19p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.

Sok szempontból a csodák éve volt 2020 a tőkepiacokon, egyes befektetések értéke sohasem soha nem látott mélypontra süllyedt, másoké elképzelhetetlennek tűnő magasságokba. A tavaly tavaszi hatalmas és villámgyors tőzsdei áresés után az részvényindexek magukhoz tértek, és több index, például Amerikában vagy Németországban újabb történelmi csúcsokat ért el azóta.

Utólag visszapillantva hatalmas hozamokat lehetett elérni, ha valaki mélypontok közelében vásárolt. De aki próbálta már, azt tudja, hogy ezt nagyon nehéz a valóságban végrehajtani. Még a leghíresebb tőkepiaci guruk is csak ritkán találják el a nagyobb piaci mozgások alját vagy tetejét, ezért sokan meg sem próbálják azt. Lehet, hogy hosszabb távon a fundamentumok befolyásolják a tőzsdei árfolyamokat, de rövidtávon hatalmas, nagyon kiszámíthatatlan kilengésekre lehet számítani.

Mínusz 30 és plusz 30 között

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki néhány nappal korábban vagy később vásárolt például márciusban részvényeket, az tíz-tizenöt százalékkal is drágábban juthatott hozzájuk, mint aki a mélyponton tette. (Vagy adott el, netán shortolt.)

Hogyan viselték a hazai abszolút hozamú alapok ezt az évet? Ez az egyik legkockázatosabb alapfajta, amely többek között éppen a hasonló hegyek és völgyek meglovagolásában igyekszik jeleskedni. Amint a cikkünk végén látható táblázatból látszik, rendkívül különbözőképpen. A legnagyobb hozamú alapok közel harminc százalékot értek el egy év alatt. A skála másik végén viszont közel harminc százalékos mínuszok állnak, illetve egy alap még ebből a sávból is kilógott. Az alapok egyszerű, súlyozott számtani átlaga legalább szerény plusz volt, 1,7 százalék.

Legalább az alapok többsége nem veszített

Ez egyébként túlszárnyalta a Max Composite magyar államkötvény-index 1,4 százalékos tavalyi hozamát.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.