6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén év elején trimédia, azaz három vírus együttes járványa volt jelen Magyarországon. Egyszerre terjedt a koronavírus, az influenza, valamint a légúti óriássejtes vírus (RSV). Ez utóbbi sok kisgyermek halálát is okozta. Most óriási hírt jelentettek be: zöld utat kapott a Pfizer csecsemőknek kifejlesztett RSV-vakcinája, ami orvostudományi jelentőségű.

Soha ennyi kisgyermek nem került kórházba a tengerentúlon és Európában a légúti óriássejtes vírus (RSV) miatt, mint tavaly év végén és 2023 elején. Az angol nevén respiratory syncytial virus évente akár 80 ezer gyermekkori kórházi kezelést és 300 gyermekkori halálesetet okoz az Egyesült Államokban. A tavalyi járványban a nyugat-európai országokban voltak olyan hetek, amikor nem volt hely a beteg gyerekeknek a kórházakban. 

Magyarországon a tavalyi járványszezon egyes időszakaiban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosítottak, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. 2023 elején például a felső légúti panaszokkal kórházba kerültek közül 105 beteget RSV-vel, százat koronavírussal, 17-et pedig influenzával diagnosztizáltak.

Az összes légúti megbetegedés közül világszerte ez a vírus vezet leggyakrabban az újszülöttek kórházi ápolásához. Ezért óriási jelentőségű, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) kiadta a csecsemők Pfizer RSV-vakcinájára, az Abrysvo-ra az engedélyt.

Beletelik egy kis időbe, míg Magyarországon is elérhető lesz. Fotó: Depositphotos
Beletelik egy kis időbe, míg Magyarországon is elérhető lesz. Fotó: Depositphotos

Az oltást a terhesség alatt adják be, és 82 százalékban hatékony az újszülöttek súlyos légúti betegségeinek a megelőzésében a születésüket követő első 90 napban.

Szakértők szerint a vakcina jóváhagyása első a maga nemében, és mérföldkőnek számít a csecsemőgondozásban.

Míg a legtöbb RSV-fertőzött csecsemőnél enyhe légúti tünetek (köhögés, levertség és fáradtság) jelentkeznek, és zökkenőmentesen felépülnek, néhányuknál légzési nehézséget tapasztalnak, vagy olyan szövődmény alakul ki, mint például a tüdőgyulladás. Az RSV-re nincs gyógyszer, de most itt van egy olyan vakcina, amely a súlyos tünetek megelőzésére szolgál.

A vakcinát értékelő 3. fázisú klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a terhesség alatt beadott oltás 82 százalékban hatékony az újszülöttek súlyos megbetegedésének megelőzésében a születést követő első 90 napban, és 69 százalékban a születést követő hat hónapig. 

"A csecsemőknek szánt RSV elleni vakcina jelentős kielégítetlen klinikai igényt fog csillapítani. Ez a védelem megváltoztathatja az újszülöttek helyzetét" – mondta Ross Kedl immunológiai professzor, írja a Health.

Hogyan működik az új vakcina? 

Az újszülött RSV-vel szembeni védelmét a Pfizer úgy tervezte, hogy az anyát oltják be a terhesség alatt. A vakcina által az anya szervezete antitesteket kezd termelni, amelyek gyorsan felismerik és elpusztítják a vírust és a fertőzött sejteket. Ezek az anyai antitestek „aztán átjutnak a placenta gáton, és védelmet nyújtanak az újszülöttnek” – magyarázza a professzor. 

Az újszülöttek védelme kulcsfontosságú, mivel éretlen az immunrendszerük, így életük első heteiben jóval sebezhetőbbek a fertőző betegségekkel szemben. Az újdonsült anyukák a szoptatási idővel is meghosszabbíthatják csecsemőik védelmet a szülés után. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy az anyatej olyan védelmező antitesteket is tartalmaz, amelyeket átadnak gyermekeiknek. 

„Ezzel együtt az antitestek élettartama hozzávetőlegesen hat hónap, tehát idővel a védelem csökken. A legtöbb csecsemő kétéves korára ki van téve az RSV-nek, így a védőoltás akkor nyújt védelmet, amikor a babának a legnagyobb szüksége van rá” teszi hozzá Kedl.

A vakcinát jól tolerálták a tesztalanyok, és a klinikai vizsgálatok során nem számoltak be súlyos mellékhatásokról. Az oltás nem tartalmaz hozzáadott adjuvánsokat, azaz olyan összetevőket, amelyeket az ember immunválaszának fokozására használnak. Ezáltal az oltásnak kevesebb azonnal jelentkező mellékhatása van (oltás utáni láz, fájdalom, stb.), ami még könnyebbé teszi a döntést, hogy várandós anyaként vállalja-e valaki, vagy sem. 

Az RSV-vakcina hatása csecsemőknél 

"A legtöbb RSV-vel megbetegedett gyermeknél enyhe megfázáshoz hasonló tünetek jelentkeznek, és egy héten belül felépülnek. Egyes csecsemőknél azonban, különösen a koraszülöttek, vagy akik olyan alapbetegségben szenvednek, mint krónikus tüdőbetegség vagy veleszületett szívbetegség, súlyosabb tünetek jelentkeznek” – magyarázza Jill Purdie orvos.

Évente körülbelül 2,1 millió gyermekkel keresik fel az orvosokat az Egyesült Államokban RSV miatt. Az RSV az egy év alatti gyermekek kórházi kezelésének vezető oka, és az egy év alatti gyermekeknél ez a tüdőgyulladás fő kiváltója is. 

Ám egy hatékony anyai RSV-vakcina több ezer kórházi kezelést és halálesetet képes kiküszöbölni a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők körében, így a Pfizer injekciója jelentősen javítana a helyzeten.

Globálisan az RSV évente körülbelül 140 ezer halálesetet okoz, így egy biztonságos, hatékony és elérhető vakcina óriási eredmény lenne a közegészségügyben. 

A vakcina elérhetősége

Még nem tisztázott, hogy ki lesz azonnal jogosult a vakcinára, de az orvosok szerint várhatóan minden várandósnak járni fog. Az oltást feltehetően minden terhes nőnek felajánlják majd, hiszen az összes baba veszélyben lehet.

„Az FDA jóváhagyásában bízva a Pfizer pedig azt tervezi, hogy növeli a gyártást, hogy szükség esetén elegendő adag álljon rendelkezésre. A Pfizer szívesen együttműködik a hatóságokkal abban, minél előbb elérhetővé váljon a vakcina, hogy védelmet nyújthasson a következő RSV-szezon csúcsa előtt" – mondta a cég szóvivője a lapnak.

Az RSV évente emberek millióit fertőzi meg világszerte, a kutatók pedig évtizedek óta fejlesztették a hatékony vakcinát. Ezért az orvosok szerint ez a csecsemőknek készített RSV-oltás feltette a koronát a vakcinatudományra.

Valószínűleg azonban Magyarországon még egy jó ideig nem lesz elérhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!