<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.

Nagy nap volt 2019. június 3-a a magyar állampapírpiac életében, hiszen e napon lehetett először kapni a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) nevű új lakossági kötvényt. A nagy várakozásokkal övezett értékpapír azóta is komoly népszerűségnek örvend, és joggal. Hiszen bőkezű kamata, illetve hozama (évi 4,95 százalék öt év alatt) Magyarországon és külföldön egyaránt elhomályosítja a vele összevethető alacsony kockázatú befektetések fényét.

Ráadásul a likviditása is kiváló. Lényegében azonnal meg lehet tőle szabadulni, ha szükséges, minimális veszteséggel. Így a likviditása a folyószámlákkal vetekszik. 

Veszített vonzerejéből a Magyar Állampapír Plusz?

A “nemzeti kötvény” munkacímű, majd a sajtó által hamar szuperkötvénynek is elnevezett értékpapírból főleg az elején jegyeztek sokat, hetente százmilliárdokért. De a mai napig is heti tízmilliárdos nagyságrendű maradt a vásárlások összege. Október közepén elérte az 5000 milliárd forintot az összes elfogadott jegyzés értéke. Idő közben azonban az államkötvény veszített vonzerejéből.

A forint ugyanis nagyot gyengült, az infláció pedig idén megemelkedett. Hogy főleg ez látszik-e a csökkenő tendenciát mutató eladási számokból, vagy a válság miatti általános kockázatkerülés, esetleg az általános szegényedés, azt nehéz megmondani.

1. Ábra: A MÁP Plusz jegyzési eredményei (forrás: Akk.hu)

Mostanában a befektetőknek háromféle választása van, ha több éves távon és jó kamattal szeretne állampapírokba fektetni. Vehet fix kamatú öt éves, változó kamatozású inflációkövető és változó kamatozású, de eurós inflációkövető kötvényeket.

Hogyan teljesítettek valójában államkötvényeink?

Kiszámoltuk, hogyan járt volna a befektető, ha azon az ominózus napon, 2019. június 3-án MÁP Pluszt, PMÁP-ot és PEMÁP-ot vásárolt volna. Tételezzük fel mindegyiknél, hogy az értékpapírt a mai napig megtartotta, lejáratig nem váltja vissza. Így az értékelésnél a névérték+felhalmozott kamat, vagy hozam értékét vesszük figyelembe. 

Képzeletbeli dobogónk ekkor így néz ki:

Állampapírok hozam-toplistája

3. PMÁP államkötvény: 4,53 százalék hozam

2. MÁP Plusz államkötvény: 4,95 százalék hozam

1. PEMÁP államkötvény: 11 százalék forintban

A 2022/X hozama tehát, köszönhetően a forint idei erőteljes leértékelődésének, bőven meghaladta a szuperkötvény és a forintos inflációkövető papír hozamát. Csakhogy nemcsak az idén gyengült a forint. Az utóbbi tíz évben csak egyszer volt olyan, hogy az éves átlagos forintárfolyam (a napi euró/forint árfolyamok átlaga) csökkent volna (2017-ben).

(A cikk részletesebb verziója a Privátbankár.hu oldalon jelent meg, lásd: Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.