2018. december 5. 10:42

Eljött a függönymentes árnyékolás korszaka.

Távirányításra sötétedő vonatablakot mutatott be a Continental. Az intelligens üvegvezérlés (IGC – Intelligent Glass Control) rendszere lehetővé teszi, hogy az utasok igényeik szerint szabályozhassák az ablakukon bejövő fény mennyiségét, vagy az egyéb fénylő felületek színét.

A technológia - amelyet eredetileg az autóipar számára fejlesztettek ki - egy két üveglap között elhelyezkedő, és egy elektronikus vezérlőegységhez csatlakoztatott rétegen alapul. Ez a réteg olyan részecskéket tartalmaz, amelyek egy elektromos mezőn terülnek el: amennyiben nincs feszültség, a részecskék véletlenszerűen helyezkednek el, és a réteg a ráeső fényt elnyeli, tükrözi, és úgy osztja el, hogy csak egy kis része halad át magán a rétegen. Amennyiben feszültség van jelen, a részecskék elrendeződnek az elektromos mezőn. A rétegre eső fénynek csak töredékre kerül elnyelésre, és a réteg átlátszóvá válik.

Így fest a technológia működés közben, autóban.

A réteg igény szerint sötétíthető a vasúti kocsikon, redőny, függöny nélkül lehet kiszűrni a túlzott fényerőt, az UV sugarakat, a kocsi hőmérsékletének alacsonyan tartásához is hozzájárul, amely csökkenti a légkondicionáló rendszerek használatát, és így energiát spórol meg, valamint csökkenti az emissziót is.

Az üveg átlátszóságának és színének szintjét egy vezérlőpanelen keresztül lehet állítani, amelyet úgy is be lehet programozni, hogy külső körülményekre reagáljon, mint például a szenzorok által érzékelt napfény-intenzitás mértéke.