2018. december 5. 10:42

Eljött a függönymentes árnyékolás korszaka.

Távirányításra sötétedő vonatablakot mutatott be a Continental. Az intelligens üvegvezérlés (IGC – Intelligent Glass Control) rendszere lehetővé teszi, hogy az utasok igényeik szerint szabályozhassák az ablakukon bejövő fény mennyiségét, vagy az egyéb fénylő felületek színét.

A technológia - amelyet eredetileg az autóipar számára fejlesztettek ki - egy két üveglap között elhelyezkedő, és egy elektronikus vezérlőegységhez csatlakoztatott rétegen alapul. Ez a réteg olyan részecskéket tartalmaz, amelyek egy elektromos mezőn terülnek el: amennyiben nincs feszültség, a részecskék véletlenszerűen helyezkednek el, és a réteg a ráeső fényt elnyeli, tükrözi, és úgy osztja el, hogy csak egy kis része halad át magán a rétegen. Amennyiben feszültség van jelen, a részecskék elrendeződnek az elektromos mezőn. A rétegre eső fénynek csak töredékre kerül elnyelésre, és a réteg átlátszóvá válik.

Így fest a technológia működés közben, autóban.

A réteg igény szerint sötétíthető a vasúti kocsikon, redőny, függöny nélkül lehet kiszűrni a túlzott fényerőt, az UV sugarakat, a kocsi hőmérsékletének alacsonyan tartásához is hozzájárul, amely csökkenti a légkondicionáló rendszerek használatát, és így energiát spórol meg, valamint csökkenti az emissziót is.

Az üveg átlátszóságának és színének szintjét egy vezérlőpanelen keresztül lehet állítani, amelyet úgy is be lehet programozni, hogy külső körülményekre reagáljon, mint például a szenzorok által érzékelt napfény-intenzitás mértéke.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.