Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A varsói piac második legértékesebb részvénye lett az Allegro online kereskedelmi vállalat a részvényei tőzsdei bevezetését követően.

Ugyan az előzetes várakozásokhoz képest minimálisan elmaradt a részvények kibocsátási ára, ám így is jelentős összegre tettek szert az Allegro tulajdonosai a társaság tőzsdei bevezetésével. A cég papírjainak kibocsátási ára 43 zloty lett, így összességében a társaság értéke 44 milliárd zloty (kb. 9,8 milliárd euró) lett. A társaság pénzügyi befektetők kezében volt korábban, akik az élénk befektetői érdeklődés hatására 10-12 milliárd euró közötti tőzsde kapitalizációt vártak korábban.

Más kérdés, hogy a Cinven, a Permira és a Mid Europa befektetési alapok a mostani összegnek köszönhetően is komoly nyereséget realizáltak. Az Allegrót ugyanis 2017 elején vették meg 2,75 milliárd euróért (3,25 milliárd dollárért), a cég értéke viszont az eredményes működésnek köszönhetően jelentősen nőtt. Éves bázison az EBITDA 113 százalékkal, míg a nettó árbevétel 102 százalékkal növekedett a legutolsó publikált eredmények szerint. A vállalat felvásárlása óta a munkavállalók létszáma is látványosan megugrott, hiszen 2016 végén 1380 embert alkalmaztak, addig június 30-án 2300-at.

Igaz, a társaság három nagybefektetője a részvénykibocsátás után is többségi tulajdonos marad. Most ugyanis 7,85 milliárd zloty (1,76 milliárd euró értékben adtak el papírokat), ami további 1,38 milliárd zloty értékű csomaggal növelhető. Ugyanakkor a teljes pakett lejegyzése esetén is az Allegro nagyjából háromnegyede az ő kezükben marad.

Az Allegro a most kialakult ár révén a második legértékesebb lengyel tőzsdei vállalat lett a számítógépes játékokat gyártó CD Project mögött. Ugyanakkor a kapitalizációja jócskán túlszárnyalja a lengyel olaj és gázipari óriás, a PKN Orlen és a legnagyobb helyi pénzintézet, a PKO Bank értékét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.