6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A hosszú távú árnövekedést és a jövedelmek emelkedését vizsgáló toplistán csak Litvánia előzött meg minket.

Litvánia, Magyarország, Izland – ez a sorrend alakult ki az elmúlt hat évet vizsgáló listán. A 34 országot felölelő összesítést az ausztrál Compare the Market szakoldal készítette. A ranglistát annak alapján állították fel, hogyan aránylanak a lakáscélú ingatlanbefektetések a jövedelmek növekedéséhez.

Sok magyar befektető is vett lakást a Duna partján indult lakóparki beruházásoknál. Fotó: mfor/Mester Nándor
Sok magyar befektető is vett lakást a Duna partján indult lakóparki beruházásoknál. Fotó: mfor/Mester Nándor

A maximális 20 pontból Litvánia 18,48-at, Magyarország 18,18-at ért el. A harmadik helyet egyszerre több ország (Izland, Csehország, Lengyelország) szerezte meg 17,87 ponttal. Az ausztrál szakértők kiemelték: Magyarország a legnagyobb lakásár-növekményt tudta felmutatni, megelőzve Hollandiát és Csehországot, minden más ország ennél jóval kisebb mértékű drágulást könyvelhetett el. A jövedelem emelkedésének terén a balti államok verik a mezőnyt. Átlagosan mindhárom országban legalább 30 százalékkal nőtt ez a mutató.

A vizsgált 34 országból csupán Olaszországban volt árcsökkenés a lakásoknál, 1,22 százalékos értéket mértek 2015 és 2021 között. Az átlagjövedelmet nézve négy államot jegyeztek fel, közülük Mexikó mutatta a legnagyobb, 9,22 százalékos esést, de érdekes, hogy mögötte Norvégia áll 6,4 százalékos csökkenéssel, a harmadik Görögország 2,1 százalékossal, míg Spanyolország 1,65 százalékkal.

Az ingatlanbefektetések természetesen nem csupán a lakásokra terjednek ki, hanem az üzleti ingatlanokra is. Ezeket nézve az látszik, hogy az intézményi befektetők még mindig pumpálják a pénzt a közép-európai ingatlanokba. Továbbra is főleg irodaházakat és logisztikai központokat vesznek. Éppen szerdán jött a hír, hogy a CPI Group egy teljes budapesti irodaportfoliót (8 darab, nagy irodaház) adott el az S Immo-nak mintegy 240 millió euróért.

A héten tettek pontot a budapesti Gateway irodakomplexum megvételére  is. Fotó: CPI
A héten tettek pontot a budapesti Gateway irodakomplexum megvételére is. Fotó: CPI

Idén az első félévben a közép-és kelet-európai régió (kke) országainak többségében stagnáltak a befektetési hozamok, de emelkedésre és csökkenésre is volt példa. Egyik kivétel a legalacsonyabb hozamszinttel rendelkező Csehország, ahol felfelé ment ez a mutató: a 2021-es 10 bázispontos növekedés után 2022 első felében újabb 50 bázisponttal lett magasabb a prágai első osztályú irodák hozamszintje. 

Mindemellett a kke-régió országai közül továbbra is Prágában és Varsóban a legalacsonyabb a prime irodahozam, 4,5 százalék. Pozsonyban és Szófiában a prime irodahozamok 25-25 bázisponttal csökkentek, 7,5 és 5 százalékos szinten álltak 2022. június végén. 

Az üzleti ingatlanokat érintő befektetések megoszlása Magyarországon. Forrás: CBRE/MNB
Az üzleti ingatlanokat érintő befektetések megoszlása Magyarországon. Forrás: CBRE/MNB

Régiós szinten a 2022. első félévi befektetési forgalom 36 százalékkal meghaladta 2021 azonos időszaki adatát. Összesen 5,3 milliárd eurónál jártunk június végén. A nagy nemzetközi tanácsadók közel ennyit várnak a második félévre is, így összesen 9-10 milliárd euró lehet a vége. 

Az első félévben a közép-kelet-európai, belföldi tőke volt a legaktívabb, az összvolumenből 40 százalékos részesedéssel. Különösen a cseh és a magyar tőke volt továbbra is meghatározó, a teljes regionális volumen 20, illetve 11 százalékával. Ezt követte az észak-amerikai (25 százalék) és az európai tőke (21 százalék). A dél-afrikai is aktívabb volt az elmúlt hónapokban, míg az ázsiai, jellemzően a kínai és a dél-koreai, idén eddig nem vétette észre magát.

Az üzleti ingatlanokat érintő befektetési forgalom volumene. Forrás: Cushman&Wakefield/MNB
Az üzleti ingatlanokat érintő befektetési forgalom volumene. Forrás: Cushman&Wakefield/MNB

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanpiaci elemzői rendszeresen konzultálnak a hazai piaci szereplőkkel. A legutóbbi, októberi alkalomkor elhangzott, hogy a magyarországi kereskedelmi ingatlanok értékeltségének követésében jó viszonyítási pontot jelent a cseh piac. Hosszú távra visszatekintve ugyanis a hozamokban a cseh befektetésekhez képest egy tartós, 100-150 bázispontos különbség (prémium) figyelhető meg.

Magyarország

Nálunk az idei év első felében a befektetési forgalom mintegy háromnegyede (74 százalék) hazai befektetőkhöz kötődött, mindkét nagy összegű tranzakciót is ők végezték. A hazai befektetők után az Egyesült Királyságból érkezők vásárlásainak összértéke volt a legmagasabb, az első féléves volumen 11 százaléka. A hazai zártkörű és külföldi ingatlanalapok együttes részesedése 48 százalék volt, a magyar ingatlanbefektető cégek 24 százalékkal, a külföldiek pedig 17 százalékkal részesedtek. 

A jegybank október végén közölt jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a magyar nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokból 2022-ben összességében enyhe tőkekiáramlás volt megfigyelhető szeptember végéig. A nyilvános ingatlanalapok likvideszköz-ellátottsága emellett is megfelelő szintű, a likvid eszközök nettó eszközértékhez viszonyított aránya – az azonnal lehívható hitelkeretek összegének figyelembevételével 10-44 százalék volt 2022. szeptember végén.

Szlovákia

Ütemkésésben van a szlovák piac a magyarhoz képest. Később indultak a jelentősebb fejlesztések Pozsonyban, a fő piacon, de kisebbek a kilengések. Az idei év azonban ott is vízválasztó lesz, a két évvel ezelőtti irodaterületnek csak a harmadát adják át. Ott is teret nyert a home office, a kivitelezési és energiaköltségek északi szomszédunknál is megugrottak, úgyhogy a beruházásokra féket tettek a fejlesztők. 

A legvonzóbb befektetés továbbra is az A osztályú irodaház, jelenleg 5 százalék körüli a hozam, a szakértők enyhe emelkedést várnak, ami értékcsökkenést jelent. Nem zárható ki, hogy 2023 elejére 17-ről 18-19 euróra megy fel az átlagos havi bérleti díj négyzetméterenként.

Lengyelország

Lengyelország 56 százalékos részesedést ért el a 2022. első félévi befektetési volumenből, amelyet Csehország és Magyarország követ 16, illetve 12 százalékkal. A befektetők továbbra is óvatosak, tekintettel a geopolitikai és gazdasági hangulatra, a megnövekedett finanszírozási költségekre és a várható árképzési változásokra, amelyek várhatóan 2022 második felében realizálódnak majd.

Az idei év első felében az irodai szektor dominált, Lengyelországban pedig különösen erős aktivitást regisztráltak. Ezt követte a kiskereskedelem, a Tesco- és az EPP-portfoliók teljes eladásának, vagy részvényeladásának köszönhetően. A logisztikai- és a lakóingatlanok iránt továbbra is nagy a kereslet, de visszafogja azt a rendelkezésre álló kínálat szűkössége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!