<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bár az elmúlt héten a nyersolaj produkálta a legnagyobb ármozgást a geopolitikai fejleményeknek és a globális kamatláb-csökkentési várakozásoknak köszönhetően, kétségkívül az arany keltette a legnagyobb feltűnést azzal, hogy áttört egy olyan ellenállási szintet, amellyel 2014 óta hiába próbálkozott, írja Ole Hansen, Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója. 

Ehhez az áttöréshez kellet az, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottsága megerősítse, hogy a monetáris lazítás irányába halad, amelynek következményeként a piac már 100 százalékosnak veszi, hogy a Nyíltpiaci Bizottság a július 31-i ülésén kamatlábat fog csökkenteni. Ezek folyományaként gyengült a dollár, ami szintén támogatja az aranyat, nem is beszélve az amerikai-iráni viszony újbóli kiéleződéséről.

Szintén a várható központi banki kamatvágásokhoz kapcsolódik a kötvényhozamok csökkenése. Az amerikai és európai kötvényhozamok további esésével a negatív hozamú adósságállomány globális szinten 13 billió (ezer milliárd) dollárnyira nőtt, ami új rekord, és ez igen alacsony szintre szorítja le arany tartásának alternatív költségét is.

Az arany számára az most a legnagyobb kihívás, hogy megtartsa az elmúlt napok nyereségeit, és megmutassa a befektetőknek, hogy a legújabban elért szintjei nem lokális maximumok, hanem potenciálisan új alapok, ahonnan további erősödések indulhatnak ki. 

Technikai szempontból a következő lehetséges ellenállási szint az 1433 dollár/uncia szinten van, amelyet az 1483 dollár/uncia szint követhet – ez utóbbi a 2011 és 2015 közti esés 50 százalékos ledolgozása. Az aranynak ugyanakkor támaszt kell találnia a legutóbbi lokális csúcsok szintjén, azaz 1375 dollár/unciánál és 1366 dollár/unciánál. 

Az arany újkeletű erejének egy része geopolitikai eredetű, és ez leginkább az arany-ezüst arányból látható, ami azt mutatja meg, hogy egy uncia arany áráért hány uncia ezüstöt kapunk: ez az arány jelenleg 91 fölött van, ami 26 éve nem látott szint. A platina ugyancsak küszködik az arannyal szembeni alulértékeltséggel, ami jelenleg unciánként közel 590 dollár különbséget jelent az arany javára, és ez új rekord. Az arannyal szemben alulértékelt fémek érdekes lehetőségeket rejthetnek a befektetők számára, különösen akkor, ha az arany jelenlegi erősödése kifullad, vagy a gazdaság újra az erősödés jeleit mutatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.