TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Saját papírjaik április elejétől tartó felvásárlását valószínűleg folytatják is, hiszen erre még június végéig érvényes közgyűlési felhatalmazással rendelkeznek –  lehet kikövetkeztetni az Opus lapunk megkeresésére adott válaszából. Amiből az is kiderül, hogy a Mészáros-házaspár többségi tulajdonában lévő cég tovább terjeszkedne, hiszen azért is gyűjtögetik a saját részvényeiket, hogy azokkal fizessenek majd a jövőbeni akvizíciók során. Ugyanakkor jutna belőle az alkalmazottjaik ösztönzésére, valamint a cég tőkeszerkezetének optimalizálására is.

Az Opus Global Nyrt. részvényesei még a tavaly októberi rendkívüli közgyűlésen adtak felhatalmazást az igazgatóságnak saját részvények vásárlására. Ennek keretében a társaság az általa kibocsátott, „A” sorozatú, dematerializált, huszonöt forint névértékű törzsrészvényeket vehet. Azzal a feltétellel, hogy az Opus tulajdonában egyidejűleg legfeljebb az általa kibocsátott teljes részvénymennyiség 5 százaléka lehet.

Érdekessége e határozatnak, hogy a saját részvény megszerzésére nemcsak visszterhesen, hanem ingyenesen is sor kerülhet. Visszterhes vásárlás történhet tőzsdei és nyilvános ajánlat útján, vagy tőzsdén kívüli jogügyletben – ideértve a saját részvény megszerzésére jogosító pénzügyi eszköz által biztosított jog (például vételi jog, átcserélési jog stb.) gyakorlása útján történő megszerzést is. A visszterhes részvényszerzés során alkalmazott ellenérték a társaság döntése szerint a napi tőzsdei árfolyamtól mindkét irányba 20-20 százalékkal térhet el.

Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc

E felhatalmazásával élve adott megbízást az Opus saját részvények megvásárlására március 23-án az ugyancsak Mészáros Lőrinc-érdekeltségű, csaknem felerészben általa tulajdonolt MKB Banknak, méghozzá három hónapos időtartamra, azaz április 1-jétől június 30-áig. Az Opus a korábbi egyéves időszak forgalmi adatai alapján kalkulált, és adta meg megbízását, a napi kereskedés 10 százalékában maximalizálva a megszerezhető részvények arányát, valamint összességében rögzítve, hogy a megbízással legfeljebb 3 millió darab részvény – így valamivel több mint a részvények 0,4 százaléka – kerülhet a birtokába.

Április másodikától múlt péntekig lapunk összesítése szerint az Opus összesen 18 alkalommal vett saját részvényt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a legutoljára megszerzett 45 ezer darabbal együtt immár közel 1 millió 290 részvényig jutott, amelyekért összesen csaknem 315 millió forintot adott ki. Az első vételtől kezdve egy ideig fokozatosan emelkedett a papírokért leszurkolt átlagár, amit nem utolsósorban a kereslet növekedése is felfelé srófolt. Az április másodikai átlagár volt a legalacsonyabb, 179,76 forint, a legmagasabb pedig 308,58 forint.

A múlt pénteken 252,7 forintos átlagáron végrehajtott tranzakcióval az Opus sajátrészvény-állománya az április 2-ai 2,5 százalékkal szemben már 2,73 százalék.

„Mivel a közgyűlés felhatalmazása alapján a társaság tulajdonában egyidejűleg legfeljebb a teljes részvénymennyiségünk 5 százalékát kitevő saját részvény lehet, azok jelenlegi arányát nézve elvi lehetőségünk van további mintegy 2,5 százalék megszerzésére” – rögzítette a tényt lapunk megkeresésére az Opus Global.

Megjegyezve, hogy a mostani stratégiai döntésüket transzparens metodika alapján hajtják végre, a részvényeik több mint 0,4 százalékát kívánják megszerezni egy független befektetési szolgáltató közreműködésével, vagyis a piac számára nyilvános és nyomon követhető időszakban és módon. (Más kérdés, hogy ez a független befektetési szolgáltató, vagyis az MKB is – mint említettük – Mészáros-érdekeltség.)

Azt is fontosnak tartotta az Opus megjegyezni, hogy az előző kereskedési év adataiból kiindulva, átlagos darabszám és forgalmi adatok alapján adtak megbízást, így elkerülik a tőzsdei kereskedés megzavarását.

„Céljaink is ismertek részvényeseink előtt a közgyűlési felhatalmazás óta. Stratégiai céljaink közé tartozik az akvizíciós tranzakciók során a saját részvények fizetési eszközként való felhasználása, a részvényalapú ösztönzési rendszerek működtetése, illetőleg a tőkeszerkezet optimalizálási lehetőségének elősegítése. Persze van egy piaci üzenete is a lépésünknek: a saját részvény vásárlással kifejezzük az Opus Global Nyrt-be, a társaság jövőjébe fektetett bizalmunkat is”

– olvasható a cég lapunknak adott írásbeli válaszában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.