2018. május 15. 19:10
mfor.hu

Idén még nem volt ilyen gyenge a forint árfolyama, amely a délutáni órákban 317,5-ig esett. A háttérben a feltörekvő devizákkal szembeni általános bizalmatlanság áll. A szakértők úgy látják, hogy a lavinát a török vezető, Erdogan indította el.

Kedden történelmi mélypontra zuhant a török líra azt követően, hogy Tayyip Erdogan államfő kijelentette, a júniusi elnökválasztás győztesének bele kell majd folynia a monetáris politika alakításába, és hogy a jegybanknak tudomásul kell vennie, amit az államfő mond és cselekszik.

A Booomberg TV-n sugárzott interjúban Erdogan azt mondta, hogy a jegybank független, de nem veheti figyelmen kívül az államfő jelzéseit azután, hogy befejeződik az elnöki rendszerre történő átállás. Törökországban június 24-én előrehozott elnök- és parlamenti választást tartanak a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében. Erdogan úgy gondolja, a jegybanknak csökkenteni kellene a kamatokat, mert az alacsonyabb kamatok kisebb inflációt jelentenek.

De a túlzott mértékű külső adóssággal küszködő, a negatív spirál kockázatával fenyegetett feltörekvő piaci országok esetében ez nem így működik, hívja fel a figyelmet John Hardy, a Saxo Bank szakértője. A feltörekvő piacokban érdekelt befektetőknek most különös figyelmet kell fordítaniuk a fejleményekre, mert ha egy olyan méretű ország esetében merül fel az államcsőd lehetősége, mint Törökország, akkor a sérülékenyebb feltörekvő piaci országokra könnyen átterjedhetnek a problémák.

Természetesen a török helyzet miatt a világgazdaság betegének, a közelmúltban IMF-mentőövet kérő Argentínának is kijutott a jóból. Az argentin pesó is zuhant a keddi kereskedésben.

Nagyot gyengült a forint Nagyot gyengült a forint


Noha a közép-európai országok gazdasági helyzete nem említhető egy lapon a török, illetve különösképpen az argentinnal, a befektetők most úgy tűnik, hogy pánik üzemmódba kapcsoltak. Emiatt a forint is nagyon komoly mértékben gyengült, de a zloty is mélyrepülésbe kezdett a mai napon.

A szakértők szerint akár egy-két napos további gyengülés is elképzelhető, ugyanakkor a stabil gazdasági fundamentumokkal rendelkező államok esetében, mint Magyarország a gyengülés várhatóan átmeneti lehet, és előbb-utóbb meg fognak nyugodni a kedélyek. Azt persze nehéz megjósolni, hogy ez a mostani 317-318-as szint közelében történik-e meg, esetleg az euróval szembeni kurzus a lélektani 320-as szintet is átlépi majd.

A feltörekvő devizák árfolyamát egyébként az is negatívan befolyásolja, hogy az amerikai államkötvények hozama új lendületet vett. Így hiába emelkedett relatív sokat az utóbbi időben a magyar papírok hozama, a 10 éves kötvények esetében paradox módon még mindig a tengerentúli értékpapírokkal lehet többet keresni. Emiatt megindulhat egy elszívó hatás is, és a befektetők a kockázatosabb feltörekvő piacok helyett az amerikai kötvényekbe teszik a pénzüket. Ez pedig azzal járhat, hogy megválnak az itteni kötvényeiktől és eladják a forintjukat, hogy dollárt (esetleg eurót) vegyenek rajta, ami tovább gyengítheti például a magyar devizát is.