<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

Emberközpontú és környezetkímélő lesz a CPI Hungary beruházásában készülő új irodaház a Váci út 99. szám alatt. A 2019 őszén átadásra kerülő Balance Hall a Váci úti Balance Office Park meglévő épületeihez szervesen kapcsolódó új szárnya a 21. század minden elvárásának megfelelő vadonatúj irodaépület lesz. Tágas, modern belső terek, felhasználóbarát és környezetkímélő high-tech műszaki megoldások, környezettudatosság és kényelmi szolgáltatások széles választéka majd 16.000 m2-en várja a Balance Hall leendő bérlőit - ígéri a cég a mai alapkőletétel alkalmával kiadott közleményében. 

Ugyan az alapkőletételi ceremónia ma zajlott le, de a munkálatok már április óta gőzerővel folynak  a legújabb épülettel közel 35 000 négyzetméteres irodakomplexummá bővülő a Balance Office Parkban. 

A CPI Hungary annak érdekében, hogy az általuk fejlesztett tudatos épület jól működjön, és valóban energiát takarítson meg, nem bízza az épületüzemeltetést másra, hanem szakemberei és az általuk tervezett okos rendszerek alkalmazásával folyamatosan felügyeli azt. Így a tudatos épület akár órák alatt is képes reagálni egy-egy külső vagy belső eseményre.

„Ösztönözni szeretnénk az épület bérlőit, látogatóit a környezeti erőforrások tudatosabb, takarékosabb felhasználására. Ehhez könnyen érthető és kezelhető technológiákat építünk be, amelyek azonnali visszajelzést adnak az épület felhasználóinak az őket körülvevő rendszerekről, berendezésekről, például a villamos energia aktuális fogyásáról, a megtakarított energia mértékéről” - magyarázza a tudatos épület koncepciójának lényegét Győri Gyula, a CPI Hungary Facility Management igazgatója. Ettől lesz más ez az épület, mint más környezetbarát irodaház vagy bevásárlóközpont Magyarországon.

A CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall látványterveA CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall látványterve

Győri nem egyszerűen élhető környezetet szeretne az irodaházzal teremteni, hanem élvezhetővé  tenni az ott dolgozók számára az irodai környezetet. A CPI nem egyszerűen smart irodaházat épít, hanem a cég szóhasználatával élve, tudatos épületet szeretne átadni 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy az épület egy online felületen állandó visszajelzést ad a felhasznált és megtakarított energiáról. A bérlők is bármikor megnézhetik mikor, mennyi energiát fogyasztottak. A CPI vezetése kész szokatlan megoldásokra is, ha a környezet védelméről van szó: kikapcsolódásként a bérlők, egy áramot termelő, könnyen tekerhető fitnesz géppel csökkenthetik villanyszámlájukat vagy feltölthetik mobiljukat. Nem sok applikáción keresztül lehet kommunikálni tehát az épülettel, hanem egy, minden böngészőben könnyen kezelhető felület ad választ majd akár a parkolásra, akár a vendégek beengedésére, mellőzve mindenfajta papíralapú rendszert, ahogy arról a rendszert tervező Hegedüs Viktor, az APFM Systems ügyvezetője beszélt a bemutatón. Végeredményben egy olyan információs felületet hoznak létre, amely applikációk és hivatkozások összességét mutatja, így a bérlők egy könnyen használható, önálló okos felületen tudják kísérni a ház vagy saját energiafogyasztásukat. 

A CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall kertjének látványterveA CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall kertjének látványterve

„Egy intelligens épületfelügyeleti rendszert hozunk létre, amely reagál a környezeti változásokra, így az energiát felhasználó rendszerek könnyen tudnak alkalmazkodni a napi szükségletekhez és öntanulásra is képesek lesznek. Tudatos odafigyeléssel és okos fejlesztésekkel a munkahelyi lét a fenntartható fejlődés egyik alapköve lehet. A környezet és az épület harmóniájára törekszünk, mert véleményünk szerint ez a jövő és nem is lehet másként. Ennek érdekében folyamatosan felhívjuk bérlőink, látogatóink figyelmét arra, hogy nemcsak kötelességünk gondoskodni a környezetünkről, de anyagilag meg is éri” - magyarázza a tudatos épület koncepciójának lényegét Győri Gyula, a CPI Hungary Facility Management igazgatója.

A prezentáció szerint a Balance Hall az átlagos iroda energiafogyasztásához képest egyharmadnyi energiát szeretne megtakarítani. Ehhez az energiafogyasztási adatok megfigyelése és mérése, némi adabányászat segítségül hívása szükséges. Mindenesetre az előzetes eredmények a meglévő szárnyban már biztatóak.

A CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall tárgyalóinak látványterveA CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall tárgyalóinak látványterve

Okos és környezetbarát megoldások:

 • Legmodernebb hőszivattyús, VRV rendszer: a fűtés-, hűtés- és légtechnikai rendszerek üzemeltetését az üzemidő/igény szerint, az időjárás, a napsugárzás, a szélerősség, a belső kihasználtság, jelenlét, légminőség alapján optimalizáljuk. A VRV rendszer önmagában egy megújuló energiaforrás is. Ennek energiáját szoláris panelekkel megtámogatva például a kerékpáros öltöző zuhanyzójában használhatjuk újra. Így lehetőség lesz arra, hogy az öltöző energiafelhasználását csak megújuló energiából fedezzük. 
 • Napenergiából nyert áramtermelés. 
 • Résvizek hasznosítása locsolásra: az épület környezetéből származó talajvizeket becsatornázzuk és locsolásra használjuk fel. 
 • A tudatos épület program keretében a bérlők saját maguk termelhetnek energiát. Minden általuk megtermelt - bicikliből, taposóból származó - energiából dupla annyit kapnak vissza a villanyszámlában. Ezeket az energiákat leginkább telefonok és egyéb eszközök feltöltésére használhatják. 
 • Az épület adta állandó visszajelzések alapján képesek leszünk kevesebb energiát fogyasztani. 
 • Minden helyiség hőmérséklete az épületfelügyeletből is vezérelhető, minden önálló egység energia fogyasztása regisztrálható, elemezhető és nyomon követhető: mérők elhelyezése a villamos-, gáz- és hőenergia, illetve a vízellátás rendszerében.
 • A bérlői dedikált fogyasztói pontok elhelyezésén túl minél több berendezés energiafelhasználását regisztráljuk, majd elemezzük. Így még hatékonyabb rendszer kialakítására van lehetőség.
 • Lekövethető az épületben a megújuló, visszanyert energiák mennyisége és ennek az optimalizált felhasználása.   
 • Világítások működtetésének összehangolása a tényleges jelenléttel és megvilágítással, napsütéssel.     
 • Nem használt területek csökkentett üzemű működtetése, pl. légtechnika, világítás lekapcsolása. Használatával különböző tarifák ütemezett vagy dinamikus alkalmazását lehet elősegíteni. 
 • A rendszer üzeneteket küld SMS-ben és e-mailben. 
 • A rendszert QR-kóddal is fel lehet vértezni, amelynek révén a gépek, események, helyszínek is felcímkézhetőek és mobilról is könnyen elérhetők. 
 • CO2 szerinti levegő szabályozás, állandó levegőminőség felügyelet, ami akár meg is jeleníthető a mellékelt  információs felületen (bejelentő felület átalakul információs felületté).
 • Villamos fogyasztások, víz felhasználás egy applikáció segítségével weben, vagy mobilon is látható és különböző szolgáltatások is fűzhetőek rá.
 • Kijelzőn megjelenő napi üzemeltetési adatok, amelyek a lobbyban, illetve a felhasználók személyre szabott oldalán jelennének meg.
 • Parkoló foglalás, beléptetés, Google alapú navigáció küldése (intelligens vendégvárás, előregisztrálás), tömegközlekedési információk, legközelebbi járatok indulása állandó frissítéssel.
 • Heti rendszerességgel frissülő jelentés az épület környezetre gyakorolt hatásáról: a CO2 egyenérték kimutatása az éppen aktuális trenddel (pl.: Tölgyfa-egyenérték. A tölgyfa-egyenérték megmutatja, hogy az energia felhasználásának szén-dioxid kibocsátását hány egészséges tölgyfa képes semlegesíteni 50 év alatt). 


A CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall belső látványterveA CPI Hungary új épületszárnya, a Balance Hall belső látványterve

Az irodaház építése jótékony hatással van a lakásárakra is

Két év alatt 25-30 százalékot nőtt a legfontosabb magyarországi irodanegyed, a Váci út körzetében található lakások átlagára. Az Árpád híd pesti lábához közeli lakásoknál ennek duplája, 50 százalékot meghaladó volt a drágulás, így nem csoda, hogy ott a legtöbb befektető is – ez derült ki az Otthontérkép friss elemzéséből.


A jól eltalált irodakomplexumok, részben a bennük kialakított szolgáltatások, üzletek és az épületek közötti rendezett zöld övezetek miatt közvetve felértékelik a lakóingatlanokat. A legjobb példa erre a Váci út középső szakasza, benne az Árpád híd pesti lábának környéke. Itt két év alatt 57-60 százalékot mentek fel a kínálati árak. Az Otthontérkép szerint itt plusz erőt adott az áraknak, hogy megjelentek azok a befektetők, akik az irodaházakban dolgozó potenciális bérlőkre számítva sorra vásárolják fel főleg a kisebb lakásokat.


Az új irodaház így a már meglevő trendet erősítheti, és húzza maga után a lakásárakat is. 

„A nálunk feladott hirdetésekből is egyértelmű, hogy az Árpád híd pesti lábánál felépült vagy épülő irodakomplexumok közvetlen közelében is dinamikus a drágulás.” – tájékoztatott Mester Nándor, az otthonterkep.hu-t is üzemeltető Otthontérkép Csoport vezető elemzője. A szakértő érdekesnek és fontosnak nevezte, hogy a hirdetők fel is tüntetik, hogy modern irodaházak lesznek itt. Például a szomszédos Süllő utcában egy frissen felújított garzont kínáló eladó a „környék látványos fejlődését” emelte ki, ugyanebben az utcában egy földszinti, nagy belmagasságú lakás tulajdonosa pedig azt írta, hogy „modern lesz a környék és ez felértékeli a lakást”.


Az egész Váci úti irodafolyosóra jellemző, hogy gombamód szaporodnak a 4-8 emeletes új társasházak. Az Otthontérkép felmérése szerint az új építésű lakások átlagára az elmúlt két évben itt is 20-40 százalékkal emelkedett. Az Árpád hídtól kifelé több ezer új otthon lelt gazdára az elmúlt években, a kerület ezen részébe csaknem 10 ezren költöztek, s ez újabb kulturális és szolgáltató egységek, szabadidőközpontok megjelenését eredményezte és eredményezi a jövőben.

Az elmúlt 12 hónapban 23-25 százalékkal nőtt az új projektekben kínált, 50 négyzetméternél kisebb lakások ára a XIII. kerület ezen részén. Az új kis lakások bruttó négyzetméterára jelenleg 540-790 ezer forint között mozog, a közepes méretűeknél (50-65 négyzetméter) 620-950 ezer forint közötti értékek jellemzők.

Az irodafolyosón most is kb. 200 ezer négyzetméternyi iroda épül és további több százezer van tervasztalon. Nagyon sok multinacionális vállalat, nagy és közepes magyar cég választja munkahelynek ezt a területet. A bérleti díjak a felsőközép kategóriába tartoznak, a kihasználatlanság pedig rekord alacsonyan, kb. 6-7 százalék körül van.Évek óta itt a legaktívabb az irodapiac, idén az első negyedévben az összes szerződés közel 36%-a itt jött létre. A negyedév három legnagyobb méretű tranzakciója új szerződéskötés volt, melyeket a Váci úti folyosón bonyolítottak le.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.