TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Nem lehet tudni, hogy tisztán üzleti döntés volt, vagy ennél több, de Soros György családi tulajdonban lévő befektetési alapja, Soros Fund Management eladta a tulajdonában lévő összes Facebook-részvényt.

Szerdán nyújtotta be az amerikai pénzügyi felügyelethez (SEC) a harmadik negyedéves beszámolóját a Soros Fund Management, amely az itthon démonizált üzletember és filantróp, Soros György és családjának tulajdonában van. Ebből kiderül, hogy a harmadik negyedév elején még 159 200 darab Facebook-részvénnyel rendelkező szervezet a negyedév végére megvált az összes ilyen papírjától.

A változásról beszámoló gazdasági média, a Barron's ugyan érdeklődött a döntés hátteréről, ám az alap azt közölte, hogy semmiféle kommentárt nem kívánnak fűzni a SEC-hez leadott adatokhoz. A Facebook-papírok eladása természetesen lehet, hogy tisztán üzleti döntés volt, ami ráadásul igen jónak tűnik, hiszen a vállalat papírjai igen sokat vesztettek értékükből az utóbbi hónapokban. Ezt az érvet erősítheti, hogy ekkor már túl volt a cég az év első felében kirobbant adatkezelési botrányon, ám az csak időlegesen hatott a vállalat papírjaira. Az ügy kipattanásakor márciusban ugyan volt egy erős visszaesés, ám később ismét erőre kapott a részvény. Júliusban viszont a féléves adatok publikálását követően, amelyeket az elemzők csalódást keltőnek tartottak,  a Facebook-részvények olyan lejtőre kerültek, amelynek egyelőre nem látni a végét. Így akár a negatív folyamatokat látva - esetleg az megelőzően - is eladhatták Sorosék a részvényeket.

Felmerültek persze ennél vadabb teóriák is, hiszen a közösségi médiaóriás és a milliárdos befektető között nem volt felhőtlen harmónia. Soros György például az év elején a davosi gazdasági fórumon tartott beszédében adott hangot annak a véleményének, hogy a társadalomra ártalmasnak tartja a Facebookot és a hozzá hasonló túl nagy hatalomra szert tett tech-cégeket.  A túl érzékeny, vagy túlságosan hatalommániás  vállalat pedig - legalábbis a most távozó kommunikációs vezetője, Elliot Schrage belső körnek írt levelében ezzel indokolta, hogy a Facebook megbízott egyik PR céget. Ennek az volt a dolga, hogy összeesküvés-elméleteket terjesszen és erősítsen Sorosról. Az akció célja pedig az volt, hogy a Facebook kritikusaival egy platformra hozze és hiteltelenítse az üzletembert és másokat, akik negatív véleményt mondta a cégről az adatvédelmi botrány után.

Csak a Facebook eladásnak örülhet Soros (MTI fotó: Mohai Balázs) Csak a Facebook eladásnak örülhet Soros (MTI fotó: Mohai Balázs)

A Facebook papírok mellett Sorosék kiszálltak a Goldman Sachsból és a Netflixből is, ebből a két cégből is eladták az összes tulajdonukban lévő részvényeket. A pontos vételi és eladási adatokat az érintetteknek nem kell közzétenni, de - figyelembe véve, hogy az utóbbi időszakban a Facebook 20, a Goldman 15, míg a Netflix közel 30 százalékot esett - az alap komoly veszteségtől óvta meg magát. A Barron's úgy kalkulált, hogy ha csak az októberi és novemberi áresést  vesszük figyelembe, akkor ezen a három papíron 18 millió dollárt buknának Sorosék.

Kiderült az is, hogy milyen részvényeket vett a Soros Fund Management. A közzétett adatok szerint az Alibaba Group és a Micron Technology papírjaiban láttak fantáziát. Ezek azonban eddig nem igazán válthatták be a reményeket. Részben az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt az Alibaba a harmadik negyedévben 11 százalékkal esett, és a negyedik negyedévben hasonló mértékű volt a részvény értékvesztése. Ennél is rosszabbul szerepelt a Micron, amely a július-szeptemberi időszakot 14 százalékos mínuszban zárta, míg az elmúlt másfél hónapban további 20 százalékot zuhant. A lap becslése szerint ezen a két részvényen, ha realizálnák, az alapnak 6,2 millió dolláros vesztesége lenne.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.