milyen hányadban, nagyon nehéz válaszolni. Ilyeneket eleve csak akkor szoktak kérdezni, amikor minden árfolyam felfelé megy, akkor pedig már többnyire késő, minden drága, túlságosan veszélyes vásárlásokba kezdeni.

Friss kriptodeviza-árfolyamok a Privátbankár.hu-n

Amikor pedig az árfolyamok alacsonyan vannak, mint 2022 végén, akkor senki sem akar vásárolni. (Egy karikatúrán két eladó van, az egyik 16 ezer dollárért, a másik 56 ezer dollárért árulja a bitcoint. A 16 ezres áron senki sem akar venni, az 56 ezresért sorban állnak.) Még a legnagyobb fanatikusok és kriptodeviza-piaci guruk is csak azt tudják, hogy lesz még egyszer fellendülés, de azt nem igazán meri senki sem megjósolni, hogy mikor, és mekkora.

Új szakmák keletkeznek a szemünk előtt

A kriptodevizákkal nemcsak új befektetési szektor és informatikai technológia született, hanem új tudományágak is kezdenek körülötte kirajzolódni, új foglalkozások keletkeznek. Ilyen szaktudás a kriptodevizák biztonságos tárolásának, továbbításának és átörökítésének a tudománya, a különböző kriptodeviza-projektek elemzése és értékelése, vagy a blokkláncok hatalmas mennyiségű adathalmazából történő adatbányászat, kimutatáskészítés.

Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozott legfrissebb Klasszis podcast adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly és Eidenpenz József szakíró.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

A beszélgetést január 12-én, csütörtökön délután rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastot?

A podcastot a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme, hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően, hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.