<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p


			
		
		


		
		

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szeptember elején publikálta tízéves áttekintő jelentését, melynek fókuszában az átigazolások állnak. A magyar klubok átigazolási mérlege pozitív 2011 és 2020 között, de játékosértékesítési szempontból jókora a lemaradás a régió más országaihoz képest. A legtöbb pénzt – ez aligha lehet meglepetés – az angol csapatok költötték el, a dekád legnagyobb pénzszórója a Manchester City volt.

A nemzetközi átigazolások egyszerre reflektorfényben levő és homályba burkolózó jelenségei a labdarúgásnak. A játékosmozgások a nyári uborkaszezon egyik fő témáját adják, a sztárigazolások média- és közösségimédia-őrületet szabadítanak el, számok röpködnek mindenfelé átigazolási díjakról, bónuszokról, fizetésekről. Ugyanakkor az átigazolási transzparencia minimális a közönség felé: a legtöbb transzfernél hivatalosan sosem tudjuk meg a kivásárlási árat, a játékosfizetések a világ nagy részén tabunak minősülnek.

A hivatalos adatok a FIFA Transfer Matching System (TMS) névre keresztelt átigazolási rendszerében vannak. A szövetség 2009-ben vezette be a rendszert, 2010. október 1. óta kötelezővé tette a TMS használatát a nemzetközi átigazolásokban. Kétféle rendszer működik: a nemzetközi transzfereket az ITMS, a nemzeti szövetségen belüli klubváltásokat a DTMS segíti. A Magyar Labdarúgó-szövetség Nyilvántartási és Átigazolási Szabályzata kimondja: a TMS használata nagypályás (amatőr és hivatásos, férfi és női) labdarúgó nemzetközi átigazolása esetén kötelező, kortól függetlenül. A kluboknak TMS-menedzsert kell kijelölniük, de szövetségi TMS-menedzserek is működnek. A rendszerben mennek végbe az átigazolások, de a fizetéseket is itt kell rögzíteni, számos egyéb adminisztratív kötelezettség mellett. Az adatok bizalmas volta miatt a TMS-menedzserek a FIFA által kiadott titoktartási nyilatkozat aláírása után dolgozhatnak csak a rendszerben.

A FIFA az évtizedet áttekintő riport kiadásával ugyan csak minimálisan lebbentette fel a fátylat, ám így is ritka betekintést adott a „hivatalos” számok világába.

Magyar klubok: szerény pluszban

A nemzetközi szövetség a kiadványban a 2011. január 1. és 2020. december 31. között végbement átigazolásokat vizsgálta a férfi profi futballisták között, az adatokat 2021 májusában összesítették. Az „átigazolások” ernyője alatt az átigazolási díj megfizetése mellett végbemenő klubváltások, a szabadügynökök klubváltásai, a kölcsönök, valamint a kölcsön utáni kivásárlások egyaránt szerepelnek.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.