<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megközelítőleg kilencmilliárd forintért - pontosan 25 millió euróért - kelt el Buda első A kategóriás irodaháza a Fotex Plaza. Az eladó Várszegi Gábor ingatlanos cége a Fotex Ingatlan Zrt., ebben 100 százalékos tulajdonrésze van az egykori Fotex vezérnek. 

A 6000 négyzetméteres irodaházat piaci információk szerint egy európai befektetési alap vásárolta meg Várszegi cégétől. Az idén 25 éves Fotex Plaza szinte teljes kihasználtsággal működik és a magas bérleti díjaknak köszönhetően összességében a vételárral közel megegyező bevételt termelt az elmúlt negyedszázad alatt. 

A tranzakció nem számít különlegességnek az ingatlanbefektetési piacon. A nagyobb alapok és a magánbefektetők még mindig szívesen vásárolják a jó helyen lévő, jól fizető és több éves szerződéssel rendelkező bérlőkkel teli irodai ingatlanokat. Magyarországon továbbra is ez az eszköz vezet a többi ingatlanbefektetési lehetőség előtt, de előnye jelentősen csökkent.   

Ez az adásvétel jelzésértékű az egész budapesti irodapiacnak atekintetben, hogy érdemes korszerű, jól variálható irodaházakat építeni. A képet azonban árnyalja, hogy az ilyen irodai ingatlanberuházások a járvány miatti átrendeződés idején szinte teljesen leálltak, csupán néhány indult el, illetve egyeseket inkább befejeznek a fejlesztők, semmint végleg félbehagyják. 

A Fotex Plaza Buda szívében jól teljesít, de nyilvánvalóan később korszerüsítésre szorul. A bérleti díjak a piaci felső negyedében vannak, vagyis havi 19-22 euró négyzetméterenként. A bérlők itt is általában ötéves szerződéseket kötnek. Közvetlen környezetében több versenytárs is üzemeltet irodaházat, azok szintén magas kiadottsági szintet értek el. 

Várszegi Gábor 2002-ben vezette az akkor első ízben megjelent 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány rangsorát - vagyonát akkor 40 milliárd forintra becsülték a kiadvány szerkesztői. A leggazdagabbak listáján legutóbb 2015-ben szerepet, vagyona akkor 115 milliárd forintot érhetett. Miután az anyacég, a Fotex “kiköltözött” Luxembourgba és Várszegi Gábor is az Egyesült Államokban telepedett le a következő évben nem szerepelt a listán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.