<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)

Az utóbbi egy év inflációja megint kellemetlen meglepetést okozott, elérte a 22,5 százalékot, ami decemberben még tovább, 25 százalékra mehet fel. Tavaly év végén csak körülbelül évi három-négy százalékos hozam mellett lehetett biztonságosan befektetni, így az emberek elbukták pénzük reálértékének Körülbelül ötödét, 20-22 százalékát. Az elmúlt egy év fájdalmas tapasztalata azonban nem jelenti azt, hogy a következő egy évnek is így kell telnie – mondta el Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa a TrendFM rádió reggeli műsorában.

Kötvények 16-18 százalékos kamattal

Az idei számok alapján már szinte biztos, hogy márciustól 16 százalék körüli kamatot fog fizetni a hat éves inflációkövető Prémium államkötvény (PMÁP). Ha csak nagyjából sikerül a kormányzat azon terve, hogy jövő év végére tíz százalékra szorítja le az inflációt, a kötvény már akkor is szép pozitív reálkamatot (infláció feletti kamatot) fog tudni hozni. Ezután 2023-ban az átlagos éves fogyasztóiár-növekedés, amelyhez a kötvények kamatát igazítják, elérheti a 17 százalékot, talán még a 18-at is.

Bővebben lásd: Mit várhatunk az inflációkövető kötvényektől a jókora pénzromlás után?

Így 17-18 százalék körül vagy még feljebb lehet ezeknek az említett kötvények kamata a 2024 márciusától esedékes egy év során is. Ha minden jól megy, addigra az infláció is jóval alacsonyabb lesz a jelenleginél, ami miatt jelentős pozitív reálkamatot kaphatnak a kisbefektetők.

Nem bírják a versenyt a bankok

A bankok egy része eközben még mindig nulla közeli kamatot kínál a bankbetétekre, bár már megjelent néhány vonzóbb ajánlat is. De még azokkal sem tudnak lépést tartani az állampapírokkal. A betéteket pedig, ahogy az újra feltűnt banki kötvényeket is, kamatadó terheli. Az állampapírok előnye jelenleg egyértelmű. A banki kötvényekre ráadásul nincsen sem állami garancia, sem betétbiztosítás, így más kockázati szintet képviselnek.

Sokféle állampapír van sokféle tulajdonsággal, futamidővel, kamatozással, de mindegyik jobb választás közülük, mint készpénzben vagy folyószámlán hagyni a pénzünket. Az utóbbi eset garantálja az újabb reálérték-veszteségeket.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.