2019. június 4. 17:09
mfor.hu

Az USA által generált kereskedelmi háború, a lassuló növekedés és Amerika recessziótól való félelme állhat elsősorban az árupiaci termékek mostani árcsökkenése mögött – véli a Privatbankar.hu és az MFor.hu szakújságírója. Az egyik újdonságként említette, hogy számos technológiai cég kísérletezik új kriptovaluta bevezetésével. A tőzsdei árfolyamokról szólva pedig elmondta, hogy ezek jelentős korrekciója könnyen elképzelhető. Eidenpenz Józseffel Szűcs Péter beszélgetett a TrendFM Reggeli Monitor című műsorában.

Pénteken jelentősen zuhant az olaj világpiaci ára: a WTI mintegy 5,5%-os, míg a Brent 3%-os mínuszban zárt az amerikai tőzsdéken. A pillanatnyi állapotoknál azonban érdemesebb a hosszabb távú trendekre figyelni, az elmúlt húsz év ugyanis számtalan meglepetést okozott ezen a téren. Általában is sok éves mélyponton vannak az árupiaci termékek árai.

Hol a platina, hol az ezüst, de volt, hogy a kakaó, a kávé, a cukor vagy a kukorica ára volt történelmi mélyponton az elmúlt időszakban. Az okokat elemezve azonban általában egy sokismeretlenes egyenlettel szembesülünk, amiben a technológia általános fejlődése, a termelés volumene éppúgy belejátszik, mint a kínálat és kereslet aktuális állapota.

A mostani helyzet fő tényezője azonban az USA által generált kereskedelmi háború, a lassuló növekedés és Amerika recessziótól való félelme elsősorban. Vannak hosszú távon ható tényezők, amikor is a magas árak a kitermelés bővülését hozzák automatikusan magukkal, hogy aztán a piac telítődése általános árcsökkenést eredményezzen. Ez volt a helyezt az uránnal is, amire még rátett egy lapáttal a fukushimai katasztrófa is.

Az elmúlt időszak egyik újdonsága, hogy számos technológiai óriás kísérletezik új kriptovalutával, és viszont. Kissé elsikkadt a nagy hírzajban az a bejelentés, hogy az EOS, az egyik legnagyobb kriptovaluta fejlesztői egy új közösségi oldal beindításával kísérleteznek.

A jelenleg igencsak túlértékelt tőzsdei árfolyamok korrekciója nem lenne meglepő a közeljövőben. Az úgynevezett Schiller-féle P/E mutató magas szintű túlértékeltséget mutat, a kötvényárfolyamok viszont igencsak lent vannak. Márpedig ezt már a legelemibb gazdasági tankönyvek is egyfajta evidenciaként kezelik: a befektetéseket a kötvényhozamokhoz érdemes mindig igazítani, ha ez a hozam alacsony, minden más befektetés annál csak többet ér, és oda is vándorol.

Márpedig a német kötvényhozam most nulla százalékon áll, az amerikai kötvényhozam pedig 2,5 százalékos. Általában elmondható, hogy most nem különösebben optimista a befektetői hangulat. Figyelmeztető jelként elég, ha csak visszaemlékezünk 2016-ra, amikor a viszonylag alacsonyan álló német kötvényhozamok mellett komolyan estek az akkori részvényárfolyamok is.

A mától már vásárolható Magyar Állampapír Plusz fél, illetve egyéves időtartamra vetítve és öt évre is magasabb hozamot ígér, mint öt éves futamidejű korábbi társai, ám nagy kérdés, hogy a mostanság meglóduló infláció mit okoz majd. A korábbi állampapírok (PMÁP) ugyanis inflációkövető, míg ez az újabb nem az.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.