<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
19p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.

Sok szempontból a csodák éve volt 2020 a tőkepiacokon, egyes befektetések értéke sohasem soha nem látott mélypontra süllyedt, másoké elképzelhetetlennek tűnő magasságokba. A tavaly tavaszi hatalmas és villámgyors tőzsdei áresés után az részvényindexek magukhoz tértek, és több index, például Amerikában vagy Németországban újabb történelmi csúcsokat ért el azóta.

Utólag visszapillantva hatalmas hozamokat lehetett elérni, ha valaki mélypontok közelében vásárolt. De aki próbálta már, azt tudja, hogy ezt nagyon nehéz a valóságban végrehajtani. Még a leghíresebb tőkepiaci guruk is csak ritkán találják el a nagyobb piaci mozgások alját vagy tetejét, ezért sokan meg sem próbálják azt. Lehet, hogy hosszabb távon a fundamentumok befolyásolják a tőzsdei árfolyamokat, de rövidtávon hatalmas, nagyon kiszámíthatatlan kilengésekre lehet számítani.

Mínusz 30 és plusz 30 között

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki néhány nappal korábban vagy később vásárolt például márciusban részvényeket, az tíz-tizenöt százalékkal is drágábban juthatott hozzájuk, mint aki a mélyponton tette. (Vagy adott el, netán shortolt.)

Hogyan viselték a hazai abszolút hozamú alapok ezt az évet? Ez az egyik legkockázatosabb alapfajta, amely többek között éppen a hasonló hegyek és völgyek meglovagolásában igyekszik jeleskedni. Amint a cikkünk végén látható táblázatból látszik, rendkívül különbözőképpen. A legnagyobb hozamú alapok közel harminc százalékot értek el egy év alatt. A skála másik végén viszont közel harminc százalékos mínuszok állnak, illetve egy alap még ebből a sávból is kilógott. Az alapok egyszerű, súlyozott számtani átlaga legalább szerény plusz volt, 1,7 százalék.

Legalább az alapok többsége nem veszített

Ez egyébként túlszárnyalta a Max Composite magyar államkötvény-index 1,4 százalékos tavalyi hozamát. De ez a hazai kis befektetők számára nem túl vonzó, mivel a lakossági államkötvények ennél jóval többet hoznak. Mégis fontos, mert sok alapkezelő alapjának teljesítményét valamilyen állampapír-indexhez méri. Másrészt az alapok jellemzően kötvényportfóliót is tartanak, nemcsak részvényeket vagy más kockázatos eszközöket. (Mint árupiaci termékek, devizapozíciók.)

Indexek hozama  2020-ban

Index Hozam Összetétel
BUX -8,76 magyar részvények
MAX Composite 1,37 magyar államkötvények intézményeknek
DAX 4,15 német részvények
S&P 500 16,3 amerikai részvények
Nasdaq 100 47,6 nagyobb amerikai technológiai cégek
MSCI World 15,9 a világ részvénypiacai
MSCI Emerging Markets 18,31 feltörekvő részvénypiacok

A 147 különböző befektetési alap-sorozatból 104 ért el pozitív hozamot, így azt mondhatjuk, hogy több mint kétharmaduk jól átvészelte ezt a rendkívül volatilis, nagy ingadozásokat hozó évet. (A listán az abszolút hozamú alapnak és származtatott alapnak besorolt alapok szerepelnek. A sorrend nem jelenti azt, hogy az előbb levő alapok vagyonkezelői jobb teljesítményt nyújtottak, mivel az egyes alapok befektetési politikája, portfóliója, kockázati szintje, volatilitása rendkívül különböző. Ezen kívül egyes alapok forintban, mások euróban vagy dollárban vannak denomináltva.)

Venni vagy eladni, ennyi az egész?

“Shortolni, vagy nem shortolni? Ez döntötte el az abszolút hozamú alapjaink sorsát” – írtuk majdnem pontosan egy évvel ezelőtt. Ez már 2019-ben is kulcskérdés volt, 2020-ban pedig még inkább az lett. Persze főleg a márciusi vérzivataros hónapban. (A részvények shortolása azt jelenti, hogy olyan eladási ügyleteket kötünk, amelyek a részvény esése esetén lesznek nyereségesek. A long pozíció vételt jelent, ennek a fordítottja.)

Az abszolút hozamú alapok kezelő így gyakran biztatják a befektetőket azzal, hogy alapjaik a származékos ügyleteken keresztül eső piacok esetén is pozitív eredményt érhetnek el. Ez így is van, de természetesen csak akkor, ha az alapkezelő el is találja a mozgási irányát. Ha eső piacon emelkedésre tett, vagy emelkedő piacon esésre, akkor természetesen veszít.

A Rotunda-rotáció

A lista elején álló MKB Rotunda havi jelentéseiből árfolyamából ítélve jól eltalálta az irányt, például februárban, márciusban shortolt, majd a hónap végére lezárta ezeket a pozíciókat.

Az alap a részvényárfolyamok csökkenésére számító pozícióit tartotta és kismértékben növelte februárban és a volatilitás növekedésére számító pozíciót vett fel február közepén. Az EUR/HUF árfolyamcsökkenésére, valamint a CHF/HUF árfolyamcsökkenésére számító pozíció növekedett márciusban az alapban. Az alap a részvényárfolyamok csökkenésére, valamint a volatilitás növekedésére számító pozícióit teljes mértékben lezárta márciusban. (Forrás: havi jelentések)

Olcsón bevásároltak

Amint pár grafikonokon látható, néhány alap márciusban jó nagyot esett ugyan az összeomlásban, de utána annál meredekebb volt a felívelése. (Hasonló alakú az árfolyamuk, mint a “pipa” jel, amellyel nyugtázzák az elvégzett feladatokat.) Ez általában arra enged következtetni, hogy az alapkezelők márciusban vagy az azután következő hónapokban növelték részvénykitettségüket, és ezen az év végére szép nyereséget értek el.

Néhány alapnál pedig tavaly novembertől, vélhetően nagyjából az amerikai elnökválasztástól kezdve különösen magas áremelkedés figyelhető meg. A választás eredmény csökkentette a részvénypiacokra leselkedő kockázok számát, és szintén én sok befektetőt részvény vásárlásra késztetett.

(Ekkor kezdődött egy másik folyamat is, megjelentek az első oltások, és ez a hagyományos ágazatokat felértékelte az addig legnépszerűbb internetes üdvöskékhez képest.)

Az OTP kalandja az olajjal

Ami a lista végét illeti, mérete miatt is fontos az OTP Supra Alap, amelyik a korábbi években gyakran csúcsteljesítményével hívta fel magára a figyelmet. De volt már egy nagyon rossz időszaka 2015-ben is a svájci frank miatt, amit viszonylag gyorsan korrigálni tudott. Most leginkább az olajár összeomlása és az olajcégek esése okozták tavaszi mélyrepülését, amelynek csak egy részét tudta ledolgozni.

Az olajár-háború húzta le a Suprát

A március eleji OPEC tárgyalások kudarcba fulladásának következtében az olajpiacon hatalmas esés bontakozott ki, amihez jelentős részvénypiaci árfolyamcsökkenés, az amerikai kötvényhozamok drasztikus esése, illetve a dollár értékvesztése párosult. Az OTP Supra Alap árfolyamát negatívan érintették a fenti árfolyammozgások, különösen az olajpiac irracionális zuhanása. Az orosz, illetve szaúdi kitermelők között váratlan árháború tört ki. Az OTP Supra Alap risk-on módban volt, eszközei között olaj vételi pozíciót, illetve Mol, Petrom és amerikai palaolaj részvényeket is tartott. Az alap célja továbbra is az, hogy a befektetésre minimálisan ajánlott 3-5 éves időtávon tudjon az állampapírokat meghaladó teljesítményt elérni írta az OTP honlapja.

Áttételesen ugyan, de az olaj okozta a lista végén álló Axiom Plus alap árzuhanását is márciusban.

A több, mint 20%-os árfolyamesés a tőkepiacokon kialakult turbulens mozgásoknak köszönhető. Az alap befektetései között devizaopciós ügyletek is megtalálhatók, és ezen devizák közül a norvég korona árfolyamát nagyon nagy mértékben befolyásolja az olaj világpiaci árának drasztikus esése.

A kockázatok és mellékhatások

Összefoglalva azt mondhatjuk hogy kaptak tavaly az alapok hideget is, meleget is, ami persze egy ilyen évben nem csoda. Látszik, hogy ez az egyik legkockázatosabb alapfajta, amibe csak nagyon megfontoltan, tőkénk kisebb részével érdemes beszállni. Pozitív meglepetések és negatív csalódások egyaránt bőven érhetnek bennünket.

Az is előfordulhat, hogy egyes alapok egyes években a lista elején, máskor a lista végén helyezkednek el, az utolsókból lesznek az elsők vagy fordítva. Az alapkezelők ezeket a konstrukciókat legalább három-öt évre ajánlják, érdemes ezt is szem előtt tartani. Inkább a hosszabb, 3-5 éves hozamok rá figyelni, amelyeket szintén feltüntettünk a táblázatban. Tíz éve sajnos csak kevés alap működik, ezért ezt az oszlopot kihagytuk. (További adatokat a Bamosz.hu oldalon lehet tanulmányozni.)

Abszolút hozamú alapok 2020-ban

(nyilvános, nyíltvégű, nem intézményi befektetési jegyek hozama 2020. december 31-ig)
Alap neve Deviza 1 éves hozam 3 éves hozam 5 éves hozam
MKB Rotunda Abszolút Hozamú  HUF 29,2    
OTP Trend  A  HUF 27,7 10,6 9,9
Budapest Next Generáció  HUF 18,6 9,1 5,8
Platina Delta HUF 18,5 14,4 13,4
HOLD Expedíció Származtatott  HUF 17,2    
Budapest Kontroll  A  HUF 16,4 4,4 3,0
HOLD Rubicon Származtatott  HUF 15,9 11,4 8,2
OTP Sigma Származtatott A  HUF 15,7 2,3  
Diófa WM-3 Részalap HUF 15,3 5,1 5,8
HOLD Columbus HUF 15,1 8,1 5,2
OTP EMDA HUF 15,0 11,9 12,6
EQUILOR Magnus EUR  EUR 14,5 -1,5 -1,2
EQUILOR Hydra Származtatott  HUF 14,4 -0,8  
Superposition Származtatott  B  HUF 11,4 4,8  
ADÜTON Származtatott  HUF 10,7 0,2 4,6
Superposition Származtatott  C  HUF 10,7 4,7  
Citadella Származtatott B  HUF 10,6 7,2  
HOLD Orion Származtatott  HUF 10,3    
Superposition Származtatott  A  HUF 10,3 4,3 3,2
Citadella Származtatott A  HUF 9,9 6,7 6,1
HOLD Alapok A. HUF 9,7 4,8 3,2
HOLD KOGA Alapok A. HUF 9,3 4,6 3,0
EQUILOR Optimus Alapok A. HUF 9,2 4,1 2,9
Accorde Abacus  HUF 8,7 0,0  
HOLD EURO Alapok A. EUR 8,3 4,0 2,3
Generali Triumph C  USD 7,9    
DIALÓG PANGEA Abszolút Hozamú  A  HUF 7,0 1,4 1,0
Platina Béta HUF 6,8 4,6 3,1
OTP Prémium Származtatott HUF 6,6 2,4 5,1
Platina Alfa HUF 6,6 2,9 2,4
Generali Triumph A  HUF 6,5    
Dialóg USD Származtatott  USD 6,5 2,3 0,9
HOLD KOGA EURO Alapok A. EUR 6,3 3,1 1,9
Generali Triumph B  EUR 6,0 2,7 2,0
OTP Prémium Származtatott Euró Alapok A. EUR 5,6 1,7  
OTP Új Európa  A HUF 5,5 1,1 2,9
Aegon Prémium Expert Alapokba Fektető Részalap HUF 5,5 2,5  
EQUILOR Fregatt Származtatott  HUF 5,4 0,6 0,0
Generali Titanium Abszolút Alapok A. HUF 5,2 3,1 2,1
Aegon MoneyMaxx E EUR 5,0 0,8  
Aegon MoneyMaxx R HUF 4,9 1,8 2,4
EQUILOR Private Wealth Management Származtatott  HUF 4,9 1,5 0,5
MARKETPROG Bond C  HUF 4,7 4,0  
Diófa WM-2 Részalap HUF 4,5 2,5 3,0
OTP Abszolút Hozam A HUF 4,4 1,4 1,3
MARKETPROG Bond I  HUF 4,2 3,4 7,2
OTP Új-Európa Euró ba Fektető  EUR 4,1 0,4 1,9
Aegon MoneyMaxx U USD 4,0 2,4  
Aegon MoneyMaxx P PLN 3,9 1,6 2,3
Aegon MoneyMaxx A HUF 3,8 0,6 1,5
AEGON Panoráma R  HUF 3,6 2,2 -0,5
MARKETPROG Bond A  HUF 3,3 2,5 6,3
AEGON Panoráma U  USD 3,2 2,7 0,0
Diófa WM-1 Részalap HUF 3,2 2,7 2,5
Generali Spirit A  HUF 3,2 1,3 1,7
CIB Talentum Total Return Alapok A. HUF 3,2 0,5  
Raiffeisen Index Prémium HUF 3,2 -1,7 -0,3
Aegon MoneyMaxx C CZK 3,2 1,0  
OTP Abszolút Hozam Euró Alapba Fektető Alap EUR 3,1 0,6 0,3
Raiffeisen Hozam Prémium  R  HUF 3,0 1,7  
Accorde Abszolút Hozamú Kötvény Alapok A.  A  HUF 3,0 2,3  
MARKETPROG Bond EUR  EUR 2,6 1,9  
Accorde CVK2  C  USD 2,5 2,9  
CIB Euró Talentum Total Return Alapok A. EUR 2,4 -0,1  
AEGON Panoráma P  PLN 2,4 1,9 2,6
AEGON Panoráma A  (HUF) HUF 2,3 1,0 -1,1
Platina Gamma HUF 2,3 5,4 4,2
Raiffeisen Hozam Prémium  A  HUF 2,3 1,0 1,0
Accorde Prizma  HUF 2,3 2,5  
Generali IPO HUF 2,2 2,1 2,1
AEGON Panoráma E  EUR 2,1 0,6 -1,8
Accorde Cuvée  A  HUF 2,1    
AEGON Smart Money HUF 2,0 1,0 1,7
Accorde Abszolút Hozamú Kötvény Alapok A.  B  EUR 1,9 1,5  
Double Abszolút Hozamú Származtatott  HUF 1,9 -4,3  
Accorde Omega Származtatott Részalap HUF 1,9 1,9  
AEGON Alfa R HUF 1,8 2,5 3,2
Aegon Maraton  U USD 1,7 2,9 3,9
Budapest Paradigma  HUF 1,7 2,0 2,0
AEGON Alfa U USD 1,7 3,1  
Accorde CVK2  A  HUF 1,6 1,2  
Accorde CVK3  C  USD 1,6 3,2  
Accorde Sharp Származtatott Részalap HUF 1,6 0,9  
Erste DPM Alternatív Alapok A. HUF 1,5 0,4 0,7
Takarék Abszolút Hozamú  HUF 1,5 0,3 2,0
Accorde Prizma  B  EUR 1,4    
MKB PB TOP  HUF 1,4 0,7 2,6
Accorde Cuvée  B  EUR 1,3    
Aegon Maraton  R HUF 1,2 2,2 3,6
Alpha Orion P HUF 1,2    
Alpha Orion A HUF 1,2    
AEGON Alfa A HUF 1,0 1,5 2,3
Accorde CVK2  B  EUR 0,9 0,6  
Aegon ÓzonMaxx Abszolút Hozamú  HUF 0,9 0,5 0,6
AEGON Alfa B PLN 0,7 2,3 3,0
Aegon Maraton  A HUF 0,7 1,2 2,8
MKB Aktív Alfa Dollár  USD 0,6 1,4 2,5
Accorde Global  HUF 0,6 1,3  
Accorde Prémium C  USD 0,5 2,0  
HOLD-VM C  HUF 0,5 1,9  
MKB Aktív Alfa  HUF 0,5 0,1 1,6
HOLD VM A  HUF 0,4 1,5 0,4
HOLD-VM B  HUF 0,3 1,7  
HOLD Széf USD Abszolút Hozamú  USD 0,0 1,0 0,8
Aegon Maraton  C CZK 0,0 0,5  
AEGON Alfa E EUR 0,0 0,8  
Amundi Regatta Plusz Abszolút Hozamú  C  HUF 0,0 1,0  
Accorde CVK3  A  HUF -0,1 1,4  
Alpha Norma P HUF -0,1    
Accorde Prémium A  HUF -0,2 0,5  
AEGON Alfa C CZK -0,3 1,3  
Amundi Regatta Plusz Abszolút Hozamú  A  HUF -0,3 0,8 1,9
Aegon Maraton  P PLN -0,3 1,7 3,1
Aegon Maraton  E EUR -0,4 0,4 1,9
Alpha Norma A HUF -0,4    
Accorde CVK3  B  EUR -0,4 0,8  
HOLD Széf Abszolút Hozamú  HUF -0,6 -1,2 -1,0
Allianz Abszolút Hozamú  HUF -0,6 0,7 4,0
HOLD Széf EURO Abszolút Hozamú  EUR -1,0 -0,8 -0,9
Raiffeisen Private Pannonia Alapok A. A  HUF -1,1 1,0 1,3
Raiffeisen Private Pannonia Alapok A. B  HUF -1,1    
HOLD VM EURO Alapok A. EUR -1,2 0,2 -0,9
DIALÓG EURÓ Származtatott EUR -1,3 0,7 -1,6
DIALÓG Octopus HUF -1,3 2,6 -0,3
Accorde Prémium B  EUR -1,4 -0,4  
Dialóg Fókusz Származtatott  HUF -1,6 -0,7 2,0
MKB Aktív Alfa Euró  EUR -1,7 -1,2 0,3
Erste Multistrategy Abszolút Hozamú Alapok A. HUF -2,2 0,6 -0,2
Sovereign PB Származtatott HUF -3,3 3,2 3,0
Budapest High Yield Vállalati Kötvény HUF  HUF -3,7 -1,3 0,8
PTAD EXPONENTIAL OIL Abszolút Hozamú Részalap EUR -4,1    
OTP Új Európa  B EUR -4,5 -4,2 -0,3
K&H Szikra abszolút hozamú származtatott  HUF -5,1 -2,7 -0,4
Amundi Explorer Abszolút Hozamú  I  HUF -9,0 -2,7 1,3
Marketprog Multi Asset Vol.10 HUF -9,9 -1,2 -2,0
Amundi Explorer Abszolút Hozamú  A  HUF -10,0 -3,4 0,7
DIALÓG Octopus EUR  EUR -10,6 -2,4 -3,0
OTP G10 Euró A HUF -12,6 -8,6 -2,3
Equilor Primus Alapok A. HUF -16,7 -8,2 -4,6
Reverse MAX A  HUF -16,7    
OTP G10 Euró B EUR -20,9 -13,5 -5,2
Himalája  A  HUF -22,0    
HOLD HTM Származtatott  HUF -26,5    
OTP Supra Dollár Alapba Fektető USD -27,6 -4,2  
OTP Supra Euró Alapba Fektető EUR -28,1 -6,1 -0,6
OTP Supra HUF -28,2 -5,6 0,2
Axiom Aplus Származtatott HUF -66,0    
Súlyozatlan számtani átlag:   1,7 1,5 2,0
(Forrás: Bamosz-adatbázis, www.bamosz.hu)

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.