<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A varsói piac második legértékesebb részvénye lett az Allegro online kereskedelmi vállalat a részvényei tőzsdei bevezetését követően.

Ugyan az előzetes várakozásokhoz képest minimálisan elmaradt a részvények kibocsátási ára, ám így is jelentős összegre tettek szert az Allegro tulajdonosai a társaság tőzsdei bevezetésével. A cég papírjainak kibocsátási ára 43 zloty lett, így összességében a társaság értéke 44 milliárd zloty (kb. 9,8 milliárd euró) lett. A társaság pénzügyi befektetők kezében volt korábban, akik az élénk befektetői érdeklődés hatására 10-12 milliárd euró közötti tőzsde kapitalizációt vártak korábban.

Más kérdés, hogy a Cinven, a Permira és a Mid Europa befektetési alapok a mostani összegnek köszönhetően is komoly nyereséget realizáltak. Az Allegrót ugyanis 2017 elején vették meg 2,75 milliárd euróért (3,25 milliárd dollárért), a cég értéke viszont az eredményes működésnek köszönhetően jelentősen nőtt. Éves bázison az EBITDA 113 százalékkal, míg a nettó árbevétel 102 százalékkal növekedett a legutolsó publikált eredmények szerint. A vállalat felvásárlása óta a munkavállalók létszáma is látványosan megugrott, hiszen 2016 végén 1380 embert alkalmaztak, addig június 30-án 2300-at.

Igaz, a társaság három nagybefektetője a részvénykibocsátás után is többségi tulajdonos marad. Most ugyanis 7,85 milliárd zloty (1,76 milliárd euró értékben adtak el papírokat), ami további 1,38 milliárd zloty értékű csomaggal növelhető. Ugyanakkor a teljes pakett lejegyzése esetén is az Allegro nagyjából háromnegyede az ő kezükben marad.

Az Allegro a most kialakult ár révén a második legértékesebb lengyel tőzsdei vállalat lett a számítógépes játékokat gyártó CD Project mögött. Ugyanakkor a kapitalizációja jócskán túlszárnyalja a lengyel olaj és gázipari óriás, a PKN Orlen és a legnagyobb helyi pénzintézet, a PKO Bank értékét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.