<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nem lehet tudni, hogy tisztán üzleti döntés volt, vagy ennél több, de Soros György családi tulajdonban lévő befektetési alapja, Soros Fund Management eladta a tulajdonában lévő összes Facebook-részvényt.

Szerdán nyújtotta be az amerikai pénzügyi felügyelethez (SEC) a harmadik negyedéves beszámolóját a Soros Fund Management, amely az itthon démonizált üzletember és filantróp, Soros György és családjának tulajdonában van. Ebből kiderül, hogy a harmadik negyedév elején még 159 200 darab Facebook-részvénnyel rendelkező szervezet a negyedév végére megvált az összes ilyen papírjától.

A változásról beszámoló gazdasági média, a Barron's ugyan érdeklődött a döntés hátteréről, ám az alap azt közölte, hogy semmiféle kommentárt nem kívánnak fűzni a SEC-hez leadott adatokhoz. A Facebook-papírok eladása természetesen lehet, hogy tisztán üzleti döntés volt, ami ráadásul igen jónak tűnik, hiszen a vállalat papírjai igen sokat vesztettek értékükből az utóbbi hónapokban. Ezt az érvet erősítheti, hogy ekkor már túl volt a cég az év első felében kirobbant adatkezelési botrányon, ám az csak időlegesen hatott a vállalat papírjaira. Az ügy kipattanásakor márciusban ugyan volt egy erős visszaesés, ám később ismét erőre kapott a részvény. Júliusban viszont a féléves adatok publikálását követően, amelyeket az elemzők csalódást keltőnek tartottak,  a Facebook-részvények olyan lejtőre kerültek, amelynek egyelőre nem látni a végét. Így akár a negatív folyamatokat látva - esetleg az megelőzően - is eladhatták Sorosék a részvényeket.

Felmerültek persze ennél vadabb teóriák is, hiszen a közösségi médiaóriás és a milliárdos befektető között nem volt felhőtlen harmónia. Soros György például az év elején a davosi gazdasági fórumon tartott beszédében adott hangot annak a véleményének, hogy a társadalomra ártalmasnak tartja a Facebookot és a hozzá hasonló túl nagy hatalomra szert tett tech-cégeket.  A túl érzékeny, vagy túlságosan hatalommániás  vállalat pedig - legalábbis a most távozó kommunikációs vezetője, Elliot Schrage belső körnek írt levelében ezzel indokolta, hogy a Facebook megbízott egyik PR céget. Ennek az volt a dolga, hogy összeesküvés-elméleteket terjesszen és erősítsen Sorosról. Az akció célja pedig az volt, hogy a Facebook kritikusaival egy platformra hozze és hiteltelenítse az üzletembert és másokat, akik negatív véleményt mondta a cégről az adatvédelmi botrány után.

Csak a Facebook eladásnak örülhet Soros (MTI fotó: Mohai Balázs)Csak a Facebook eladásnak örülhet Soros (MTI fotó: Mohai Balázs)

A Facebook papírok mellett Sorosék kiszálltak a Goldman Sachsból és a Netflixből is, ebből a két cégből is eladták az összes tulajdonukban lévő részvényeket. A pontos vételi és eladási adatokat az érintetteknek nem kell közzétenni, de - figyelembe véve, hogy az utóbbi időszakban a Facebook 20, a Goldman 15, míg a Netflix közel 30 százalékot esett - az alap komoly veszteségtől óvta meg magát. A Barron's úgy kalkulált, hogy ha csak az októberi és novemberi áresést  vesszük figyelembe, akkor ezen a három papíron 18 millió dollárt buknának Sorosék.

Kiderült az is, hogy milyen részvényeket vett a Soros Fund Management. A közzétett adatok szerint az Alibaba Group és a Micron Technology papírjaiban láttak fantáziát. Ezek azonban eddig nem igazán válthatták be a reményeket. Részben az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt az Alibaba a harmadik negyedévben 11 százalékkal esett, és a negyedik negyedévben hasonló mértékű volt a részvény értékvesztése. Ennél is rosszabbul szerepelt a Micron, amely a július-szeptemberi időszakot 14 százalékos mínuszban zárta, míg az elmúlt másfél hónapban további 20 százalékot zuhant. A lap becslése szerint ezen a két részvényen, ha realizálnák, az alapnak 6,2 millió dolláros vesztesége lenne.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.