5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága zöld utat adott a GlaxoSmithKline (GSK) 60 év felettiek számára kifejlesztett vakcinájának, amelyre több évtizedet várt a cég. Ez legalább akkora szenzáció, mint a Covid-vakcina volt két éve.

Ez az első RSV- (Respiratory Syncytial Vírus) oltás, amely a világon elsőként szabad jelzést kapott. Az RSV az influenza és a Covid-19 után a legtöbbször előforduló légúti vírus a felnőttek körében, a kora- és újszülöttek, kisgyermekek között pedig az RSV-szezonban, azaz októbertől márciusig egyenesen a leggyakoribb.

Magyarországon a tavalyi járványszezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosított, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. 2023 elején például a felső légúti panaszokkal kórházba kerültek közül 105 beteget RSV-vel, százat koronavírussal, 17-et pedig influenzával diagnosztizáltak.

„Óriási dolog, hogy ezzel a vakcinával az RSV-betegséget meg tudjuk előzni” – mondja Barney Graham, az Atlantában található Morehouse School of Medicine egészségügyi vezető tanácsadója.

Később jött ki, pedig előbb elkezdtek dolgozni rajta, mint a koronavírus vakcinán. Fotó: Depositphotos
Később jött ki, pedig előbb elkezdtek dolgozni rajta, mint a koronavírus vakcinán. Fotó: Depositphotos

Az RSV cseppfertőzéssel terjed, s általában enyhe megfázásos tüneteket okoz, de az idősek számára ez halálos is lehet. Az 1999-2000 évi influenzajárvány során Magyarországon mintegy 7000 halálozásért az RSV volt a felelős. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint pedig évente körülbelül 6000-10 000 65 éves vagy annál idősebb felnőtt haláláért felelős a tengerentúlon, és 60-160 000 kerül kórházba miatta. 

Különösen veszélyeztetettek az ebbe a korcsoportba tartozó emberek, akiknek olyan társbetegségei vannak, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az asztma és a pangásos szívelégtelenség.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA)  által jóváhagyott RSV-oltóanyagot Arexvy néven árusítják majd az angliai Brentfordban működő gyógyszergyártó cég által benyújtott III. fázisú klinikai vizsgálati adatok alapján. 

Az oltás 82,6 százalékkal csökkenti annak a kockázatát, hogy a 60 éves és idősebb emberek RSV-től betegedjenek meg, és 94,1 százalékkal a súlyos betegség kialakulásának kockázatát. 

Egy egész élet munkája

Az FDA tavaly novemberben azért gyorsította fep a GSK vakcina jóváhagyását, mert az Egyesült Államokban jócskán megugrott a trimédia fertőzöttjeinek, azaz az RSV-től, influenzától és Covid-19-től megbetegedettek száma a kórházakban. Idén egyébként Magyarországon is ez a hármas járvány volt a jellemző.

Az RSV-vakcina alapjául szolgáló technológia csaknem 60 éve készül. A kezdetekben, az 1960-as években sajnos az RSV-vakcina klinikai vizsgálata során két résztvevő gyermek is meghalt, és 80 százalékuk kórházba került. Ezért a történtek megértése és a megoldás megtalálása miatt az ügy Barney Graham életfeladatává vált.

 

Az eredeti vakcina inaktivált RSV-vírust tartalmazott, végül az oltáskutatók megváltoztatták stratégiájukat. 2008-ban rájöttek, hogy a vírus az F-fehérjét, a felszínén lévő molekulát használja az ember sejtjeinek megfertőzésére. Ezek alapján rájöttek, hogy olyan fehérjealapú RSV-vakcinákat lehetne kifejleszteni, amelyek bejuttatják a fehérjét a sejtekbe, hogy immunválaszt váltsanak ki.

A csapat végül arra jutott, hogy az ilyen típusú korai vakcinákat az F-protein rossz formája köré tervezték. Ez volt az úgynevezett „posztfúziós” forma, amely akkor jön létre, amikor a vírus és a sejt már összekapcsolódott. Ezek után fedezték fel a kutatók, hogy az F-fehérje megfelelő formáját célozzák meg, egy olyan változatot, amely még nem fuzionált teljesen egyetlen sejttel sem, és semlegesítő antitesteket válthat ki. 

Munkájuk nyitotta meg az utat olyan vállalatok számára, mint a GSK, a Pfizer és a Moderna, hogy kifejleszthessék a ma készülő RSV-oltóanyagokat. „Ez életem munkája, és örülök, hogy végre itt tartunk. Jó nap ez az RSV számára” – mondta Graham. 

Jön a várandósoké is 

A szakértők azt remélik, hogy GSK oltóanyagának jóváhagyása után más cégek is követik őket. A manhattani székhelyű Pfizer gyógyszeripari cégnek van is egy fehérjealapú RSV-oltóanyaga a 60 év felettiek számára, amelyet az FDA várhatóan még ebben a hónapban jóváhagy. A Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Moderna biotechnológiai cég is rendelkezik egy mRNS-alapú vakcinával az RSV megelőzésére idősebb felnőttekre, ami gyorsított felülvizsgálat alatt áll.

Az FDA tanácsadó testülete pedig május 18-án ülésezik, hogy megvizsgálja a Pfizer, várandósok számára kifejlesztett RSV-oltóanyagának biztonságosságát és hatékonyságát. 

A III. fázisú klinikai vizsgálat során vakcinázott állapotos nők újszülöttjeit vizsgálták, s a vakcina 81,8 százalékkal csökkentette a 90 napnál fiatalabb csecsemők súlyos alsó légúti megbetegedésének kockázatát. Az FDA augusztusig dönt, hogy jóváhagyja-e ezt az oltást.

Az idősekhez hasonlóan ugyanis a csecsemők vannak még kitéve az RSV nagy kockázatának. 

„Az RSV ártalmatlan dolognak tűnik, de nem az – mondja Mina Suh, a EpidStrategies cég tudósa, aki epidemiológiai tanulmányokat értékel. A CDC szerint évente 58-80 ezer 5 éves vagy annál fiatalabb gyermek kerül kórházba az Egyesült Államokban az RSV miatt, és 100-300-an hal meg. S mivel az újszülöttek immunrendszere sok vakcinára nem reagál egyértelműen, ezért a Pfizer azt a stratégiát követi, hogy a várandósokat immunizálja néhány hónappal a szülés előtt, így testük termeli ki az újszülöttbe átkerülő antitesteket.

Mielőtt azonban ezt a vakcinát is jóváhagyják, a GSK új vakcinája tovább menetel, s várhatóan hamarosan Európában is rábólintanak. Az Egyesült Államokban a következő lépés a CDC mérlegelése, amely arra ad javaslatot, hogy ki, hogyan és mikor kaphatja meg az oltást. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!