2p

A hálapénz eltörlését és az orvosi béremelést tartja a Magyar Orvosi Kamara elmúlt években elért legfontosabb eredményének Kincses Gyula, a szervezet leköszönő elnöke.

A magyar bérrendszerben példátlan nagyságú volt az orvosok béremelése, amit persze majd korrigálni kell és inflációkövetővé is kell tenni – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszavának adott interjújában. A vezető négy év után átadja ezt a posztot valaki másnak. Alapkövetelése volt a kamarának, az a hálapénz eltörlése, amit szintén sikerült elérniük.

A hálapénz mindent átszőtt, gátja volt az egészségügyi intézmények korszerű működésnek. A hálapénz nem pénzügyi, hanem-szervezeti kulturális- hierarchikus probléma, ami gátolt minden olyan folyamatot, ami a normális egészségügy irányába megy. Tiltását, bűncselekménnyé nyilvánítását nagyon fontos eredménynek tartja a távozó vezetőség.

Az elnök az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény negatív következményeinek mérséklését is a kamara sikerének tartja. Nem tudták ugyan hatálytalanítani, de rengeteg részkérdést sikerült finomíttatni vagy eltöröltetni. 

Közölte:

Például gyorsan egyértelművé vált, hogy az alapellátásban a szolgálati jogviszonyt szakmailag, politikailag, morálisan lehetetlen bevezetni. A háziorvosokban fel nem merült, hogy ők akkor önként azt mondják: értettem, innentől kezdve a járási központ alkalmazottja leszek, feladom a tulajdonhoz kötött független vállalkozói létformát.

Elbúcsúzik az elnöki poszttól Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara vezetője. Fotó: MOK
Elbúcsúzik az elnöki poszttól Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara vezetője. Fotó: MOK

Szerencsére a kormány is belátta, hogy őket nem lehet bekényszeríteni a törvény alá. Ahogy azt is, hogy a korszerű egészségügy alapellátás központú, viszont lesznek olyanok, akik felállnak, elmennek nyugdíjba, ha lényegesen rosszabb a bérük, mint a szolgálati jogviszonyban dolgozó orvosoké. Kemény, eredményes csatája volt a kamarának, hogy az alapellátásban dolgozó fogorvosok és háziorvosok egy nagyjából a bértáblának megfelelő kompenzációs összeget kapjanak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!