2019. június 24. 11:38
mfor.hu

Bár az elmúlt héten a nyersolaj produkálta a legnagyobb ármozgást a geopolitikai fejleményeknek és a globális kamatláb-csökkentési várakozásoknak köszönhetően, kétségkívül az arany keltette a legnagyobb feltűnést azzal, hogy áttört egy olyan ellenállási szintet, amellyel 2014 óta hiába próbálkozott, írja Ole Hansen, Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója. 

Ehhez az áttöréshez kellet az, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottsága megerősítse, hogy a monetáris lazítás irányába halad, amelynek következményeként a piac már 100 százalékosnak veszi, hogy a Nyíltpiaci Bizottság a július 31-i ülésén kamatlábat fog csökkenteni. Ezek folyományaként gyengült a dollár, ami szintén támogatja az aranyat, nem is beszélve az amerikai-iráni viszony újbóli kiéleződéséről.

Szintén a várható központi banki kamatvágásokhoz kapcsolódik a kötvényhozamok csökkenése. Az amerikai és európai kötvényhozamok további esésével a negatív hozamú adósságállomány globális szinten 13 billió (ezer milliárd) dollárnyira nőtt, ami új rekord, és ez igen alacsony szintre szorítja le arany tartásának alternatív költségét is.

Az arany számára az most a legnagyobb kihívás, hogy megtartsa az elmúlt napok nyereségeit, és megmutassa a befektetőknek, hogy a legújabban elért szintjei nem lokális maximumok, hanem potenciálisan új alapok, ahonnan további erősödések indulhatnak ki. 

Technikai szempontból a következő lehetséges ellenállási szint az 1433 dollár/uncia szinten van, amelyet az 1483 dollár/uncia szint követhet – ez utóbbi a 2011 és 2015 közti esés 50 százalékos ledolgozása. Az aranynak ugyanakkor támaszt kell találnia a legutóbbi lokális csúcsok szintjén, azaz 1375 dollár/unciánál és 1366 dollár/unciánál. 

Az arany újkeletű erejének egy része geopolitikai eredetű, és ez leginkább az arany-ezüst arányból látható, ami azt mutatja meg, hogy egy uncia arany áráért hány uncia ezüstöt kapunk: ez az arány jelenleg 91 fölött van, ami 26 éve nem látott szint. A platina ugyancsak küszködik az arannyal szembeni alulértékeltséggel, ami jelenleg unciánként közel 590 dollár különbséget jelent az arany javára, és ez új rekord. Az arannyal szemben alulértékelt fémek érdekes lehetőségeket rejthetnek a befektetők számára, különösen akkor, ha az arany jelenlegi erősödése kifullad, vagy a gazdaság újra az erősödés jeleit mutatja.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.